Nojatuolikakku.jpg

Tätini pyysi, jos tekisin erään tietynlaisen nojatuolikakun tulevaan tilaisuuteen. Hän oli miehensä kanssa saanut valmiiksi 3-vuotisen urakan eli entisöineet verhoiluineen kaikkineen nojatuolin, kunnon laiskanlinnan. Heidän verhoilutunneillaan on sellainen tapa, että kun joku saa työnsä valmiiksi, tarjoaa hän kakkukahvit. Tätini lähetti minulle muutaman kuvan valmiista nojatuolista ja antoi täytetoiveet kakulle. Muita vaatimuksia ei ollut, kuin että kakku olisi laktoositon.

Se oli selvää, että en voinut tehdä kakkua täysin samoissa mittasuhteissa, koska selkänojasta olisi tullut liian korkea ja hutera. Vähän aikaa meni ihan vaan pähkäillessä, miten olisi järkevin koota kakku. Päädyin siihen, että leikkasin valmiit palat ja kokosin kakun suoraan nojatuolin malliseksi. Veistelin sitten täytetystä ja hyytyneestä kakusta vielä oikeamman muotoisen ja tein yksityiskohtia. Nojatuolin kankaan pohjaväri on ruskea ja päätin tehdä sen tummasuklaakreemillä. Kakun täytteeksi toivottiin raikasta mustikkatäytettä. Upotin pohjakerroksen täytteisiin pensasmustikoita, mutta ylemmistä kerroksista jätin ne pois käytännöllisyyssyistä. Pintakoristelua mietin myös jonkin verran. Että millä tyylillä saisin koristelusta sellaisen, joka muistuttaisi edes lähelle oikean nojatuolin kangasta. Valitsin 'brush embroidery'-tyylin, jota en ollutkaan ennen kokeillut. En ollut varma, miten se onnistuisi kreemin päälle. Kreemi kuitenkin oli sopivasti jähmettynyt jääkaapissa ja tuo koristelutyyli onnistui. Koristelu piti koittaa tehdä nopeasti, jotta kakkua ei tarvitsisi pitää kauan huoneenlämmössä. Välillä laitoinkin kakun jäähtymään jääkaappiin ja jossain vaiheessa tein koristelua ulkoterassilla, missä oli myös viileää.

Aikaa tämän kakun tekemiseen hurahti ihan mukavasti, mutta oli se taas kerran kaiken sen arvoista! Tuli kokeiltua jälleen ihan jotain uutta ja se on aina virkistävää! Vähänhän se harmitti, kun kakusta ei pystynyt tekemään ihan alkuperäisen mallista, mutta sille ei nyt voinut mitään. Selkänoja jäi siis selkeästi lyhyemmäksi ja leveyttä oli vähän enemmän kuin esikuvallaan. Varmasti olisi kaikenlaisia konsteja, joilla selkänojankin olisi saanut oikeankorkuiseksi, mutta halusin saada kakusta kuitenkin tukevasti koossa pysyvän ja helposti leikattavan. Kaksi tukitikkua laitoin varmuudeksi selkänojaan.

Onnea tädilleni ja hänen miehelleen upeasta työstä! Kyllä on hienoa katsella omaa työnjälkeä ja istahtaa laiskanlinnaan, jonka valmiiksi saamiseen tietää upottaneensa monen monta erilaista hetkeä ja jopa monta vuotta. Hyvä te! ♥

Laitan tähän kakun ohjeen, vaikka ihan samanlaista ei välttämättä kukaan ikinä tekisikään. Tästä voi kuitenkin saada ehkä jonkinlaista vinkkiä, jos joku on joskus tekemässä nojatuolikakkua. Harmi vaan, kun nyt ei tullut otettua yhtään vaihekuvia kakunteon varrella. Toivottavasti selostuksistani saa jonkin kuvan kuitenkin :)

Mustikkainen nojatuolitäytekakku

Pohja

3 × tämä pohja

♥ ♥ ♥

4 kananmunaa

2 dl intiaanisokeria

1 dl ohrakasta (ohratärkkelys)

1 dl puolikarkeita spelttijauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

1 1/2 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja intiaanisokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohrakas, spelttijauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe ja siivilöi ne muna-intiaanisokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 5-6 minuuttia. Aseta leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle intiaanisokeria. Kumoa uunista tullut kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota sitten kääretorttupohjasta siinä kiinni ollut leivinpaperi.

