IMG_6738.jpg

Tein myös nämä macaronit haastatteluhetkeen. Ohje on Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta. Itse haastattelusta kerron tarkemmin täällä.

Pistaasi-puolukkamacaronit

(20 kpl)

80 g mantelijauhetta siivilöitynä

150 g tomusokeria

25 g erikoishienoa sokeria

70 g kananmunan valkuaista

hienoksi rouhittuja, suolattuja pistaasipähkinöitä

Laita kahdelle uunipellille sopivan kokoiseksi leikatut leivinpaperit (näin leivinpaperin pinta pysyy tasaisena). Siivilöi mantelijauhetta tarvittava määrä. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri isossa kulhossa huolellisesti sekaisin. Siivilöi seos kahteen kertaan. Seosta voi kevyesti painella siivilästä läpi (minä vain kopauttelin siivilän reunaa). Heitä siivilään jääneet mantelinpalat pois.

Erottele 70 g valkuaista 2-3:sta huoneenlämpöisestä kananmunasta. Vaahdota valkuaista sähkövatkaimella, kunnes siitä muodostuu kuohkea vaahto. Lisää erikoishieno sokeri vähitellen (noin 1 rkl kerrallaan) vaahtoon koko ajan vatkaten. Vatkaa vaahtoa, kunnes se on jämäkkää, muodostaa teräviä huippuja ja pysyy kulhossa käännettäessä kulho ylösalaisin. Lisää pastaväriä coctailtikun avulla ja vatkaa marenkia sen verran, että väri on tasainen.

Lisää noin 1/3 manteliseoksesta marenkivaahtoon luolijalla käännellen. Painele vaahtoa nuolijalla, jotta suuret ilmakuplat rikkoutuvat. Lisää samoin käännellen loput manteliseoksesta kahdessa erässä. Massasta tulee melko jämäkkää, mutta se pehmenee, kun jatkat kääntelyä ja painelemista. Lopeta kääntely sitten, kun nuolijasta pudotettu kuvio tasoittuu noin 30 sekunnissa. Älä sekoita massaa liikaa, jotta siitä ei tule liian löysää.

Kaada taikina pursotinpussiin, jossa on 1 cm kokoinen pyöreä tylla. Pursota pelleille noin 3 cm halkaisijaltaan olevia nokareita. Kopauta uunipellin pohjaa napakasti kämmenellä muutaman kerran, jotta ilmakuplat hajoavat. Ripottele puolelle osalle kuorien pinnalle hieman hienoksi rouhittuja pistaasipähkinöitä. Anna macaron-kuorien kuivua huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Kuoret ovat tarpeeksi kuivia, kun taikinaa ei tartu sormeen koskettaessasi kuorta varovasti.

Paista macaron-kuoria 140-asteisen uunin uunin keskitasolla noin 14-15 minuuttia. Tarkista ensimmäisen 5 minuutin kuluttua alkavatko kuoret tummua liikaa. Säädä tarvittaessa uunin lämpötilaa. Macaron-kuoret ovat valmiita, kun kuorien alareunaan muodostunut jalka ei hylly nostettaessa kuorta varovasti leivinpaperista. Anna kuorien jäähtyä uunipellillä noin 10 minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle jäähtymään.

Vinkki: Macaronmassan kääntely- ja paineluvaiheessa kannattaa olla tarkka. Jos massasta tulee liian löysää, niin sitä on vaikea pursottaa, se leviää liikaa kuoret eivät välttämättä nouse nätisti uunissa. Jos massa jää liian jämäkäksi, jää pursotettuihin kuoriin huiput, jotka eivät helposti tasoitu.

Vinkki: Jos kuoret eivät meinaa 10 minuutin jäähtymisen jälkeen irrota helposti leivinpaperista, saattavat ne vaatia vielä hieman lisäaikaa uunissa. Kuoria voi tällöin paistaa vielä parisen minuuttia, antaa jäähtyä 10 minuuttia pellillä ja sitten kuorien pitäisi irrota nätisti.

Puolukkatäyte

100 g puolukoita

1 rkl maissijauhoa

2 rkl sokeria

1 rkl vettä

1 kananmunan keltuainen

Pistaasipähkinätäyte

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1 1/2 rkl tomusokeria

1 rkl hienoksi rouhittuja, suolattuja pistaasipähkinöitä

Sekoita kaikki puolikkatäytteen ainekset kattilassa ja kiehauta seos. Kaada täyte kulhoon jäähtymään ja siirrä se sitten jääkaappiin.

Sekoita kaikki pistaasitäytteen ainekset keskenään ja lusikoi täyte pursotinpussiin. Pursota täytteestä rinkulat macaron-kuorille. Lusikoi kylmä puolukkatäyte pursotinpussiin ja pursota täytettä pistaasirinkuloiden keskelle. Puolukkatäytteen voi myös lusikoida keskustoihin. Paina macaroneihin kansiosa päälle.

Macaronkuoret kovettumassa.

Pistaasimacaronit.jpg

IMG_6739.jpg

Pistaasimacaronit2.jpg