Päätin viime vuonna näihin aikoihin tehdä piparkakkutalon. Siitä kehkeytyikin vähän isompi projekti. Ensin piti tehdä vain talo, mutta lopulta piha tuli täyteen eläimiä ja kuusia ja kaikenlaista.

Tein itse kaavan talolle, koirankopille, makeislaatikolle, koiralle, oravalle, lumiukolle, linnulle, kuusille ja lahjapaketeille. Kissan, lampaan ja kukat tein valmiilla muoteilla. Otin pieniä vinkkejä Mansikkamäen Ebeltä täältä.

Tein piparkakkutaikinan tällä Ekstan piparkakkuohjeella. Se soveltuu todella hyvin piparkakkutalon tekemiseen. Taikina on sopivan pehmoista, jotta sitä voi tarvittaessa muotoilla, mutta tarpeeksi jämäkkää, että talon kokoaminen ynnä muu onnistuu.

Kiinnitin talon osat ja kaikki muutkin osat toisiinsa jämäkällä pikeerillä. Täältä löytyy pikeerin ohje.

Valkoiset kuuset ja pupu on tehty niin, että muotoilin ensin marsipaanista kuusia varten kartiot ja sitten pupun. Päälle pursotin pikeeriä. Kuusiin ripottelin vielä kimalleglitteriä ja sokerihelmiä ja latvaan laitoin lumihiutaleen. Pupulle laitoin silmät suklaakoristerakeista ja nenän sokerihelmestä. Tein viivoja turkiksi marsipaanityökalulla. Kuusiin sain idean Kinuskikissalta täältä. Siitä lähti sitten oma ajatukseni pupusta.

Ikkunat tein parista kirkkaankeltaisesta tikkarista. Taisivat olla appelsiininmakuisia Chupa Chups-tikkareita. Murskasin tikkarit ja ripottelin murusia ikkuna-aukkoihin ennen paistamista. Uunissa tikkarimuru suli sileäksi ja kirkkaaksi ikkunaksi :) Tämänkin idean otin Kinuskikissalta täältä.

Piparkakkueläimet, oven, ikkunoiden- ja ovienpielet ja katon olen päällystänyt värjätyllä pikeerillä. Värjäsin pikeerin tomuväreillä.

Sihtasin piparkakkulevylle tomusokeria ja ripottelin vähän kimalleglitteriä päälle. