Sain äidiltä amerikkalaisen kurpitsapiirakan ohjeen, joka oli vähän erilainen kuin tämä aiemmin tekemäni kurpitsapiirakka. Tämäkin oli hyvää. Tässä ohjeessa oli hyviä niksejä kurpitsaan ja pohjaan liittyen. Tässä ohjeessa oli enemmän täytettä ja se oli vähän tiiviimpää. Nuo kuvassa näkyvät kuopat eivät ole sormenjälkiä :D Ne vaan ilmestyivät, kun täyte oli laskeutunut uunistaoton jälkeen :O

Amerikkalainen kurpitsapiirakka, versio 2

Pohja

3 dl vehnäjauhoja

150 g voita tai margariinia

1 kananmuna

Täyte

4 dl kurpitsasosetta

1 mm (maustemitta) (ruusu)suolaa

1 tl kanelia

1 1/2 mm muskottia

1 mm jauhettua inkivääriä

2-2 1/2 dl fariinisokeria

3 isoa kananmunaa

2 dl ruokakermaa

Halkaise kurpitsa ja kaavi lusikalla pois siemenet. Aseta puolikkaat uunipellille leikkauspinta ylöspäin ja kypsennä niitä 175-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat pehmentyneet. Kaavi kurpitsa kuorestaan ja soseuta se.

Kuutioi voi/margariini ja nypi ne jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi.

Piirakkapohja on hyvä esipaistaa, jotta taikina ei valahda alas reunoilta. Tähän auttaa myös tilapäinen "täyte". Käytä piirakkavuokaa, joka on noin 56-cm syvä ja noin 23 cm halkaisijaltaan. Aseta leivinpaperipala vuokaan ja muotoile se vuoan mukaisesti. Ota muotoiltu paperipala pois. Voitele ja jauhota vuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla pohja ja reunat. Aseta muotoiltu leivinpaperipala taikinan päälle. Kaada paperin päälle noin 500 g riisinjyviä tai ohrasuurimoita ja kokoa ne reunoja vasten. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ota pohjan päältä jyvät ja leivinpaperipala.

Sekoita mausteet kurpitsasoseeseen ja lisää sitten munat ja kerma. Kaada seos esikypsennetyn pohjan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä. Piirakkaa suositellaan tarjoiltavaksi kylmänä tai haaleana esimerkiksi kermavaahdon kanssa. Minä tykkään syödä sitä huoneenlämpöisenä tai hiukan lämpimänä.