Halusin taas sukeltaa lapsuuden suloisiin tuoksuihin tekemällä amerikkalaista piirakkaa. Teinkin sitten kaksi, eri täytteillä.

Kun olin ensimmäisellä luokalla koulussa, opettajani tuli meille vierailulle. Hän kävi vuorotellen jokaisella meidän luokkalaisella kylässä tutustuakseen oppilaisiinsa ja heidän perheisiinsä paremmin. Muistan elävästi, kun leikin pikkusiskoni kanssa pihalla ja näin opettajani kävelevän pihaa kohti. Hänellä oli vaaleanpunainen hattu, josta tuli vaaleanpunainen harso silmien eteen. Hänellä taisi olla vaaleanpunainen jakkupukukin. Ihailin opettajaani. Muistan kuinka kiipesin hänen syliinsä halailemaan häntä. Niin, tuona päivänä äitini oli tehnyt tätä amerikkalaista persikkapiirakkaa. Nyt kun tein sitä itse, tuoksu ja maku toivat tuon päivän mieleeni. Olkoon tämä piirakka omistettu tuon alaluokkien opettajani muistolle! Koska muistoissa, siellä hän elää nyt.

Amerikkalaisen omenapiirakan ohjeista täältä löytyy esim. vaihekuvia piirakan tekemisestä ja kokoamisesta.

Amerikkalainen persikkapiirakka

Pohja/kansi (Plain pastry)

2 cups/ 4,8 dl vehnäjauhoja

3/4 tsp./ 3/4 tl (ruusu)suolaa

2/3 cup/ 150 g margariinia

4-6 rkl kylmää vettä

"Leikkaa" kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla margariini jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Lisää vesi vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vaan vesi sekoitetaan nopeasti. Liika vesi tekee kuoresta kovan ja taas liian vähän vettä saa kuoren repeileväksi kaulittaessa. Kokeillen löydät sopivan määrän.

Täyte

1 cup/ 2,4 dl sokeria

2 Tbsp./ reilu 2 rkl vehnäjauhoja

1/4 tsp./ 1/4 tl (ruusu)suolaa

8 persikkaa

Kuori ja viipaloi persikat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen persikkaviipaleet.

Jaa pohja-kansitaikina kahteen osaan niin, että toinen on vähän isompi. Kaulitse molemmat noin 3 mm paksuiksi pyöreiksi levyiksi. Aseta isompi eli pohjataikina paksuun, noin 5-6 cm korkeaan piirakkavuokaan. Taikinan pitää ylettää ainakin vuoan yläreunoihin asti ja saa mennä reunan ylikin. Huom. piirakkavuokaa ei tarvitse voidella!

Laita persikkatäyte vuokaan pohjataikinan päälle. Laita toinen taikinalevy kanneksi. "Liimaa" kansiosa pohjaosaan vedellä vähän täytteen yläpuolelta. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä ylimääräiset reunat pois niin, että taikinareunaa jää noin kahden sentin leveydeltä.

Tee veitsellä haluamasi näköiset viillot piirakan kanteen. Viillot täytyy tehdä, jotta höyry ja ylimääräinen neste voivat haihtua. Tällainen tiiviimpi kansi (verrattuna raparperitäytteisen piirakan kanteen) sopii persikkatäytteelle, koska silloin persikat pääsevät hyvin kypsymään ja muhimaan kannen alla. Nipistä piirakan reunat yhteen sormenpäillä tai haarukalla.

Paista piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laske sitten lämpö 190-asteeseen ja paista vielä 35 minuuttia. Siitä tietää, että piirakka on valmis, kun se on saanut kauniin kullanruskean värin ja kannen viilloista pulppuaa täytenestettä.Nyt piirakastani pulppusi ihan paiston lopussa vähän enemmänkin nestettä. Viiltoni taisivat jäädä vähän liiankin kapeiksi ja höyry/neste ei päässyt kunnolla haihtumaan. Neste purkautui sitten voimalla lopussa :D

Piirakkaa voi tarjoilla joko lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Parhaiten piirakan kanssa sopii vaniljajäätelö, mutta esim. vaniljakastikekin käy hyvin!

Ylijääneen taikinan voi kaulia pyöreäksi levyksi, sirotella päälle sokeria ja kanelia ja paistaa uunin jälkilämmössä kypsäksi.

Amerikkalainen%20persikkapiirakka-normal