Mansikka-raparperitorttu5.jpg

Sain viime viikolla anopiltani mansikoita pakkasesta sekä raparpereja. Halusin kokeilla jotain minulle uutta ohjetta ja löysin aika nopeasti Pullahiiren blogista herkullisilta vaikuttavan reseptin! Hänen piirakkansa löytyy täältä. Korvasin vaan sokerin intiaanisokerilla ja vehnäjauhot spelttijauhoilla. Lisäsin hieman intiaanisokerin määrää. Tein piirakan hieman isompaan vuokaan ja näinkin tuli tosi meheviä paloja. Jos tämän piirakan tekee pellille, kannattaa se leipoa ainakin kaksinkertaisena.

Piirakassa voi hyvin käyttää joko tuoreita mansikoita tai pakastemansikoita. Pakastemansikat pilkotaan taikinan päälle kohmeisina. Raparperit toivat piirakkaan juuri sopivasti kirpakkuutta ja mansikat omaa ihanaa makeuttaan ja raikkauttaan. Huomasin, että piirakat säilyvät seuraaviin päiviin parhaiten jääkaapissa suljetussa rasiassa.

Raparperi-mansikkapiirakka

Pohja

3 kananmuaa

2 dl ntiaanisokeria

4 1/2 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 tl leivinjauhetta

3 tl vaniljasokeria

1 1/2 dl vettä

150 g voita

Vuoraa leivinpaperilla noin 25 × 30 cm kokoinen vuoka (itse käytin säädettävää reunavuokaa). Vatkaa kananmunat ja intiaanisokeri paksuksi vaahdoksi. Sulata voi ja siirrä se sivuun jäähtymään. Kiehauta vesi. Sekoita keskenään kuivat ainekset ja lisää ne muutamassa erässä vuorotellen kuuman veden kanssa vaahdon sekaan sekoitellen. Lisää lopuksi voisula joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.

Täyte

4-5 dl raparperia pilkottuna

noin 3 dl mansikoita pilkottuna (tuoreena tai kohmeisina)

70 g voita

2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl intiaanisokeria

3 tl vaniljasokeria

Pese raparperit ja/tai kuori ne sekä pilko pieniksi paloiksi (minä tykkään aina kuoria ohuelti raparperit). Pilko kohmeiset mansikat puoliksi tai neljään osaan. Ripottele raparperin- ja mansikanpalat taikinan päälle vuokaan.

Nypi huoneenlämpöinen voi, jauhot, intiaanisokeri ja vaniljasokeri keskenään tasaiseksi muruseokseksi. Ripottele seos vuokaan raparperi- ja mansikkapalojen päälle. Paista piirakkaa 175-asteisessa uunissa keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Taikina on valmis heti, kun coctailtikkuun ei tartu märkää taikinaa. Tällöin sisus jää kivan meheväksi.

Tarjoile sellaisenaan tai vaikka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

 

Raparperit ja mansikat ripoteltu taikinan päälle.

Mansikka-raparperitorttu.jpg

Muruseosta pinnalla.

IMG_9413.jpg

Uunista tullut piirakka. Tässä olen ottanut jo reunavuoan pois ympäriltä.

IMG_9414.jpg

Leikkasin veitsellä ohuet palat reunoista pois ja leikkasin sitten piirakan annospaloiksi.

IMG_9417.jpg

Pahmoista ja makoisaa piirakkaa :)

IMG_9428.jpg

Mansikka-raparperitorttu3.jpg

Mansikka-raparperitorttu2.jpg

Mansikka-raparperitorttu4.jpg