Minulla oli punaherukoita ja täyte valmiina, joten tein tämän piirakan ykskaks yllättäen :) Ohje on Leila Lindholmin Pala kakkua -ja paljon muuta-kirjasta. Lisäsin vain valkosuklaan ja valkoherukat.

Mantelinen punaherukkapiiras

Muropohja

150 g kylmää voita

4 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

1 kananmuna

½ rkl kylmää vettä

Nypi kuutioitu voi jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi. Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat sekaisin.

Painele taikina jauhotetuin käsin 28 cm halkaisijaltaan olevaan piiras/irtopohjavuokaan pohjalle ja reunoille noin 3,5 cm korkeudelle. Voit vuorata halutessasi pohjan ja reunat leivinpaperilla helpottaaksesi irrottamista ja tarjoilualustalle siirtämistä. Reunojen leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin kiinni kun sipaiset vuoan reunaan muutamaan kohtaan margariinia.

Täyte

3 kananmunaa

2 dl maitorahkaa

1 dl ranskankermaa

1 dl sokeria

100 g mantelimassaa

Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään ja raasta joukkoon mantelimassa. Levitä seos piiraspohjalle.

Lisäksi

3 dl punaherukoita

½ dl mantelilastuja

muutama pala valkosuklaata

valkoherukoita

Laita viinimarjat täytteen päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut ja murennetut valkosuklaat. Kypsennä piirakka uunin alaosassa 175-asteessa  30-40 minuuttia tai kunnes täyte on jähmettynyt. Koristele valkoherukoilla.

Tästä saa hyvän herkun juhlapöytään. Sen voi valmistaa täytettä myöten paistovalmiiksi pakkaseen etukäteen. Ei tarvitse kuin lisätä pinta-ainekset ja paistaa. Nektariinin voi myös siis korvata muilla hedelmillä tai marjoilla.