Tällä kakulla osallistuin Leivontafoorumin heinäkuun leivontahaasteeseen täällä. Sivun lopusta löytyvät haastekakkujen äänimäärät ja saadut kommentit. Haasteen voitti Sokeriperho Mansikkahetki-kakullaan. Onnea hänelle! Olen halunnut kokeilla tehdä prinsessakakkua, joten sovelsin sen nyt tähän kakkuun. Sitten piti vaan miettiä täytteet ja miten mansikat saa kakun päälle niin, etteivät ne valuta nestettä kakun reunoille. Onneksi keino löytyi. En ollutkaan vielä aiemmin tehnyt mansikkakakkua, joten sekin hoitui tässä samalla!

Mietin ensin, että olisin laittanut valmista valkosuklaa-limerahkaa. Sitten päätinkin tehdä senmakuisen täytteen itse. Minttutäyte taas kumpuaa lapsuudesta. Meillä kotona tehtiin usein "karkkikakkua" eli tumma kääretorttupohja toimi kakkulevyinä ja täytteeksi vatkattiin vispikermaa, johon tuli murskattuja ranskanpastilleja ja tomusokeria, nam! Nyt sekoitin ranskanpastillimurskan rahkaan. Vispivaahto sopii ehkä vähän paremmin niille, mutta maistui se hyvältä näinkin.

Haastoin taas kerran itseni ihan urakalla, myönnän. Myönnän senkin, että tein ensin koekakun, jotta saisin kaikki mitat oikeanlaisiksi. Muutamia juttuja piti testata/mittailla muutamaankin kertaan. Esim. hyytelösokeria en ollut ikinä käyttänyt, joten sitä piti testata sekä määrän että tekemisen suhteen. Vähän mieheni katsoi kummissaan, kun prinsessakakun jälkeen syntyi toinenkin prinsessakakku. Mutta perfektionisti kun olen, niin aina löytyy parantamisen varaa ja muuteltavaa :D

Tarkempaa tietoa löytyy sokerikakkupohjasta täältä, lime curdista täältä ja piparminttukreemistä täältä.

Prinsessan mansikkakakku

5 kananmunaa

150 g sokeria

150 g vehnäjauhoja

Kostutus

¾ dl ananasmehua

Lime curd

1 kananmuna

1 dl sokeria

2 limeä

25 g suolatonta voita

Alempi täyteväli, lime-valkosuklaatäyte

3/4 dl lime curdia

200 g mansikoita

125 g maitorahkaa

70 g maitosuklaata

3/4 dl lime curdia

2 dl vispikermaa

1 rkl tomusokeria

2 liivatelehteä

1 rkl vettä

Ylempi täyteväli, minttutäyte

200 g mansikoita

125 g maitorahkaa

70 g ranskanpastilleja

5 tippaa minttuaromia

2 dl vispikermaa

½ dl tomusokeria

2 liivatelehteä

1 rkl vettä

Piparminttukreemi

110 g suolatonta voita

60 ml kevytmaitoa

½ tl piparminttuaromia

500 g tomusokeria

vaaleanpunaista pastaväriä

Kuorrutus ja pursotukset

piparminttukreemi

750 g valkoista sokerimassaa (kakun päälle jää lopulta noin 400 g)

Koristelu

100 g mansikoita

kiille mansikoille: ½ dl vettä ja 1 ½ rkl hyytelösokeria

Pohja: Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Lisää jauhot siivilän kautta ja kääntele ne varovasti taikinaan. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (24 cm ø) ja kaada taikina siihen. Paista uunin alatasolla 170C°:ssa noin 30 minuuttia. Kumoa kakkupohja alustalle jäähtymään ja leikkaa se sitten kolmeen osaan.

Lime curd: Purista limesitruunoista mehu ja kaada mehu paksupohjaiseen kattilaan. Sekoita joukkoon muna ja sokeri. Sekoittele seosta hellalla keskilämmöllä 5-10 minuuttia tai kunnes seos on paksuuntunut. Sekoita joukkoon kuutioitu voi. Anna jäähtyä. Jos käytät lime curdin seuraavana päivänä tai myöhemmin, laita se jääkaappiin.

Alempi täyteväli: Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja sen päällekakkupohjan pohjaosa. Kostuta pohjalevy pullasudin avulla ananasmehulla. Levitä päälle lime curd. Viipaloi mansikat ja asettele ne lime curdin päälle niin, että niitä on keskellä enemmän (pieni reunoilta kohoava keko). Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Mittaa kulhoon maitorahka ja lime curd. Sulata valkosuklaa ja sekoita se joukkoon. Vatkaa vispikerma napakaksi vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla. Kääntele vispivaahto täytteen joukkoon. Kiehauta vesi, purista liivatelehdet ja sulata ne veteen. Kaada liivateliemi ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa noin 15 minuuttia. Levitä täyte mansikoiden päälle. Laita täytettä vähän enemmän keskelle kuin reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa noin ½ tuntia.

