Tämä on hyvin perinteinen amerikkalainen piirakka. Se on tuttu isälleni hänen lapsuudestaan. Minä olen syönyt tätä viimeksi joskus monta vuotta sitten. Nyt tein sen ensimmäistä kertaa itse ja maku oli hyvin tuttu! Vein tänään palan tätä kurpitsapiirakkaa isälleni hänen työpaikalleen :)

Tämä ohje on amerikkalaisesta Encyclopedic cookbook-keittokirjasta. Tällä kurpitsapiirakalla on oma erityinen makunsa. Mausteineen se sopii hyvin syksyiseen tai jouluiseen aikaan syötäväksi. Pohjataikina on sama kuin esimerkiksi tässä amerikkalaisessa omenapirakassa, mutta tähän piirakkaan ei tule kantta ja taikinaa tehdään vain puolikas annos. Tässä siis ohje.

Täältä löytyy toinen versio amerikkalaisesta kurpitsapiirakasta.

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

Pohja

1 cup/ 2,4 dl hiivaleipäjauhoja (vehnäjauhokin käy)

pieni hyppysellinen (ruusu)suolaa (reilu 1/4 tl)

1/3 cup/ 3/4 dl voita/margariinia

2 1/2-3 Tbsp./ noin 3 rkl kylmää vettä

"Leikkaa" kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla margariini jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Lisää vesi vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vaan vesi sekoitetaan nopeasti.

Kaulitse taikina noin 3 mm:n paksuiseksi, pyöreäksi levyksi. Aseta levy 5-6 cm korkeaan ja noin 23 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan ja leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä ylimääräiset reunat pois. Minä käänsin reunan pieneltä matkalta kaksinkerroin.

Täyte

1/8 tsp./ 1/8 tl (ruusu)suolaa

2/3 cup/ 1 1/2 dl sokeria

1 tsp./ 1 tl kanelia

1/2 tsp./ 1/2 tl jauhettua inkivääriä

1/4 tsp./ 1/4 tl jauhettua muskottipähkinää

2 kananmunaa

1 2/3 cups/ 3,9 dl maitoa

1 1/2 cups/ 3,6 dl keitettyä ja soseutettua kurpitsaa

Aukaise kurpitsan kansi. Kauho sisus pois ja paloittele kurpitsa pienempiin paloihin. Leikkaa paloista kuoriosa ja sisuksesta jääneet osat pois. Paloittele vielä pienemmiksi paloiksi ja keitä palat kattilassa veden seassa pehmeiksi. Palat voisi myös höyrystää pehmeiksi. Soseuta pehmeät palat. Tähän ohjeeseen kurpitsasosetta tulee melko vähän, joten lopusta kurpitsasta voi keksiä jotain muuta kivaa!

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat kevyesti, kaada ne kuivien aineiden sekaan ja sekoita. Kaada joukkoon maito ja kurpitsasose. Kaada täyte piirakkavuokaan pohjan päälle.

Paista piirakkaa ensin 230-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Laske sitten uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista piirakkaa vielä 35 minuuttia, tai kunnes veitsi pysyy puhtaana upotettaessa se piirakkaan. Anna piirakan jäähtyä kunnolla. Säilytä jääkaapissa. Minä tykkään piirakan mausta eniten huoneenlämpöisenä tai lämpimänä.