IMG_6673.jpg

Kaikennäköiset pullat ovat olleet minulle jonkinlainen kompastuskivi. Onnistun niissä harvoin niin kuin haluaisin. Usein pullaa tulee tehtyä lasten kanssa ja silloin niihin ei viitsi kauheasti uhrata ajatusta. Annan lasten leipoa jos jonkinmallisia pullia ja pyöritän lopputaikinasta sekalaisen sorttisia pullia. Korvapuustejakin olen pari kertaa tehnyt, mutta väärin. Vasta jokin aika sitten tutustuin tarkemmin niiden teko-ohjeisiin. Nyt päätin ihan keskittyä puustien leipomiseen. Löysin hyvän ohjeen Valion Leivotaan lämpimäisiä -kirjasesta. Korvasin sokerin intiaanisokerilla ja jauhot spelttijauhoilla. Tein ensin pikkukorvapuusteja ja kokeilin sopivia määriä intiaanisokerille taikinaan ja täytteeseen. Toisena päivänä tein uuden taikinan ja sillä kertaa sain maut kohdilleen. Oli ihanaa onnistua kerrankin! Puusti oli sopivan pehmoista ja sellainen, että siitä pystyi hauskasti kuorimaan kerroksia ja syödä ne vaikka niin (pienenä tykkäsin usein syödä puustin kuorimalla ja se loppu sisuspala oli aina paras :)). Intiaanisokeri teki mausta pehmeän ja makoisan, täydellisen ♥ Tästä on hyvä jatkaa pullien leipomisen opettelua!

Jos käyttää tavallista sokeria, tulee sitä laittaa taikinaan 2 dl ja täytteeseen 1 dl. Spelttijauhot voi korvata vehnäjauhoilla.

Inkkaripuustit

50 g hiivaa

5 dl maitoa

2 kananmunaa

3 dl intiaanisokeria

2 tl ruususuolaa

1 rkl kardemummaa

noin 16 dl (noin 1 kg) puolikarkeita spelttijauhoja (minulla riitti 14 dl)

150 g voita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, intiaanisokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot vähitellen taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Vaivaa lopuksi pehmeä tai sulatettu voi taikinaan. Anna taikinan kohota ilmatiiviissä kulhossa (tai liinan alla) kaksinkertaiseksi.

Täyte

100 g voita

1 1/2 dl intiaanisokeria

2 rkl kanelia

Voiteluun

kananmunaa

Pinnalle

mantelirouhetta

Kauli taikina kahdeksi 60 × 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä levyille pehmeä voi. Ripottele levyjen pinnalle intiaanisokeri ja kaneli. Kääri taikinalevyt rulliksi pitkiltä sivuilta. Jätä saumakohta alapuolelle. Leikkaa rullat terävällä veitsellä vinottain kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat leivinpaperoidulle uunipellille pystyyn kapea kohta ylöspäin. Paina sormella kapea kohta alas alustaan saakka. Näin leikkauspinnat tulevat ulos sivuilta. Anna puustien kohota liinojen alla noin puoli tuntia.

Voitele kohonneet puustit ja ripottele halutessasi pinnalle mantelirouhetta. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes puustit ovat saaneet kullanruskean värin.

♥♥

Vinkki: Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se (2 ps) pieneen määrään jauhoja ja sekoita seos 42-asteiseen maitoon. Valmista taikina muutoin kuin perusohjeessa.

Vinkki: Jos haluat tehdä pieniä korvapuusteja, puolita molemmat kaulitut ja täytetyt levyt pitkittäissuunnassa kahtia. Kääri kaikki neljä levyä rulliksi pitkiltä sivuilta. Leikkaa rullat paloiksi ja toimi kuten perusohjeessa. Kuva pikkukorvapuusteista alempana.

Vinkki: Valmista pullataikina valmiiksi illalla ja leivo aamulla. Tee tällöin illalla taikina muutoin tavalliseen tapaan, mutta käytä siihen jääkaappikylmää maitoa. Laita taikina peitettynä jääkaappiin yön ajaksi. Hiivan toiminta hidastuu kylmässä. Käytä tilavaa kulhoa, jossa taikina mahtuu kohoamaan. Ota taikina aamulla huoneenlämpöön. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi ja leivo pulliksi perusohjeen mukaisesti. Näin pääset leipomaan hieman nopeammin.

Kaulittu ja täytetty taikinalevy.

IMG_6622.jpg

Puustipalat leikattu. Palat nostetaan ylös tuo kapea kohta ylöspäin ja painetaan siitä kapeasta kohdasta sormella pöytään saakka painauma.

Inkkaripuustit.jpg

Puustit menossa liinan alle kohoamaan.

IMG_6632.jpg

Tässä aiemmin leipomiani pikkupuusteja, jotka ovat kooltaan puolet tavallisista puusteista.

IMG_5588.jpg

Valmiita inkkaripuusteja.

IMG_6679.jpg

IMG_6672.jpg

Puustinkin voi tarjoilla hienosti tällaiselta tyylikkäältä tarjoilutelineeltä :)

IMG_6692.jpg

Jätin osan puusteista ilman mantelirouhetta.

Inkkaripuustit2.jpg