Tein nämä piparkakut kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen olen tehnyt piparkakut tuolla samalla ohjeella, koska nämä piparkakut ovat minusta hyviä!

Ohje on peräisin Annan keittokirjasta. Anna nimesi piparkakut asuinpaikkansa mukaan. Tämä on Annan itse kehittelemä ohje. Hän halusi tehdä taikinan, jota on helppo kaulia. Tein tällä ohjeella viime vuonna piparkakkutalon.

Ohjeesta tulee noin 200 piparkakkua.

Ekstan piparkakut

4 dl sokeria

2 dl siirappia (mielellään vaaleaa)

2 dl vettä

250 g margariinia tai voita

2 rkl kanelia

1 rkl jauhettua kardemummaa

1 rkl jauhettua neilikkaa

(1/2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta)

1 rkl ruokasoodaa

15 dl vehnäjauhoja + vähän jauhoja leipomiseen

Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan. Kiehauta nopeasti ja ota kattila levyltä. Viipaloi rasva isoon kulhoon ja lisää mausteet. Kaada päälle kuuma sokeriseos niin, että rasva sulaa siihen hiljalleen. Sekoita silloin tällöin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Yhdistä jauhot ja sooda, kaada ne nesteen sekaan ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla taikinaksi, joka jää aika löysäksi. Se jähmettyy sopivaksi jääkaapissa. Anna taikinan levätä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen leipomista joko peitettynä astiassaan tai muovipussissa.

Kauli taikinaa pieni pala kerrallaan, se on aina helpointa. Laita vain vähän jauhoja leivinpöydälle ja kaulimeen. Paina kaulinta kevyesti ja luistavasti kaulien ohuen levyn.

Paina muoteilla piparkakkuja taikinalevystä ja siirrä ne leivinpaperoidulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-250-asteisessa uunissa (minä paistoin 200 °C:ssa) keskitasolla 4-6 minuuttia. Vahdi tarkkaan, sillä piparit palavat erittäin helposti.

Vinkki: Piparkakkuihin voi halutessaan painella koristeeksi esimerkiksi mantelinpuolikkaita, tai tavallista tai värillistä sokeria/ kimallerakeita. Sokeri on kätevää painaa piparkakkuihin kaulimen avulla, painaen vain ihan vähän.

Tässä tonttu, jonka 2 v. 2 kk tyttäreni teki perhekerhossa :)