Tein mieheni toivomuksesta patonkia. Ohje on Ei makeaa mahan täydeltä-blogista täältä. Ruis tuo patonkiin vähän ytyä ja makua!

Rukiiset patongit

(3 kpl)

1/2 l vettä

50 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2 tl (ruusu)suolaa

2 rkl sokeria, siirappia tai hunajaa (laitoin vaaleaa siirappia)

1/2 dl öljyä (laitoin rypsiöljyä)

5 dl sihtiruisjauhoja

7-9 dl vehnäjauhoja (laitoin vajaa 7 dl)

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Kuivahiivaa käytettäessä lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita keskenään 1 dl sihtiruisjauhoja ja kuivahiiva. Sekoita kuivahiivaseos nesteeseen. Lisää suola, siirappi ja öljy. Lisää ensin loput sihtiruisjauhot muutamassa erässä ja sitten vehnäjauhot vähitellen. Alusta taikinaa, kunnes se on pehmeän kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta. Peitä kulho tiiviisti liinalla ja nostata taikinaa lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (noin 45-60 minuuttia).

Kaada taikina jauhotetule alustalle ja jaa se kolmeen osaan. Kaulitse taikinapalat suorakaiteen muotoisiksi, noin 1/2 cm:n paksuisiksi levyiksi. Rullaa levyt pitkiltä sivuilta ja laita ne leivinpaperoiduille pelleille saumapuoli alaspäin.

Anna patonkien vielä kohota pelleillä noin 15-20 minuuttia. Voitele ne sitten vedellä ja leikkaa pintaan veitsellä viiltoja. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Melko uunituoreina, kun en jaksanut odottaa jäähtymistä :)