IMG_2190-normal.jpg

Löysin Masajon fb-sivuilta siman reseptin, jossa käytetään intiaanisokeria. En ole koskaan aiemmin valmistanut simaa ja tuo resepti innosti minut siihen :) Resepti on peräisin täältä Keittiökameleontti-blogista. Oikein hyvää simaa oli!

On tärkeää, että käyttää aitoa intiaanisokeria eli täysruokosokeria (maahantuojana Masajo), jotta se liukenee kädenlämpöiseen veteen ongelmitta. Aito intiaanisokeri liukenee kylmäänkin veteen sen hienojakoisuuden ansiosta (sen olenkin huomannut joka aamu jaksamisjuomaa sekoitellessa). Tässä ohjeessa vesi kiehautetaan ensin (hygieniasyystä), mutta intiaanisokeri lisätään sekaan vasta 37-asteiseksi jäähtyneeseen veteen, jotta intiaanisokerin hyvät kivennäis- ja hivenaineet säilyvät.

Pääsinpä muuten samalla käyttämään ensimmäistä kertaa noita laseja, jotka tilasin jokin aika sitten Vispilänkaupasta. Kesän aikana niistä tulee varmasti juotua myös monet smoothiet ja kesäiset juomat :)

Intiaanisima

4 l vettä

500 g intiaanisokeria

1/8 tl tuorehiivaa (pienen herneen kokoinen pala)

1 1/2 sitruunan mehu + 1/2 sitruunan kuori suikaloituna

rusinoita + intiaanisokeria pullojen pohjalle

6 kpl 0,75 l kierrekorkillista lasipulloa (muovipullotkin käyvät)

Kiehauta vesi suuressa kattilassa ja jäähdytä se 37-asteiseksi. Liuota jäähtyneeseen veteen sokeri ja sekoittele hetken aikaa, kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitruunoista puristettu mehu ja lisäksi puolikkaan sitruunan kuori suikaloituna, jos haluat voimakkaamman sitruunan maun. Heitä lopuksi sekaan hiivamuru. Laita kansi päälle ja anna käydä huoneenlämmössä 1-2 vrk. Sekoita käymisen alussa muutaman kerran, jotta hiiva sekoittuu tasaisesti.

Kun sima on käynyt, on pullotuksen aika. Käytä joko steriloituja, kierrekorkillisia lasipulloja (viinipullot käyvät hyvin, joissa on metallinen kierrekorkki) tai kierrekorkillisia muovipulloja. Pese lasipullot ensin hyvin ja steriloi ne sitten 100-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan. Anna pullojen jäähtyä haaleiksi. Kun pullot jäähtyvät, "kuori" siman pinnalta esim. reikäkauhalla sitruunahutut pois.

Laita jokaisen pullon pohjalle muutama rusina sekä 1 tl intiaanisokeria. Kaada sima pulloihin suppilon avulla (ja halutessasi siivilänkin läpi, jos et halua yhtään sitruunan hedelmälihahippusia). Jätä pulloihin hieman käymisvaraa. Älä laita korkkeja tiukalle, koska paine kasvaa pulloissa siman käydessä. Anna siman käydä valmiiksi joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Huoneenlämmössä sima valmistuu noin 3 vrk:ssa ja jääkaapissa noin viikossa. Säilytä valmis sima jääkaapissa. Se säilyy hyvänä noin viikon verran.

Ne pulleat simarusinat :)

IMG_2210-normal.jpg

IMG_2193-normal.jpg