IMG_7438.jpg

Osallistun tällä piparkakkukoristeella Leivontafoorumin joulukuun leivontahaasteeseen täällä. Aiheena on 'Piparinen koriste'. Koriste voi olla esimerkiksi kuusenkoriste, seinäkoriste tai paikkakortti. Minä päätin tehdä koristeen, joka soveltuu hyvin ikkunakoristeeksi ja kuusenkoristeeksi. Ikkunakoristeena läpikuultavat osat näkyvät kauniisti ja kuusessa kuusenvalot valaisevat kivasti niiden läpi. Nyt on muuten tasan neljä vuotta siitä, kun osallistuin Leivontafoorumin haasteisiin ensimmäisen kerran, hauskaa :)

Halusin saada koristeeseen lumisen talvitunnelman. Punatulkku lumipuussa tuli aika nopsaan mieleeni ja aloin heti luonnostella mallia paperille. Katsoin punatulkulle mallia lintukirjasta. Sain mielikuvan lasisesta ikkunakoristeesta ja päätin tehdä koristeeseen lasikoristeen tuntua. Punatulkun punainen mahaosa sekä reunaosien pikkusydämet on täytetty murustetulla tikkarilla, joka on sulanut uunissa paiston aikana. Olen aiemmin käyttänyt tikkaritekniikkaa tämän piparkakkutalon ikkunoissa. Reunaosien valkoiset koristelut ja ripustinosan lumikuusi tuovat punatulkun ympärille lumisen maiseman. Valkoiset sokerihelmet kuvastavat lumihiutaleita ja lumen kaunista, koristeellista kostumusta.

Jätin punatulkun silmän ympärille vähän tyhjää, jotta silmä erottuisi hyvin. Pieniä kompastuksiakin oli. Pikkusydänten tikkarimuru ei sulanut ihan tasaisesti aukkoihin ja moniin sydämiin jäi reikiä. Minulla ei ollut valmiina mustaa tai harmaata pastaväriä (eikä tomuväriä) ja jouduin sekoittamaan värit itse. Mustan sain aika hyvin aikaiseksi, mutta harmaa näyttää aika lilahtavalta ja sen olisi pitänyt olla vaaleampaa. Yhden hassun virheen tein koristeeseen :) Kun pursotin lumipuuta koristeen keskelle, en tajunnut katsoa onko ripustinosa suorassa ylhäällä. No eipä ihan ollut :D Eli kun koristeen laittaa langasta riippumaan, niin puunrunko onkin vähän vinossa. Mutta olkoon se tämän koristeen oma persoonallinen pilke ;) Koristetta oli suuri ilo tehdä ja oli hauskaa, kun pystyin aikalailla toteuttamaan suunnitelmani.

Koriste on halkaisijamitaltaan noin 13 cm. Käytin taikinana tätä hyväksi havaitsemaani kokeilua, intiaanisokeripiparitaikinaa. Siinä ei tarvita erikseen siirappia, koska intiaanisokerissa on siirappi itsessään. Tikkareista sen verran, että Chupa Chups-tikkarit sopivat tähän näköjään paremmin kuin nyt käyttämäni Muumi-tikkarit. Chupa Chups-tikkarit pysyivät paremmin koossa. Muumi-tikkarimurua käytettäessä joihinkin kohtiin (pikkusydämiin) jäi reikiä.

♥ ♥ ♥

Haaste äänestyksineen on päättynyt ja voin suureksi ilokseni kertoa, että punatulkku lumipuussa onnistui pääsemään ykkössijalle ♥ Kiitän pisteistä ja kommenteista! Pistetaulukko näkyy täällä. Kaikki haasteleipomukset löytyvät täältä. Tuolla kuvien alapuolella näkyvät saamani kommentit :)

Punatulkku lumipuussa

Piparkakkutaikina

(lopusta taikinasta voi leipoa vaikka tavallisia piparkakkuja)

3 dl intiaanisokeria

3/4 dl vettä

125 g voita

2 tl kanelia

1/2 tl jauhettua neilikkaa

1 tl hienonnettua pomeranssinkuorta

1 1/2 tl ruokasoodaa

6 dl puolikarkeita spelttijauhoja (ei täysjyvä) + vähän jauhoja leipomiseen

1 punainen tikkari

1 keltainen tikkari

Esivalmistelut:

Piirrä ensin koristeen malli ja leikkaa se irti. Leikkaa punatulkun mahaosa pois. Piirrä erikseen myös pelkkä punatulkkumalli ja leikkaa se irti. Murskaa tikkarit pieneksi muruksi ja laita ne pieniin omiin pusseihinsa (käytin minikokoisia Minigrip-pusseja).

Taikina:

Mittaa intiaanisokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta nopeasti ja ota kattila levyltä. Sekoittele hetken aikaa, että intiaanisokerimurutkin sulavat. Viipaloi rasva isoon kulhoon ja lisää mausteet. Kaada päälle kuuma intiaanisokeriseos niin, että rasva sulaa siihen hiljalleen. Sekoita silloin tällöin. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Yhdistä jauhot ja sooda, kaada ne hiljalleen nesteen sekaan ja sekoita esimerkiksi puuhaarukalla taikinaksi. Jos taikina vaikuttaa löysältä, se ei haittaa, koska se jähmettyy sopivaksi jääkaapissa. Anna taikinan levätä jääkaapissa 1-2 vuorokautta ennen leipomista joko peitettynä astiassaan tai muovipussissa.

Koristeen tekeminen:

Ota taikinaa jääkaapista pieni pala kerrallaan ja kauli se. Näin on helpointa. Taikina on aluksi kovaa, mutta pehmenee nopeasti. Levitä vähän jauhoja leivinpöydälle ja kaulimeen. Paina kaulinta kevyesti ja luistavasti kaulien ohuen levyn.

