IMG_1102-normal.jpg

Tein pitkästä aikaa lusikkaleipiä. Näitä oli tarjolla poikani 4-vuotissynttäreillä. Korvasin sokerin intiaanisokerilla ja jauhot spelttijauhoilla. Intiaanisokerin ansiosta pikkuleivät saivat nekkumaisen maun ♥ Siitä keksin näiden nimen :) Olin käyttänyt eräisiin toisiin leivonnaisiin suklaalevitettä ja päätin laittaa osaan lusikkanekkusia sitä täytteeksi. Sen huomasin, että suklaalevitettä sisältävät nekkuset olivat hieman rapsakkaampia kuin ne, joissa oli välissä vadelmamarmeladia. Marmeladi siis kosteuttaa nekkuset mukavan pehmoisiksi. Seuraavalla kerralla laitan kaikkiin marmeladia. Marmeladimakujakin on monia ja niistä voi valita mieleisensä :) Tosin, ei niissä rapsakkaammissakaan nekkusissa ollut mitään moittimista :)

Ohjeen löysin Herkkutaivas-blogista täältä. Muutin vaan sen sokerin ja jauhot ja samalla muutin vähän niiden määrää. HUOM! Jos käytät tavallista kidesokeria, sitä laitetaan vain 1 1/2 dl ja jauhoja tulee tällöin vain 4 dl!!! Intiaanisokeri on kevyempää ja siksi sitä tulee määrällisesti enemmän, vaikka paino on siis sama). Jauhojen määrää pitää joskus vielä testailla. Voi olla, että kuusikin dl voisi olla sopiva määrä. Mutta oli taikina nytkin ihan hyvä koostumukseltaan. Lisäsin jauhojen määrää, koska intiaanisokeriakin oli määrällisesti enemmän.

Lusikkanekkuset

(noin 50 kpl täytettyjä keksejä)

200 g voita

2 1/2 dl intiaanisokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tl kardemummaa

5 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 tl leivinjauhetta

Väliin

vadelmamarmeladia

suklaalevitettä (esim. Nutella)

Päälle

tomusokeria (laitoin tavallista kaakaotomusokeria)

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Mittaa kulhoon intiaanisokeri, vaniljasokeri ja kardemumma. Kaada keitetty voi sokeriseoksen päälle ja anna jäähtyä kokonaan (jääkaapissa viilenee nopeasti). Sekoita keskenään spelttijauhot ja leivinjauhe ja sekoita ne kylmään voi-sokeriseokseen.

Tee taikinamassasta pikkuleipiä pikkulusikan avulla (minä käytin amerikkalaista mittalusikkaa, teaspoon-mittaa). Aseta pikkuleivät leivinpaperoidulle uunipellille tasainen puoli alaspäin. Paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla 10-12 minuuttia. Anna pikkuleipien jäähtyä ensin pellillä, koska ne ovat kuumina tosi pehmoisia. Ne kovattuvat hieman jäähtyessään. Kaada ne pois pelliltä ja anna jäähtyä kokonaan.

Laita joka toiselle pikkuleipäpuolikkaalle vadelmamarmeladia tai suklaalevitettä (Voit myös laittaa kaikkiin vadelmamarmeladia). Siivilöi pikkuleipien päälle tomusokeria, mutta vasta juuri ennen tarjoilua (tomusokeri saattaa sulaa pintaan).

Valmiit lusikkanekkuspuolikkaat. Nuo ruskeat läikät pikkuleivissä ovat ihania intiaanisokeririppusia ♥

IMG_1070-normal.jpg

Tuota teaspoon-mittaa käytin muottina. Kuvasta näkyy myös, kuinka paljon pikkuleivät paisuivat uunissa (eivät kovin paljoa).

IMG_1066-normal.jpg

IMG_1084-normal.jpg

Vadelmamarmeladia täytteeksi.

IMG_1088-normal.jpg

IMG_1118-normal.jpg

Nutellaa täytteeksi.

IMG_1090-normal.jpg

IMG_1104-normal.jpg

IMG_1106-normal.jpg

IMG_1139-normal.jpg

IMG_1133-normal.jpg