IMG_7777.jpg

Osallistun tällä piirakalla Leivontafoorumin tammikuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on 'KEVYTTÄ HYVÄÄ joulun jälkeen'. Leipomuksen pitäisi olla kevyt ja edullinen ja siinä sai halutessaan käyttää joulusta jääneitä aineksia (mausteita, pähkinöitä ym.).

Päätin tehdä tämän raikkaan piiraan, joka on raikkauden lisäksi pehmoisen kevyttä syötävää. Piirakka on myös melko helppo ja nopea valmistaa. Löysin ohjeen selailemalla lehtiä. Ohje on Kotiliesi Jouluelämää -lehdestä nro 22. Tein pieniä muutoksia ohjeeseen. Olisin niin kovasti halunnut laittaa tähänkin intiaanisokeria, mutta silloin edullisuus olisi kärsinyt. Sen sijaan vähensin sokerin määrää niin pohjasta, täytteestä kuin valkuaisvaahdostakin. Lisäsin ohjeeseen hieman enemmän tärkkelystä, koska minusta se jäi ilman lisäystä vähän liian löysäksi. Vehnäjauhot vaihdoin spelttijauhoihin. Minulla ei ollut varsinaisesti jäänyt mitään sen kummempaa joulusta tähteeksi, joten sellaisia en voinut tässä hyödyntää.

En ole edelleenkän leiponut sitruuna-marenkipiirakkaa, joten tämä oli siltäkin osin mukava leivottava, koska oli vähän sen kaltainen. Appelsiinikin antaa reippaasti raikkautta piirakalle, joka olisi ilman sitä liian makea. Tykkäsin siitä, että marenkia ei ollut kovin isoa kerrosta piirakan päällä. Näin kaikki oli hyvin tasapainossa ainakin omaan makuuni :)

♥ Tuolla lopussa ovat haasteessa saamani pisteet ja kommentit, kiitos niistä! :)

Appelsiinipie

Pohja

100 g voita

2 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 rkl sokeria (ohjeessa oli 2 rkl)

2 rkl kylmää vettä

Nypi kuutioitu voi, jauhot ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää taikinaan vesi. Painele taikina piirakkavuoan (24-26 cm halkaisijaltaan) pohjalle ja reunoille. Tue taikinareunat foliosta muovatulla pannalla. Esikypsennä pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Poista foliopanta.

Täyte

2 dl vettä

4 rkl maissitärkkelystä

3/4 dl sokeria (ohjeessa oli 1 dl)

1 appelsiinin raastettu kuori

1 appelsiinin puristettu mehu

2 kananmunan keltuaista

50 g voita

Mittaa kattilaan vesi, maissitärkkelys, sokeri, hyvin pestyn appelsiinin hienoksi raastettu kuori sekä appelsiinin puristettu mehu. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon keltuaiset ja voi. Anna täytteen jäähtyä haaleammaksi.

Pinnalle

2 kananmunan valkuaista

1/2 dl sokeria (ohjeessa oli 6 rkl)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vaahdotuksen puolesta välistä alkaen vähitellen joukkoon samalla vatkaten.

Levitä appelsiinikiisseli esipaistetun pohjan päälle. Levitä valkuaisvaahto pinnalle lusikoiden tai pursottamalla. Anna piirakan olla 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on saanut vähän väriä.

IMG_7747.jpg

IMG_7749.jpg

IMG_7754.jpg

IMG_7750.jpg

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

3+5= 8 pistettä

- Simppeli ja herkullinen!
- Kiva twisti klassiseen sitruunatorttuun, kun onkin tehty appelsiinista. Piiraan täyte on valitettavasti jäänyt osin hyytymättä, minkä voisi korjata vaikka paistamalla piirasta jonkin aikaa ennen marengin lisäystä päälle.
- Raikasmakuinen, mutta olisi kaippanut hieman (paisto)väriä
plussaa spelttijauhoista
- Appelsiini tuo piristävää vaihtelua! Aion kokeilla.
- Ihanan raikkaan näköinen