Aseta paperimuotti taikinalevylle, leikkaa veitsellä vähän mallia isompi pala ja siirrä se leivinpaperoidulle uunipellille. Muoto on hyvä leikata vasta pellillä, jotta sitä ei tarvitse enää siirrellä. Aseta malli taikinapalalle ja leikkaa koriste ääriviivoja myötäillen. Leikkaa myös punatulkun mahaosaan aukko. Nosta ylimääräiset reunapalat pois. Tasoita tarvittaessa koristeen reunoja. Paina pyöreäpäisellä tyllalla reikä koristeen ripustinosaan eli lumikuusen keskelle. Paina pienellä sydänpainomuotilla sydänreiät joka toiselle reunan nyppylälle. Leikkaa molempiin tikkarimurupusseihin reikä kulmaan. Kaada punaista tikkarimurua punatulkun mahaosaan yläreunaan asti. Kaada reunojen sydänreikiin keltaista tikkarimurua. Muruseosta voi tasoitella vaikka coctailtikun avulla.

Paista piparikoriste 200-asteisessa uunissa keskitasolla 4-6 minuuttia paksuudesta riippuen (koristeesta kannattaa tehdä melko ohut, jotta reikäosat eivät turpoa liikaa paistettaessa). Vahdi tarkkaan, sillä piparitaikina palaa erittäin helposti. Anna koristeen jäähtyä pellillä, kunnes se on jähmettynyt tikkariseosta myöten. Siirrä koriste rasiaan leivinpaperin päälle (tikkariseos on tarttuvaista).

Koristelu

Pikeeri

1/2 rkl kananmunan valkuaista

40 g tomusokeria

muutama tippa sitruunamehua

mustaa ja harmaata pastaväriä

musta ohutkärkinen elintarviketussi

valkoisia sokerirakeita

hopeisia nonparelleja

Aseta koristeen keskelle erikseen leikattu punatulkku ja piirrä sen ääriviivat mustalla ohutkärkisellä elintarviketussilla mahaosan jatkeeksi. Piirrä tussilla myös puunrungon- ja oksien ääriviivat.

Sekoita 3/4 tomusokerista valkuaisen joukkoon ja vatkaa pienellä vispilällä/pikkulusikalla. Lisää tomusokeria tarvittaessa lisää, kunnes seos on jäykähköä, mutta silti levittyvää. Lisää lopuksi sitruunamehu. Kaada suurin osa pikeeristä pieneen pussiin (käytin minikokoista Minigrip-pussia). Jaa loppupikeeri kahteen pieneen kulhoon. Värjää toinen osa mustalla ja toinen osa harmaalla pastavärillä. Lusikoi myös ne omiin pusseihinsa.

 Leikkaa ensin mustaa pikeeriä sisältävästä pussista pieni kulma pois. Pikeeri kannattaa kerätä yhteen kulmaan ja laittaa tueksi nipsu. Pursota pikeerillä linnun pää, silmä, jalat ja häntäosa. Pursota sitten harmaalla pikeerillä linnulle nokka, selkää ja mahaosaa. Pursota lopuksi linnulle valkoisella pikeerillä silmään yksityiskohta sekä hännän osa. Pursota valkoisella pikeerillä ripustinosan lumikuusi ja ripottele pinnalle muutamia hopeisia nonparelleja. Pursota sitten koristeen reunaosat. Pursota aina ensin ääriviivat, sitten pursota pikeeriä halutulle alueelle ääriviivojen sisäpuolelle ja tasoita pikeeri coctailtikun avulla. Tee reunakuviot kaksi nyppylä kerrallaan eli yksi sydänkuvionyppylä ja yksi tyhjä nyppylä. Näin pikeeri ei ehdi kuivua ja sitä on helppo levittää. Reunusta pikeerillä sydänkuviot. Pursota nyppylöiden väliin pieni uloke ja paina niiden kärkeen valkoiset sokerihelmet. Tässä vaiheessa punatulkun pikeeripursotukset ovat ehtineet hieman kuivahtaa. Pursota valkoisella pikeerillä hentoja viivoja selän harmaan osan tyveen, nokan tyveen ja mahaosan harmaaseen tyveen. Levitä viivoja varovasti coctailtikulla. Näin saat punatulkulle hieman elävyyttä.

Anna pikeerin kuivua seuraavaan päivään. Kiinnitä sitten ripustinosaan ohut valkoinen lanka ja kiinnitä koriste ikkunan eteen tai vaikka joulukuuseen. Ohut lanka ei peitä ripustimen lumikuusta. Paksumpaakin lankaa/nauhaa voi toki käyttää jos haluaa.

Luonnostelma koristeesta. Leikkasin linnun punaisen mahaosan pois tikkarimurua varten.

IMG_7481.jpg

Erikseen leikattu punatulkku linnun ääriviivojen piirtämistä helpottamaan.

IMG_7484.jpg

Valmis koriste.

IMG_7441.jpg

IMG_7443.jpg

Luminen oksa.

IMG_7444.jpg

Oksan pursottaminen jalkojen kohdalle oli aikamoista näpräämistä :)

IMG_7451.jpg

Lumipuun yläosaa.

IMG_7449.jpg

Ripustinosan lumikuusi.

IMG_7447.jpg

Reunakoristelua lumimaisemaa tuomaan.

IMG_7445.jpg

Näin tikkariosat kuultavat ikkunan läpi.

IMG_7463.jpg

Saamani pisteet ja kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

(8 pistettä)

- Mahtava idea! Tekijä osaa selvästi pikeerata, eli teknisesti hyvännäköinen toteutus. Plussapisteitä läpinäkyvästä rinnuksesta.
- Kaunis ja huolella toteutettu, lahjana mainio!