IMG_2618.jpg

Bongasin kivannäköisiä koristeita ja otin ohjeen talteen. Nyt löysin alkuperäisen ohjeen ja siellä olikin muutama hyvä niksi, jotka olisivat olleet itsellekin ihan tarpeen. En esimerkiksi hoksannut painaa kuviointia koko kaulitun massan pintaan, vaan otin ensin muoteilla palat ja painoin niihin jokaiseen erikseen kuvioinnin. Se vei tietenkin enemmän aikaa ja jälki ei välttämättä ihan niin tasaista kuin tuolla ohjeella. En myöskään tiennyt laittaa massaa jääkaappiin tekovaiheessa.

Ohje on peräisin Taikinainen-blogista täältä. Massa on helppo ja nopea tehdä. Massasta tulee vitivalkoista ja sitä voi helposti värjätä joko massantekovaiheessa tai maalata valmiita koristeita. Värjäykseen voisi sopia vaikkapa punajuuri tai sitten ihan vesivärit/sormivärit. Minä jätin massan nyt valkoiseksi. Kivaa pintakuviointia voi saada painamalla pitsiliinaa tai niinkuin minä tein, Iittalan tuikkulyhtyä kaulitun massan pintaan. Teimme näitä nyt jouluna pikkuisiksi lahjoiksi poikien kerho-ohjaajille ja Inkan opelle. Niitä on myös omassa joulukuusessamme. Pääsiäisenä voisi tehdä pääsiäisaiheisia koristeita. Jätin massaa vähän yli, jotta lapset saivat muovailla siitä ja painaa erilaisilla muoteilla.

Huom! Tämä massa on gluteeniton, joten se sopii hyvin vehnäallergisille!

Soodataikina

1 dl maissitärkkelystä

2 dl soodaa

1,25 dl vettä

Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä samalla sekoitellen, kunnes seos alkaa paksuuntua. Älä anna massan paksuuntua liikaa, koska liian kiinteä massa murenee helposti. Riittää, että seos on puuromaista. Anna massan jäähtyä hetken aikaa kattilassa.

Kun taikina alkaa olla kiinteää, siirrä se kulhoon ja muotoile se käsin varovasti palloksi. Varo ettet polta sormiasi! Laita kostea liina kulhon päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa hetken aikaa. Kun taikina on jäähtynyt, on se valmista leivottavaksi.

Kauli taikina noin 1/2 cm paksuksi levyksi (ohut taikina kipristyy helposti kuivuessaan ja valmiit koristeet rikkoutuvat helposti). Alustalle ja kaulimeen voi ripotella hieman maissitärkkelystä, jotta taikina ei tartu kiinni niihin. Jos koristeiden pintaan haluaa kuviointia, voi kaulitun massan pintaan painaa esimerkiksi pitsiliinan, kohokuviollisen tuikkulyhdyn tai astian tai minkä muun tahansa, josta tulee hauska kuvio. Piparimuoteillakin voisi hellästi painaa kuvioita. Paina sitten haluamillasi muoteilla koristeita levystä. Paina koristeisiin reiät ripustamista varten vaikkapa pillin tai pursotustyllan avulla.

Anna koristeiden kuivua tasaisella alustalla. Koristeet kuivuvat joko yön yli huoneenlämmössä tai antamalla niiden olla tunnin verran 75-asteisessa uunissa. Uunissa paistettaessa käännä koristeet puolessavälissä paistoa. Valmiit, kuivuneet koristeet voi halutessaan koristella erilaisilla helmillä tai kimalteilla. Ne voi myös maalata värikkäämmiksi. Ne ovat tosin kauniita ihan sellaisenaankin!

Valmis soodataikina kaulittavaksi.

IMG_2612.jpg

Tein kuusia ja sydämiä.

IMG_2619.jpg

Painoin kaulitun taikinan pintaan kohokuviollisen tuikkulyhdyn.

IMG_2620.jpg

IMG_2616.jpg

Oma kuusemme ja uusia koristeita :)

IMG_2650.jpg