Osallistuin tällä kahvikakulla tähän Leivontafoorumin marraskuun leivontahaasteeseen, jossa on aiheena bataatti. Olen jo pitkään tykännyt bataatista. Lapsetkin ovat sitä saaneet maistaa ensimmäisenä kiinteänä ruokanaan :) Olen aiemmin tehnyt bataatista muusia, bataattisosekeittoa, teeleipiä ja paahtanut uunissa maustettuja bataattisiivuja. Nyt halusin tehdä bataatista jotain makeaa leivonnaista.

Bataattikakun ohje on Encyclopedic Cookbook-keittokirjasta. Vähensin vaan leivinjauheen määrää, vaihdoin voin rypsiöljyyn, sokerin intiaanisokeriin ja laitoin sitruunamehun tilalle vaniljatangon siemenet. Kakusta tuli ihanan mehevä ja bataatti maistui siinä hyvin. Pelkäsin ensin, että kuorrute peittää liikaa kakun makua, mutta ei ollenkaan. Kuorrute vaan oli kiva lisä kakulle ja sopi makunsa puolesta siihen hyvin. Kuorrutteen ohjeen löysin netistä. Pienensin määrää, mutta silti sitä jäi minulla vähän yli. Macadamiapähkinät valitsin siksi, koska ne vaan sopivat minusta hyvin tähän kakkuun koristeeksi.

Kuorrutettu bataattikakku macadamiapähkinöin

noin 440 g bataattia

3 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

¾ dl rypsiöljyä

2 kananmunaa

1 ½ dl intiaanisokeria

¼ tl ruususuolaa

1 tl kanelia

½ tl muskottia

1 vaniljatangon siemenet

1,2 dl maitoa

Keitä bataatit kiehuvassa vedessä kypsiksi, 35-40 minuuttia. Huuhdo ne kylmällä vedellä, kuori ja survo sileäksi.
Siivilöi kulhoon jauhot ja leivinjauhe. Mittaa isompaan kulhoon 2,4 dl kuumaa bataattisurvosta. Vatkaa sähkövatkaimella joukkoon öljy sekä munat yksitellen . Lisää sokeri, suola, kaneli, muskotti ja vaniljatangon siemenet samalla vatkaten. Lisää joukkoon jauhot ja maito vuorotellen pienissä erissä. Käytä nyt hiljaista vatkaintehoa ja vatkaa hyvin aina lisäysten jälkeen.

Voitele öljyllä noin 2 litran vetoinen kahvikakkuvuoka. Kaada taikina siihen. Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa 60-65 minuuttia. Kakku on kypsä, kun coctailtikkuun ei tartu taikinaa upotettaessa se kakun sisään. Anna kakun olla 15 minuuttia vuoassaan. Kumoa se sitten tarjoilualustalle ja anna jäähtyä kokonaan.

Fariinisokerikuorrute

2 dl tomusokeria

1,1 dl fariinisokeria

¾ dl vispikermaa

2 rkl/25 g suolatonta voita

½ vaniljatangon siemenet

Siivilöi tomusokeri kulhoon. Mittaa kattilaan fariinisokeri, kerma, voi ja vaniljatangon siemenet. Kuumenna seosta hellalla keskilämmöllä samalla sekoittaen, kunnes voi on sulanut ja sokeri on liuennut. Nosta hieman lämpötilaa ja keitä seosta 3 minuuttia välillä sekoitellen. Kaada seos tomusokerin päälle kulhoon. Vatkaa seosta sähkövatkaimella noin 1 minuutti, kunnes se on tasaista ja pehmeää ja väri on vaalentunut. Anna jäähtyä haaleaksi noin 15 minuutin ajan, kunnes seos on vähän jähmettynyt. Vatkaa seosta aina välillä jäähtymisen aikana. Lusikoi kuorrute kakun päälle niin, että se valuu itsestään reunoille. Jos kuorrute jähmettyy liikaa, sekoita joukkoon loraus vispikermaa. (Itse en käyttänyt ihan kaikkea kuorrutetta)

Koristelu

20 g kuorittuja macadamiapähkinöitä

Pilko pähkinät (etukäteen) ja ripottele ne kakun päälle heti kuorruttamisen jälkeen.

Mehevä bataattikakku ennen kuorruttamista.

Saamani kommentit Leivontafoorumilla

- Kakku kokonaisena näyttää hyvältä, mutta sisältä on tiiviin näköinen. Ruususuola vaikuttaa turhalta taikinassa. Käykö tavallinen suolaripsaus, jos ei ruususuolaa ole saatavilla?

- Kakku näyttää mehukkaalta.

- Kaunis yksinkertainen kakku. Maku varmasti mitä ihanin.

-Aivan mahtavan näköinen. Kuorruteidea on mahtava ja varmasti hyödynnän sitä jossain reseptissä.

- Aivan mielettömän herkullisen näköinen!!