Mittaile ja leikkaa sopivankokoinen nojatuolin aluspala kaikista kolmesta kääretorttulevystä (minä leikkasin 22 × 24 cm kokoisen palat). Leikkaa loppupaloista 5 selkänojapalaa (kapeat suorakaiteen muotoiset) ja yhteensä 4 käsinojapalaa (vähän lyhyemmät, suorakaiteen muotoiset palat).

Kostutus

3 1/2 dl maitoa (laktoositon)

2 rkl intiaanisokeria

Sekoita keskenään maito ja intiaanisokeri.

Mustikkatäyte

(alempiin väleihin)

♥ ♥ ♥

1 dl mustikkamarmeladia

5 dl vispikermaa (laktoositon)

200 g vaniljarahkaa (laktoositon)

400 g mustikoita (tuoreena tai sulatettuna pakkasesta)

4 rkl tomusokeria

4 rkl vaniljakreemijauhetta

noin 2 dl pensasmustikoita (tuoreena tai pakasteena)

Aseta kakkualustalle yksi nojatuolin aluspaloista ja kostuta se intiaanisokerimaidolla. Levitä levylle 1/2 dl mustikkamarmeladia.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljarahka. Soseuta mustikat (jos käytät pakastemustikoita, anna niiden sulaa ensin ja soseuta liemineen päivineen). Sekoita mustikkasose, tomusokeri ja vaniljakreemijauhe täytevaahdon joukkoon.

Levitä puolet täytevaahdosta mustikkamarmeladin päälle kakkulevylle. Upota noin 100 g tuoreita tai jäisiä pensasmustikoita täytteeseen melko tiheästi (laita pakastemustikat suoraan pakkasesta, jotta ne eivät sotke täytettä). 

Aseta täytteen päälle toinen nojatuolin aluspala ja kostuta se. Levitä päälle 1/2 dl mustikkamarmeladia. Levitä loppu täytevaahto mustikkamarmeladin päälle. Upota täytteeseen 100 g pensasmustikoita. Aseta päälle kolmas nojatuolin aluslevy ja kostuta se. Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat seuraavan annoksen täytettä.

Mustikkatäyte

(ylempiin väleihin)

♥ ♥ ♥

1 dl mustikkamarmeladia

3 3/4 dl vispikermaa (laktoositon)

150 g vaniljarahkaa (laktoositon)

300 g mustikoita (tuoreena tai sulatettuna pakkasesta)

3 rkl tomusokeria

3 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljarahka. Soseuta mustikat (jos käytät pakastemustikoita, anna niiden sulaa ensin ja soseuta liemineen päivineen). Sekoita mustikkasose, tomusokeri ja vaniljakreemijauhe täytevaahdon joukkoon.

Levitä mustikkamarmeladia niihin kohtiin, joihin tulevat nojatuolin selkänoja-  ja käsinojapalat. Eli kakkulevyn takaosaan ja molemmille sivuille. Levitä täytettä samoihin kohtiin vähän ohuemmalti kuin alemmissa kakun täyteväleissä (laitoin noin puolet matalamman täytekerroksen näihin ylempiin täyteväleihin). Aseta täytekohtien päälle ensimmäiset palat selkä- ja käsinojia. Kostuta palat ja levitä niille mustikkamarmeladia. Levitä täytettä samoihin kohtiin. Paina seuraavat palat selkä- ja käsinojia. Kostuta palat.

