IMG_4799-normal.jpg

Joskus on kiva tehdä aamiaissömpylöitä ja nämä sopivat hyvin siihen tarkoitukseen, koska taikinan kohotus tapahtuu yön aikana. Ohje on Maku-lehdestä 1/2013. Minun sämpyläni olivat hieman liian kauan uunissa (touhusin jotain ja unohdin), mutta eipä tuo haitannut.

Yön yli kohotetut sämpylät

(12 kpl)

3 dl maitoa

25 g hiivaa

3/4 tl (ruusu)suolaa

1 rkl siirappia

2 1/2 dl kaurahiutaleita

1/2 dl kurpitsansiemeniä rouhittuna

5-6 dl hiivaleipäjauhoja

2 rkl rypsiöljyä

Pinnalle

1 dl kurpitsansiemeniä

Tee taikina illalla. Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää suola, siirappi, kaurahiutaleet ja kurpitsansiemenet. Alusta taikinaksi hiivaleipäjauhoilla. Lisää öljy alustuksen loppupuolella. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Nosta taikinakulho muovikelmulla peitettynä jääkaappiin yöksi.

Leivo kohonnut taikina aamulla tangoksi ja jaa taikina 12 osaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperoidulle uunipellille. Kuumenna uuni 40-asteiseksi ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinan alla puoli tuntia.

Ota sämpylät pois uunista ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Paista sämpylät uunin keskitasolla noin 150 minuuttia.

IMG_4803-normal.jpg

IMG_4804-normal.jpg

IMG_4800-normal.jpg