IMG_6922.jpg

Minun on jo pitkään pitänyt kirjoittaa kookosöljystä. Tämänkin mahtavuuden löysin äitini kautta :) Olen käyttänyt kookosöljyä nyt noin kahden vuoden ajan ja en voisi enää luopua siitä! Se on niin monipuolinen ja oikeasti hyvää monessa. Käytän aina luomu-kookosöljyä, koska sitä ei ole raffinoitu, valkaistu, kovetettu tai muutoinkaan käsitelty. Se on valmistettu alhaassa lämpötilassa mekaanisesti jauhamalla. Olen hankkinut omat tietoni kookosöljystä sieltä täältä ja koonnut niistä tähän pienen kookosöljyvinkkpaketin :)

Aina kun ostan kookosöljyä, siirrän siitä osan yhteen tai kahteen pienempään purkkiin. Yksi purkki on yöpöydän laatikossa, jotta saan siveltyä sitä tarvittaessa ennen nukkumaanmenoa vaikka käsiin tai jalkoihin. Toinen purkki on kylppärissä. Sitä käytän kasvoille kosteuttajana esim. meikin alle sekä meikinpuhdistukseen. Joskus myös purskutan sitä suussa ennen hampaidenpesua. Loppuosa (eli isoin osa) on keittiössä ruoanlaittoa ja leivontaa varten. Kookosöljy kannattaa säilyttää huoneenlämmössä (jääkaapissa siinä tapauksessa, jos kookosöljy on helteisinä kesäpäivinä nestemäistä ja hankala levittää esimerkiksi iholle). Käytän edelleen muitakin öljyjä kuten oliiviöljyä, mutta enimmäkseen kuitenkin kookosöljyä.

Kookosöljy on pääosin kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Se sisältää kuitenkin elimistölle tärkeitä rasvoja ja sen rasvahappoketjut ovat keskipitkiä. Sen ansiosta ne mm. liukenevat veteen paremmin. Kookosöljy ei jää kehoon tukkeeksi vaan on juoksevaa kehon lämmön ansiosta. Kookosöljy muuttuu lämpötilan mukaan. Se on muuten jähmeää, mutta se muuttuu pehmeämmäksi ja lopulta nestemäiseksi yli 25 °C:ssa. Se vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Kookosöljy sisältää paljon lauriinihappoa, jota on myös äidinmaidossa. Lauriinihapon ansiosta kookosöljy on antibakteerinen ja suojaa siten kehoa monilta bakteereilta ja viruksilta sekä vahvistaa immuunijärjestelmää. Kookosöljyn uskotaan pitävän veren kolesterolitason tasapainossa, eikä nostavan sitä. Kookosöljyn suositeltava vuorokausiannos on 3-4 rkl. Kookosöljy säilyy hyvänä muutamien vuosian ajan.

Kookosöljystä on tehty joitain tutkimuksia. Toiset tutkimukset ovat öljyä vastaan, toiset puolesta ja osa siltä väliltä. Netistä löytyy runsaasti vinkkejä ja tietoa kookosöljystä ja jokainen voi itse miettiä, mitä mieltä tuotteesta on :) Kookosöljystä löytyy lisää tietoa esimerkiksi täältä.

Vinkkejä kookosöljyn käyttöön

Ruoanlaitossa tai leivonnassa muiden öljyjen tavoin

- Erityisesti kookosöljy sopii kana- ja kasvisruokien kanssa sekä lettujenpaistoon. Mutta itse tykkään käyttää sitä kaikkien muidenkin ruoka-aineiden kanssa sekä juurikin leivonnassa.

- Kookosöljy ei tuhoudu korkeissakaan lämpötiloissa. Se ei härskiinny paistettaessa. Se ei muodosta mm. transrasvoja, koska se on tyydyttynyttä rasvaa.

- Kookosöljy nopeuttaa aineenvaihduntaa

- voi laittaa kahvin sekaan maidon sijasta

- Salaatinkastikkeisiin kookosöljy on pelkällään hankala, koska se jähmettyy viileässä. Oliiviöljy on hyvä salaatteihin ja kookosöljyä voi vaikka sekoittaa vähän oliiviöljyn sekaan.

Kosteusvoiteena vartalolle

- Kosteuttaa hyvin kuivat kädet ja jalat ja imeytyy hyvin. Ei ole "öljymäinen" eikä tahraa juurikaan vaatteita.

- Kookosöljy suojaa ihoa bakteereilta.

- Sopii hyvin kasvorasvaksi. Levitän kookosöljyä meikinkin alle joka aamu.

- Sopii hyvin kuivalle ja atooppiselle iholle.

Ihon kuorintavoiteena

- sekoita kookosöljyä ja sokeria (tai vaikka kahvinpuruja) ja hiero esimerkiksi käsiin tai jalkoihin. Huuhdo sokeri lopuksi pois. Iho jää silkinpehmeäksi.

