Suklaajäätelön teon ohessa tein myös mansikkajäätelöä, koska kondensoitua maitoa oli juuri sopiva määrä jäljellä. Tämä on Encyclopedic Cookbook-keittokirjasta. Siellä oli vaniljajäätelön ohje ja sille erilaisia muunnosvaihtoehtoja. Vaihtoehdoista valitsin mansikkajäätelön ohjeen.

Mansikkajäätelöä tuli tällä ohjeella noin 800 ml.

Omatekemää jäätelöä on kätevä laittaa käytettyihin kaupan jäätelörasioihin.

Mansikkajäätelö

2/3 cup/ 1 1/2 dl kondensoitua maitoa

1/2 cup/ 1,2 dl vettä

1 cup/ 2,4 dl mansikkasurvosta

1/4 cup/ noin 1/2 dl sokeria

1 cup/ 2,4 dl kuohukermaa

Tässä purkki (397 g) kondensoitua maitoa (eli täysmaitoa, 45% sokeria)

Sekoita sokeri survottuihin mansikoihin (survoin sauvasekoittimella ihan pieneksi). Sekoita keskenään kondensoitu maito, vesi ja mansikkasurvos. Kaada seos astiaan ja laita se pakkaseen. Anna olla sen aikaa pakkasessa, kunnes astian reunoille muodostuu hentoa jäähuurretta. Vatkaa tällä välin kerma vaahdoksi. Ota astia pakkasesta.

Kääntele kermavaahto jäätelöseokseen, kaada seos sopivankokoiseen rasiaan ja laita kansi päälle. Laita astia pakkaseen. Kun seos on puoliksi jäätynyt, ota se pois pakkasesta. Kaavi jäätyneemmät osat astian reunoilta ja pohjasta ja sekoita seos tasaiseksi ja pehmeäksi, mutta älä anna sulaa. Huom. jos haluat, voit tässä vaiheessa laittaa sekaan myös lohkottuja mansikoita.

Laita rasia takaisin pakkaseen ja anna jäätyä kunnolla.Tässä valmista jäätelöä.

Muunteluvaihtoehtoja mansikkajäätelölle:

Vaniljajäätelö: Jätä mansikkasurvos ja siihen kuuluva sokeri pois. Laita alussa kondensoidun maidon ja veden sekaan 1 1/2 tsp./ reilu 1 1/2 tl vaniljasokeria.

Appelsiinijäätelö: Laita veden sijasta appelsiinimehua ja lisäksi 1/ tsp./ reilu 1/2 tl appelsiininkuoriraastetta.

Persikkajäätelö: Sekoita kondensoidun maidon ja veden joukkoon 1 cup/ 2,4 dl survottua persikkaa ja 1/4 cup/ 1/2 dl sokeria (jos käyttää sokeriliemessä olevia tölkkipersikoita, ei sokeria välttämättä tarvitse paljoa lisätä).

Kahvijäätelö: Laita veden sijasta vahvaa kahvia ja lisäksi 1/2 tsp./ reilu 1/2 tl vaniljasokeria.

Minttujäätelö: Kun olet sekoittanut puoliksi jäätyneen seoksen tasaiseksi, lisää joukkoon vielä 1 cup/ 2,4 dl mariannemurskaa.

Pistaasijäätelö: Sekoita kondensoidun maidon ja veden sekaan 1 tsp./ 1 tl manteliaromia. Lisäksi siinä vaiheessa, kun kääntelet sekaan kermavaahdon, kääntele sekaan myös 1/4 cup/ reilu 1/2 dl rouhittua pistaasipähkinää, yksi kovaksi vaahdoksi vatkattu kananmunanvalkuainen ja halutessasi muutama tippa vihreätä elintarvikeväriä.

Maista, maista mansikkajäätelöä, sitä ei voi vastustaa...

Jäätelöstä kun tulee kesä mieleen, tässä vielä pari kuvaa viime kesältä. Tässä tyttäreni on uintiretkellä. Hänellä on päällään vanhempieni Kreikasta tuoma mekko.

Kesällä voi ottaa rennosti!

Tässä minä ja tyttäreni viime vuoden kesältä.