Macaronit ovat ranskalaisia mantelileivoksia. Ne ovat pieniä, pyöreitä, pinnaltaan rapeita ja sisustaltaan suussasulavan pehmeitä. Niihin voi tehdä sekä suolaisia että makeita täytteitä.

Vihdoinkin sain aikaiseksi kokeilla macaronien tekoa! En ollut koskaan maistanutkaan niitä. Olivat ne kyllä sen verran hyviä, että näitä on pakko tehdä uudestaan, ja uudestaan... Seuraavaksi taidan tehdä lemon curdilla täytettyjä macaroneja.

Tämä helppo ohje on peräisin Call me cupcake-blogista täältä. Karamellitahnan täyte on myös kyseisestä blogista. Niin no, opin taas sen, että joskus on helpompi leipoa silloin, kun joku muu katsoo lasten perään :) Kaksi satsia tuli tehtyä niin, että lapset pyörivät ympärillä. En voinut noudattaa ohjeessa annettuja aikoja ja joitain mittausvirheitäkin tuli. Lisäksi en siivilöinyt mantelijauhoa tarpeeksi. Onnistuneita macaroneja tuli vain muutama. Nyt keskityin ja tulos oli ihan toinen. Kaikki macaronit onnistuivat, jee!

Laitan tähän kaksi täytevaihtoehtoa. Suklaatäyte on peräisin Kermaruusulta täältä. Jätin vaan limemehun pois.

Kaakaomacaronit

(20-25 kokonaista macaron-leivosta)

100 g mantelijauhetta (siivilöitynä)

100-110 g kananmunanvalkuaista (noin 3:n munan valkuaiset) huoneenlämpöisenä

15 g tummaa kaakaojauhetta

185 g tomusokeria

4 rkl sokeria

Varaa mantelijauhetta hieman tarvittavaa määrää enemmän. Siivilöi mantelijauhe kulhoon, jotta isommat murut jäävät pois. Sekoita joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe.

Vatkaa valkuaiset. Kun ne ovat vaahtomaisia, lisää sokeri joukkoon 1 rkl kerrallaan samalla vatkaten. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa (pysyy kulhossa vaikka kulhon kääntää ylösalaisin). Siivilöi vaahtoon kuivat aineet muutamassa erässä ja Kääntele ne varovasti lastalla tai nuolijalla. Kääntele seosta vain sen verran, että se on tasaista.

Täytä pursotinpussi massalla ja pursota leivinpaperille pyörylöitä (noin 3 cm ø). Anna niiden olla huoneenlämmössä 1h, jotta niiden pinta kuivuu.

Paista macaroneja 150-asteisessa uunissa noin 14 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan ja irrota ne leivinpaperista täyttämistä varten. Jos ne ovat onnistuneet, irtoavat ne helposti.

Huom! Jos haluat tehdä macaroneja ilman kaakaojauhetta, korvaa kaakaojauhe tomusokerilla. Tällöin tomusokeria tulee siis 200 g. Jos haluat värjätä massan, lisää väriä siinä vaiheessa, kun kääntelet vaahtoon kuivia aineksia.

Macaronpuolikkaita odottamassa täytteitään.

   

Karamellitahnatäyte (butter caramel)

Ohje löytyy täältä.

Anna valmiin karamellikastikkeen jähmettyä jääkaapissa 1-2 vrk, jotta se on helppo levittää macaronleivosten puolikkaille eikä valu. Säilytä tällä täytteellä tehtyjä macaroneja jääkaapissa.

Suklaatäyte

80 g tummaa suklaata

1/2 dl kermaa (laitoin kuohukermaa)

150 g suolatonta voita

Rouhi suklaa tai paloittele se pieniksi paloiksi. Kiehauta kerma ja kaada se suklaan päälle. Sekoita kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne suklaaseokseen. Laita täyte jääkaappiin noin 1/2 tunniksi. Vatkaa suklaaseos vaahdoksi. Laita täytettä jäähtyneiden macaronien puolikkaille ja paina toiset puolikkaat kansiksi.

Huom! Anna täytettyjen macaronien olla jääkaapissa ainakin 1 vrk, jolloin niihin tulee oikeanlainen maku ja koostumus eli pinta on rapea ja sisus on täyteläisen pehmeä. Ota ne huoneenlämpöön noin tunti ennen tarjoilua (poikkeuksena karamellitahnalla täytetyt macaronit, jotka kannattaa säilyttää kokonaan jääkaapissa ja ne voi ottaa jääkaapista vasta juuri ennen tarjoamista.

Suklaatäytteisiä macaroneja (aiempi satsi).

Karamellitahnalla täytettyjä macaroneja.

Macaronin sisustaa.