Pitihän sitä nyt jotain leipoa vapuksi :) Maku-lehdessä 2/12 oli kivoja munkkiohjeita ja donitsiohje. Päätin tehdä donitseja, koska niitä en ole aiemmin tehnyt. Olivat lisäksi nopeammat tehdä, koska niitä ei tarvinnut kohottaa. Maistoin jo salaa yhden donitsin tänään ja ihanhan se donitsilta maistui :) Kivaa vaihtelua perinteiselle vappumunkille!

Minulla tuli tällä ohjeella 10 isompaa (halkaisija noin 8 cm) ja 8 vähän pienempää donitsia. Minä käytin pikkudonitseihin nyt kaupan valmista kinuskikastiketta (Valio Vanilla täyteläisen pehmeä kinuskikastike), koska minulla ei ollut enää kermaa kinuskintekoon.

Tässä vielä ohje kuohkeille munkeille. Täällä niitä on kuorrutettuina ja täytettyinä.

Donitsit

50 g voita

1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

7 dl vehnäjauhoja

2 1/2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1/2 tl (ruusu)suolaa

2 dl kevytkermaa

Paistamiseen

rypsiöljyä (laitoin noin 6-7 dl)

Pinnalle

sokeria

tai

kinuskikuorrutus:

2 dl kuohukermaa/vispikermaa

2 dl fariinisokeria

1 tl voita

+ nonparelleja, strösseleitä

Vatkaa kierrevatkaimella sokeri ja vaniljasokeri pehmeän voin joukkoon. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Yhdistä kuivat ainekset ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Käytä tässä vaiheessa puuhaarukkaa sekoittamisessa.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Ota reiällisellä donitsimuotilla tai noin 8 cm halkaisijaltaan olevalla pyöreällä muotilla (käytin juomalasia) taikinalevystä paloja. Tee niiden keskelle reikä esimerkiksi pullonkorkilla. Muotoile reikäpalat ja ylijäänyt taikina uudelleen levyksi ja ota muotilla lisää paloja. Tee näin, kunnes taikina loppuu.

Kuumenna öljy kattilassa 170-180-asteiseksi. Laske reikäkauhan avulla donitsipaloja öljyyn 2-3 kerrallaan. Paista donitsit molemmin puolin kauniin ruskeiksi, 1-2 minuuttia/puoli. Nosta ne reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Jos haluat sokeroida donitsit, tee se pian valmistumisen jälkeen, kun donitsit ovat vielä kuumia. Kuorrutus laitetaan donitseihin niiden jäähdyttyä.

Tee halutessasi kinuskikastike. Sekoita kerma ja fariinisokeri paksupohjaisessa kattilassa. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 15-20 minuuttia, kunnes kinuski on sakeaa. Sekoita voi valmiiseen kinuskiin. Kasta jäähtyneet donitsit varovasti yhdeltä puolelta kuorrutukseen ja anna jähmettyä. Jos haluat laittaa koristeeksi nonparelleja ja/tai strösseleitä, ripottele ne kinuskin päälle ennen kuin se jähmettyy.

Kinuskikuorrutteisia minidonitseja.

Sokeroituja, isompia donitseja.

Pala vappudonitsia :)

♥ Iloista vappumieltä kaikille! ♥