Käsinojat ovat nyt sopivan korkuiset. Eli levitä nyt mustikkamarmeladia vain selkänojapalaan. Levitä päälle täytettä. Kokoa seuraava kerros samalla tavalla (palan asettaminen + kostutus + mustikkamarmeladi + täyte). Laita tämän täytekerroksen kohtaan kaksi tukikeppiä, jotta selkänoja pysyy koossa. Eli työnnä kaksi grillitikkua sellkänojaan, syvyyssuunnassa keskelle ja suunnilleen käsinojien sisäreunojen kohtiin. Katkaise tikuista ylimääräinen osa pois, jolloin niistä jää vain pienet päät pilkottamaan. Kokoa sitten vielä ylimmäinen kerros (palan asettaminen + kostutus + mustikkamarmeladi + täyte). Kostuta ylimmäinenkin selkänojapala. Jos selkänojapaloissa on sellaisia paloja, jotka on koottu useammasta pienestä suikaleesta, laita ne kootessa puoleenväliin kerroksia ja säästä kokonainen pala päällimmäiseksi.

Vuoraa kakku tuorekelmulla/foliolla ja laita se jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Minä annoin nyt hyytyä muutaman tunnin ajan, koska kuorrutin kakun vielä samana iltana.

♥ ♥ ♥

Kun kakku on hyytynyt tarpeeksi kauan jääkaapissa, ota se pois. Veistele pienellä, sahalaitaisella veitsellä kakusta oikeamman muotoinen. Minulla oli tulostettu kuva mallina pöydällä vieressä, josta katsoin mallia. Laita muotoiltu kakku takaisin jääkaappiin.

Tummasuklaakreemi

175 g tummaa suklaata (laktoositon)

225 g vähäsuolaista voita huoneenlämpöisenä (laktoositon)

 1 rkl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä (laktoositon)

1/2 vaniljatankoa

250 g kaakaotomusokeria

Siivilöi kaakaotomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa pehmeä voi, maito, raaputetut vaniljatangon siemenet sekä kaakaotomusokeri tasaiseksi suuressa kulhossa. Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa, kunnes seos on paksua ja kermaista. Mitä enemmän vatkaat, sitä paksumpaa ja kiinteämpää kreemistä tulee.

Levitä suklaakreemiä ohuelti kakun pintaan joka puolelle. Tasoita pinta esimerkiksi pienellä palettiveitsellä. Viillä kreemin pintaan kevyesti kakun yksityiskohtia kuten saumoja. Laita kakku jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli (minä täytin kakun, annoin hyytyä, kuorrutin sen kreemillä ja annoin olla sen jälkeen yön jääkaapissa).

Koristelu

1 kananmunanvalkuainen

noin 200 g tomusokeria

muutama tippa sitruunanmehua

punaista pastaväriä

Vaahdota noin 2/3 tomusokerista munanvalkuaisten kanssa vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja tomusokeria tarpeen mukaan. Vatkaa, kunnes vaatoon jää vatkainta nostettaessa huippu, joka notkahtaa jäykähkösti alas. Lisää coctailtikun avulla punaista pastaväriä vaahtoon sen verran, että väri on sopiva. Siirrä valmis pikeeri heti pursotuspussiin, jossa on pieni, pyöreäkärkinen tylla.

Pursota kakun pintaan yksitellen erilaisia koukeroita ja levitä niitä pienen siveltimen avulla sisäänpäin (ja joissain halutessasi ulospäin). Tein ne siis vähän 'brush embroidery'-tyylillä.

Tässä on pari kuvaa tätini ja hänen miehensä entisöimästä ja verhoilemasta nojatuolista.

20150322_193115-1.jpg

20141216_220857.jpg

Tällaista mustikkatäytettä laitoin kakun väleihin :) Samaa täytettä on myös tässä Hävittäjäkakussa.

Mustikkat%C3%A4yte.jpg

Valmis kakku.

IMG_8591.jpg

Nojatuolikakku3.jpg

IMG_8586.jpg

Nojatuolin takaosaa.

Nojatuolikakku2.jpg

Kakun kuviointia.

Nojatuolikakku5.jpg

IMG_8595.jpg

IMG_8597.jpg

Nojatuolikakku4.jpg