Huuliin

- Kookosöljyä voi sivellä huuliin. Se on mukavan makuista ja kosteuttaa.

Deodoranttina

- Kookosöljyä voi käyttää deodoranttina joko sellaisenaan tai sekoittamalla siihen mm. teepuuöljyä, soodaa, karitevoita. Hyvän vaikutuksen huomaa aloittaessa noin 4-5 vrk kuluessa. Parhaiten kookosöljy toimii deodoranttina niin, että kainaloita ei pese kemiallisilla pesuaineilla vain pelkällä lämpimällä vedellä. Sitä voi myös lisäillä päivän mittaan tarvittaessa. Kookosöljy on antibakteerisuutensa ansiosta hyvä poistamaan kainaloiden epäpuhtauksia.

- Deodoranttitarkoitukseen kookosöljy kannattaa säilyttää jääkaapissa, jotta se pysyy kiinteänä ja helpottaa niin levittämistä.

- Mm. täältä löytyy itsetehdyn, kookosöljyä sisältävän deodorantin ohje.

Hiuksiin

- Kookosöljyä voi käyttää hiuksiin hoitonaamiona. Levitä pieni nokare öljyä kosteisiin hiuksiin ja tarvittaessa päänahkaan. Suojaa hiukset pyyhkeellä, jos menet saunaan tai pidät öljyä pidempään (vaikka yönkin yli) hiuksissa. Öljyn voi huuhtoa lämpimällä vedellä ja tarvittaessa pienellä määrällä shampoota. Öljy pehmentää hiuksia, tekee niistä kiiltävämmät ja poistaa niistä epäpuhtauksia.

- Sopii muutenkin hiusten hoitoaineeksi ja vartalon pesuun.

Meikinpuhdistukseen

- Kostuta vanua hieman vedellä ja laita siihen sipaisu kookosöljyä. Pyyhi meikki pois kasvoilta. Samalla kasvot saavat kookosöljystä kosteutta ja pehmoisen olon iholle.

- Käytän nykyään aina kookosöljyä meikinpoistoon, koska sillä saa niin nopeasti ja siististi puhdistettua meikin, myös vedenkestävän ripsivärin.

Parranajoon

- Kookosöljyä voi laittaa parranajoalueelle ennen parranajoa. Tällöin höylä liikkuu iholla sileämmin ja suojaa haavoilta.

- Kookosöljyä voi laittaa kasvoille parranajopn jälkeenkin, jolloin iho saa kosteutta ja "ensiapua" parranajon jälkeen.

- sopii myös säärikarvojen ajelun yhteydessä ja sen jälkeen.

Aurinkorasvana

- Kookosöljy sopii mainiosti aurinkorasvaksi. Se on mukavan pehmeä sivellä iholle ja se imeytyy hyvin. Sen suojakerroin on kuitenkin vain noin 10 eli se sopii silloin, jos ei vartavasten mene loikoilemaan aurinkoon. Lisäksi keveillä vaatteilla voi antaa lisäsuojaa.

- Olen laittanut kookosöljyä aurinkorasvaksi omille lapsille esimerkiksi uimarannalla silloin, jos ei viivytä siellä kovin kauan. Viileässä vedessä kookosöljy kiinteytyy eikä näin huuhtoudu heti pois.

Suun hyvinvointiin

- Tutustuin vasta äskettäin kookosöljyn (joitain muitakin öljyjä voi käyttää) purskutteluun (oil pulling). Sillä saa aikaiseksi puhtaamman ja tasapainoisemman suun ja hampaat, terveemmät ikenet ja joidenkin väitteiden mukaan jopa vaaleammat hampaat. Kookosöljyä otetaan suuhun aamuisin ennen hampaiden pesua 1 tl-1 rkl ja purskutetaan sitä nielemättä noin 15 minuuttia (ensin voi totutella lyhyemmällä ajalla). Sitten öljy syljetään bioastiaan. Lavuaariin sitä ei kannata sylkeä, koska se tukkii pikkuhiljaa putkistoja.

Itse olen nyt purskutellut monena aamuna kookosöljyä. Tykkään käyttää nimenomaan kookosöljyä, koska pidän sen mausta. Purskutan aina aamuisin samalla kun meikkaan tai teen aamutoimia. Näppärää :) Suuhun jää ihanan puhdas olo. Vihlomiset ovat jääneet pois. Hampaiden valkoisuudessa en ole ainakaan vielä huomannut muutosta. Joillain on ientulehdukset poistuneet tai niiden alut ovat alkaneet parantua.

IMG_6916.jpg

IMG_6923.jpg

Tyttäreni kädellä näkyy, kuinka kookosöljy alkaa sulaa ihon lämmön vaikutuksesta. Lopulta se muuttuu täysin nestemäiseksi.

IMG_5346.jpg

IMG_4779.jpg