IMG_8360-normal.jpg

Tässä lohipiirakka, jota olen leiponut jo muutamiinkin juhliin. Pohjan ohje on Kinuskikissalta täältä, mutta muutin sen 1,5-kertaiseksi. Täytteen ohje on Ulla Svenskin Suloiset suolaiset-kirjasta. Myös täytteen ohjeen muutin 1,5-kertaiseksi. Halusin tehdä piirakan pellille, jotta siitä saa tasakokoisia paloja juhlia varten ja sopivan määränkin vielä. Pohjataikinaa jää minulla aina vähän yli. Siitä olen tehnyt minikokoisen piiraan (noin 10 cm halkaisijaltaan), jonka täytän millä milloinkin :) Pohja on kivan pehmeä perunamuusijauheen ansiosta. Täytteen aineksia olen hieman muuttanut. Esim. Ullan ohjeen mukainen valkosipulituorejuusto sopii myös tosi hyvin piirakan pohjalle!

Lohipiirakka pellillä

Pohja

4 3/4 dl vehnäjauhoja

150 g perunasosejauhetta

1 1/2 tl leivinjauhetta

300 g margariinia

3/4 dl kylmää vettä

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja nypi yhteen margariinin kanssa. Lisää joukkoon vesi. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte

300 g kylmäsavulohituorejuustoa

3 kananmunaa

2 1/4 dl maitoa

1 iso sipuli

1 rkl oliiviöljyä

300 g lämminsavulohta

2 rkl sitruunamehua

1 ruukku tilliä

Pinnalle

juustoraastetta (esim. Gouda)

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulisilppu kevyesti öljyn seassa pannulla. Sekoita keskenään kuullotettu sipuli, lämminsavulohi, sitruunamehu ja hienonnettu tilli.

Painele pohjataikina leivinpaperoidulle uunipellille niin, että se ulottuu vähän reunoillekin. Levitä pohjan päälle tuorejuusto. Kaada päälle keskenään sekoitetut kananmunat ja maito. Levitä täyte päälle ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 30 minuuttia.

Tämä pellillinen on viime vuoden kesältä :)

Piirakoita%20059-normal.jpg

Lohipiirakka%20pellill%C3%A4-normal.jpg

Lohipiirakka%20pellill%C3%A42-normal.jpg