Aika monessa blogissa olen törmännyt banoffee-torttuun eli banaani-toffeetorttuun. Siitä on tehty monenlaisia eri versioitakin vaihtamalla banaani vaikka johonkin marjaan kuten puolukkaan, jolloin leivonnaisesta tulee puoloffee :) Makea toffee sopiikin hyvin happaman puolukan kanssa. Pakko oli minunkin tehdä banoffeeta ja maistaa miltä se maistuu. On se kyllä aika mielettömän hyvää!

Ohje on Ulla Svenskin Lempileivonnaiset kirjasta. Tein hiljattain banoffee-tortun murotaikinapohjalla. Sen ohje löytyy täältä.

Banoffee-torttu

Pohja

300 g suklaa-Digestivekeksejä

100 g voita tai margariinia

Täyte

1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa

2 banaania

3-4 dl kermaa (laitoin vispikermaa)

2 tl vaniljasokeria

kaakaojauhetta

Keitä ensin kondensoitu maito toffeeksi. Laita se avaamattomana kattilaan, jossa on sen verran vettä, että tölkki peittyy. Keitä sitä matalalla lämmöllä noin 3 tuntia. Kun tölkin etiketti irtoaa alussa, ota se pois. Huom! Kondensoitua maitoa saa joistakin kaupoista toffeeksi keitettynä. Silloin ei tarvitse kuin avata tölkki ja levittää se keksipohjan päälle.

Murustele keksit (esim. laittamalla ne pussiin ja kaulimalla) ja  sekoita ne sulatetun voin kanssa hyvin sekaisin. Leikkaa 18 cm:n (laitoin 20 cm:n) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Taputtele keksivoiseos vuoan pohjalle ja vähän reunoille. Anna jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa.

Aukaise varovasti toffeetölkki, kaada toffee keksipohjan päälle ja levitä se tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Pilko yksi banaani toffeen päälle, laita osa kermasta niiden päälle, pilko toinen banaani kerman päälle ja levitä loppu kermavaahto banaanisiivujen päälle. Laitoin vielä pinnalle kukkamuotilla painettuja banaanisiivuja. Sihtaa lopuksi kaakaojauhetta pinnalle.

Banaanikukkasia kermalaineilla.