Nänä täytetyt patongit tein jo 1,5 vuotta sitten :D Myöhemminkin olen näitä tehnyt, mutta en ole ottanut niistä kuvia. Tällä ohjeella voi tehdä ihan tavallisia patonkeja tai sitten täytettyjä patonkeja. Viimeksi tein niin, että tein kolme tavallista patonkia, puolitin patongit ja halkaisin melkein kokonaan. Täytin halkaistun välin salaatilla, juustolla, suolakurkulla, paprikalla, ja leikkeleellä. Mieheni laittoi lisäksi oliiveja (itse en ole oliivien ystävä). Täytteeksi voi keksiä vaikka mitä muutakin kivaa! Näin tehtynä patongit olivat saman tapaisia kuin Subwayn patongit :)

Löysin ohjeen Ei makeaa mahan täydeltä-blogista täältä. Laitoin vaan lisäksi patonkien sisään täytettä. Tällä ohjeella tulee kolme suurempaa patonkia, tai neljä pientä kuten minulla. Tässä ohje miten itse tein.

Täytetyt, rapeakuoriset patongit

5 dl vettä

25 g hiivaa

1 1/2 tl (ruusu)suolaa

noin 12 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi

ketsuppia/paseerattua tomaattia

juustoraastetta

kinkkusuikaleita

paprikaa pieneksi paloiteltuna

kuivattua basilikaa

Liuota hiiva kylmään veteen ja lisää suola. Lisää jauhot vähitellen ja alusta voimakkaasti taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho tiiviisti ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 4-5 tuntia.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kolmeen (tai neljään) osaan ja kauli ne kevyesti suorakaiteen muotoisiksi, noin 1/2 cm:n paksuisiksi levyiksi. Jos haluat laittaa täytettä, levitä se tässä vaiheessa taikinalevyjen päälle. Älä levitä täytettä ihan reunoille asti. Rullaa levyt pitkiltä sivuilta ja laita ne leivinpaperoiduille pelleille saumapuoli alaspäin. Ripottele pintaan vähän jauhoja.

Anna patonkien kohota leivinliinan alla 30 minuuttia. Leikkaa terävällä veitsellä viillot patonkien pintaan. Paista 250-asteisessa uunissa keskitasolla noin 8 minuuttia. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia.

Täytteitä voi tietenkin laittaa oman mieltymyksen mukaan ja jokaiseen patonkiin voi vaikka laittaa eri täytten. Jos tykkää valkosipulista, voi patonkilevyn päälle levittää ensin voita/margariinia/öljyä, valkosipulituorejuustoa ja sitten muutama murskattu valkosipulinkynsi. Yrttisen version saa laittamalla tuoreita tai kuivattuja yrttejä.