Ylempi täyteväli: Aseta keskimmäinen kakkulevy ja kostuta se ananasmehulla. Viipaloi mansikat ja asettele ne samalla tavalla kuin ensimmäisessa täytevälissä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Murskaa ranskanpastillit tehosekoittimessa rouheeksi. Sekoita rouhe, maitorahka ja minttuaromi keskenään. Vatkaa vispikerma napakaksi vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla. Kääntele vispivaahto mintturahkan joukkoon. Kiehauta vesi, purista liivatelehdet ja sulata ne veteen. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla sekoittaen. Laita täyte noin 10 minuutiksi jääkaappiin jähmettymään. Levitä täyte samalla tavalla kuin ensimmäisessä täytevälissä. Anna jähmettyä jääkaapissa puolisen tuntia ja aseta sitten päällimmäinen kakkulevy. Kostuta levyä hieman ananasmehulla. Anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Piparminttukreemi: iivilöi tomusokeri. Mittaa toiseen kulhoon huoneenlämpöiset voi ja maito sekä piparminttuaromi ja puolet tomusokerista. Vatkaa kunnes seos on tasaista ja vähän paksuuntunut. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa, kunnes seos on tasaisen kermaista ja pehmeää. Värjää vaaleanpunaisella pastavärillä.

Kuorruttaminen ja pursottaminen: Leikkaa ohuelti ylimmän kakkupohjan yläreunaa, jotta kakun kupolimainen muoto selkiytyy vielä paremmin. Levitä vähän yli puolet piparminttukreemistä kakun päälle. Laita kreemiä vähän enemmän pinnan keskiosaan. Siirrä kakku vuoasta tarjoilualustalle.
Kaulitse sokerimassa tomusokeroidulla alustalla noin 2,5 mm paksuiseksi ja niin suureksi levyksi, että reunat ulottuvat reilusti yli kakun alareunan. Aseta levy kakun päälle, tasoita pinta ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. Putsaa alustan reunat. Anna kakun olla jääkaapissa noin 1 tunti.
Paina hellästi jollakin pyöreällä muotilla noin 10 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä kakun päälle. Leikkaa veitsellä ääriviivoja myöten ja poista sokerimassa ympyrän keskeltä. Jos piparminttukreemiä tarttuu poistettuun palaan, levitä ne takaisin aukkokohtaan. Laita jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.
Laita loppu piparminttukreemi pursotuspussiin ja anna olla hetki jääkaapissa. Pursota loppu piparminttukreemi tähtityllalla kakun alalaitaan ja päälle ympyrän reunoille. Pursota vielä spiraali aukkokohtaan mansikoiden tueksi. Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Koristelu: Viipaloi mansikat kolmeen osaan. Muotoile niitä halutessasi enemmän sydämenmuotoisiksi veitsellä tai sydänmuotin yläosalla. Tee mansikoille kiille hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan, mutta keitä sitä vain yllämainittu määrä. Kun hyytelöliemi on valmis, kasta pikkulusikan avulla mansikkaviipaleet siihen ja aseta sileälle muovialustalle. Anna olla jääkaapissa puolisen tuntia. Leikkaa ylimääräiset hyytelöhetaleet pois ja irrota viipaleet veitsellä alustasta. Paina mansikat kakun päälle spiraalin väleihin. Kiilteen ansiosta mansikoista ei valu lientä kakun reunoille.

Laitoin täytevälien mansikat ja täytteet kupolimaisesti, jotta kakulle syntyisi prinsessakakkumainen muoto.

Pursotin piparminttukreemistä spiraalin mansikoiden tueksi.

Spiraali päältä.

Valmis kakku prinsessoille ja prinsseille tarjottavaksi :)

Mansikkaspiraali.

Yhden mansikan sisällä oli täydellinen sydän ♥

Saamani kommentit Leivontafoorumin haasteessa

- tämän tekeminen vaatii taitoa, koristelu haasteen kakuista kaunein, herkkua, ananasmehun olisin vaihtanut sitruunaan tai mansikkaan.

- Kaunis, prinsessakakkua muistuttava kakku. Kuulostaa herkulliselta, plussaa itsetehdystä lime curdista.

- Todella oikea herkku ulkoisesti, tämän kakun haluaisin ruokalautaselleni, jäin miettimään vain sitä paksua päällystä, olikohan päällys oikeasti 25 mm paksu, ehkä 2,5 mm.

- Ihana tyttömäinen kesäkakku!

- Kaunis ja herkkä kakku. Etenkin minttutäyte kuulostaa herkulliselta, menee kokeiltavien listalle :)