IMG_3633-normal.jpg

Nyt voisi olla sopiva hetki laittaa tänne nämä joululimput, jotka leivoin jo viime jouluna. Olen muutaman vuoden ajan leiponut limppuja jouluksi. Nytkin aion sen tehdä tässä muutaman päivän sisällä. Näiden joululimppujen ohjeen olen löytänyt Ei makeaa mahantäydeltä-blogista täältä. Laitan ohjeen miten itse tein.

Joululimppu

(4 keskikokoista limppua)

1 l maitoa

100 g hiivaa

500 g fariinisokeria

1 1/2 tl (ruusu)suolaa

1 rkl fenkolia

1 rkl anista

4 kananmunaa

1 kg sihtiruisjauhoja

1 kg puolikarkeita spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)

Voiteluun

1 dl vettä

1/2 dl siirappia

Vatkaa munat kevyesti ja lisää sekaan fariinisokeri, suola ja muut mausteet. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota sekaan hiiva. Lisää maito munaseokseen. Sekoita joukkoon jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa vielä vähän aikaa.

Peitä taikina tiiviillä kannella tai parilla liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan. Jaa taikina neljään osaan. Leivo ensin kaksi limppua ja laita ne leivinpaperoidulle uunipellille. Anna limppujen kohota liinan alla 15 minuuttia. Sekoita siirappi veden sekaan ja voitele sillä limput. Pistele limppuihin haarukalla reikiä. Anna limppujen kohota ilman liinaa vielä 15 minuuttia. Laita sitten limput uuniin (paisto-ohjeet ohjeen lopussa) ja leivo sitten toiset kaksi limppua. Toimi kuten ensimmäisten limppujen kohdalla. Voitele leivät siirappivedellä kerran paiston puolessavälissä ja halutessa vielä uunista oton jälkeen (itse en nykyään voitele leipiä enää uunista oton jälkeen).

Paista limput 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jos limppujen pohja kumisee sormella napauttaessa, ovat ne valmiita.

IMG_3631-normal.jpg

Kuumaa, uunituoretta leipää. En malttanut odottaa leivän jäähtymistä, vaan oli pakko leikata parit viipaleet :D

IMG_3638-normal.jpg