Johan olinkin halunnut pitkään tehdä voileipäkakkuja. Nyt ryhdyin siihen ja kivaa oli! Tein nyt koristeluista aika yksinkertaiset. En ollut kauheasti etukäteen suunnitellut koristelua. Suunnittelin samalla kun tein ja se toi omaa hauskuutta tekemiseen.

Tätä oli tarjolla Inkan synttäreillä. Halusin jollain tavalla kertoa, mitä kakku sisältää. Laitoin lämminsavulohta sulatejuustosydämen ja kurkkukukkasten keskuksiin.

Täytteen reseptin löysin Kinuskikissalta täältä. Muutin sitä hieman. Tässä miten itse tein.

Lohivoileipäkakku

Itse tehty leipä, ohje löytyy täältä.

Lohitäyte

400 g lämminsavulohta (nahkoineen, ennen putsaamista noin 600 g)

250 g kylmäsavulohta

reilu 1 tl sitruunamehua

1 iso nippu tilliä

400 g ranskankermaa

400 g ruohosipulituorejuustoa

200 g kylmäsavutuorejuustoa

yhteensä 1/2 tl musta- ja valkopippuria

Kostutus

noin 1 1/2 -2 dl maitoa

Poista lämminsavulohesta nahka ja ruodot. Leikkaa lämmin- ja kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Purista sitruunamehu. Hienonna tilli.

Sekoita keskenään ranskankerma ja tuorejuustot ja vatkaa kuohkeaksi (noin 5 minuuttia). Sekoita joukkoon kylmäsavulohi, sitruunamehu, tillisilppu ja pippurit.

Leikkaa leipä kolmeen osaan. Vuoraa halkaisijaltaan 26 cm oleva irtopohjavuoka tuorekelmulla niin, että kelmu ulottuu vuoan reunojen yli. Laita kelmun päälle pohjan kokoinen leivinpaperinpala. Aseta leivän pohjaosa vuokaan. Kostuta se maidolla pullasudin avulla.

Levitä pohjan päälle puolet täytteestä ja ripottele päälle puolet lämminsavulohesta. Aseta päälle leivän keskiosa ja kostuta se maidolla. Levitä päälle loppu täyte ja ripottele päälle loppu lämminsavulohi. Aseta päälle leivän kansiosa ja kostuta se myös maidolla.

Kiedo vuoan yli tulevat kelmupalat leivän päälle. Laita päälle kevyt paino kuten kirja tai leikkuulauta. Laita jääkaappiin maustumaan yön yli.

Kuorrute

1/2 prk (100 g) Yrttitarha-tuorejuustoa

1/2 prk (100 g) ruohosipulituorejuustoa

1/2 prk (100 g) ranskankermaa

Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään ja levitä se voileipäkakun päälle ja reunoille. Tasoita pinta esimerkiksi palettiveitsellä tai lastalla. Koristele voileipäkakku.

Koristelu

kurkkua

tummia ja vihreitä viinirypäleitä

keltaisia kirsikkatomaatteja

punaisia miniluumutomaatteja

oranssia paprikaa

sulatejuustoviipale

lämminsavulohta

jääsalaattia

Leikkasin paprika- ja kurkkukukkaset kukkamuotilla. Sulatejuustoviipaleen leikkasin kahdella eri kokoisella sydänpikkuleipämuotilla. Kurkkusydämet tein niin, että viipaloin kurkkua vinosuuntaisesti, halkaisin palat vinottain puoliksi ja asetin palat sydämen muotoon. Jääsalaatista leikkasin vain kärkiosat ja painoin reunaan kiinni.

Täytettä jäi vähän yli ja minulla oli yksi ylimääräinen leivänpuolikas, joten tein vielä yhden pienen lohivoileipäkakun rääppiäisiin. Alhaalla keskellä on oranssista paprikasta tehty istuva kissa. Käytin apuna kissamuottia.