Tässä ensimmäinen amerikkalainen piirakkani viime kesältä. Pohja- ja kansitaikina on tehty samalla reseptillä kuin omenatäytteisessä piirakassa, mutta täytteen resepti on Commemorative Cookbook-keittokirjasta.

Amerikkalainen raparperipiirakka

Pohja/kansi (Plain pastry)

2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja

3/4 tsp./ 3/4 tl (ruusu)suolaa

2/3 cup/ 150 g voita/margariinia

4-6 rkl kylmää vettä

"Leikkaa" kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla margariini jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Lisää vesi vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vaan vesi sekoitetaan nopeasti. Liika vesi tekee kuoresta kovan ja taas liian vähän vettä saa kuoren repeileväksi kaulittaessa. Kokeillen löydät sopivan määrän.

Jaa taikina kahteen osaan. Varaa pohjaosaan vähän enemmän taikinaa. Kaulitse taikinat noin 3 mm paksuiksi ympyränmuotoisiksi levyiksi. Aseta pohjaosa piirasvuokaan. Piirakkavuokaa ei tarvitse voidella etukäteen. Leikkaa taikinapyörällä toisesta levystä noin 1,5 cm:n levyisiä kaistaleita ja jätä ne vielä odottamaan.

Täyte:

2 suurta kananmunaa

2 Tbsp./ 2 rkl maitoa

1 1/2 cups/ 3 3/4 dl sokeria

3 Tbsp./ 3 1/2 rkl hiivaleipäjauhoja

3/4 tsp./ 1/2 tl muskottipähkinäjauhetta

3 cups/ reilu 7 dl kuorittua ja pilkottua raparperia

margariininokareita

Vatkaa munat kevyesti. Lisää sekaan maito ja sekoita. Sekoita keskenään sokeri, jauhot ja muskottipähkinäjauhe ja sekoita ne munamaitoseokseen. Lisää joukkoon raparperinpalat.

Kaada täyte piirasvuokaan pohjaosan päälle. Laita muutama margariininokare täytteen päälle.

Asettele taikinakaistaleet ristikon muotoon piirakan kanneksi. Oikeaoppisesti nuo kuuluisi laittaa täysin limittäin, yli-ali-yli-ali-tyylillä. Minä oikaisin tuossa kohdassa ja laitoin vain vähän ristikkoa.Tällainen ristikkopäällinen sopii raparperitäytteelle, koska silloin raparperista haihtuva neste pääsee kunnolla haihtumaan välikohdista. Leikkaa ylimääräiset reunataikinat pois niin, että taikinan yläreuna ulottuu vuoan yläreunaan, tai vähän yli. "Liimaa" sitten vedellä uloimmat taikinasuikaleiden liitoskohdat. Minä laitoin vielä ylijääneestä taikinasta kukan piirakan keskelle.

Paista vähän alle 220-asteisessa uunissa 50 minuuttia. Tarjoillaan huoneenlämpöisenä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.