IMG_0906.jpg

Leivoin tällaisen pullakranssin (2 kpl) syyskuun lopussa Inkan 8-vuotissynttäreille. Ohje on ihanasta Olga Temosen kirjasta Olgan pullakirja. Nyt valitsin taikinaksi juhlapullataikinan. Aion piakkoin kokeilla Olgan arkipullataikinaa, jossa on intiaanisokeria. Minulla kävi näiden kranssien kanssa niin, että niistä ei tullutkaan ihan kransseja, vaan tuollaisia paksuja könttejä :D En tiedä mitä tein väärin, mutta kun kieputin halkaistut taikinapötköt toistensa ympärille, oli se aika hankalaa, koska pötköt olivat niin paksuja. Olgan kirjassa paistamaton kranssi on paljon ohuempi ja paistettunakin siihen jäi kunnon reikä keskelle. No, onneksi nämä ulkonäköseikat eivät vaikuttaneet makuun ja ei se sitten sen kummemmin harmittanut.

Mustikkakranssi

(2 kranssia)

Taikina

3 dl vettä

2 dl kuohukermaa

50 g tuorehiivaa

2 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1/2 tl ruususuolaa

1 rkl kardemummaa

2 kananmunan keltuaista

1 dl rusinoita

200 g pehmeää voita

17-18 dl vaaleita spelttijauhoja (puolikarkeita, ei täysjyvää)

Sekoita vesi ja kerma. Lämmitä liemi kädenlämpöiseksi. Sekoita isossa kulhossa liemen joukkoon hiiva, sokeri, vaniljasokeri, suola ja kardemumma. Lisää keltuaiset ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää rusinat. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin. Vaivaa pehmeä voi taikinaan vuorotellen loppujen jauhojen kanssa. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.

Täyte

250 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl tomusokeria

1 dl ohra- tai perunatärkkelystä

3 tl vaniljasokeria

4 dl mustikoita

Voiteluun

kananmunaa

Pinnalle

raesokeria tai mantelilastuja

Kauli kohonneesta taikinasta kaksi noin 15 × 40 cm kokoista levyä. Sekoita täytteen ainekset notkeaksi seokseksi. Levitä täyte taikinalevyjen päälle. Ripottele päälle mustikat.

Kääri levyt rulliksi ja nosta molemmat rullat leivontapöydällä leivinpapereiden päälle. Leikkaa rullat pitkittäin terävällä veitsellä halki. Nosta toinen puolikas toisen yli niin, että puolikkaat menevät keskeltä ristiin. Kieputa säikeitä toistensa yli punotuksi pitkoksi keskeltä alkaen kohti päitä. Sulje valmis pitko ympyrälle kranssiksi. Vedä kranssi leivinpaperin avulla uunipellille.

Anna kranssien kohota 30 minuutin ajan. Voitele ne sitten kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai mantelilastuja. Paista kransseja 190-asteisessa uunissa (kiertoilmauunissa 165 asteessa) keskitasolla 25-30 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Kaulittu pullalevy.

IMG_0848.jpg

Täyte levitettynä pullalevyn päälle. Mustikat vain puuttuvat.

IMG_0850.jpg

Valmis kranssi.

IMG_0893.jpg

IMG_0903.jpg

IMG_0914.jpg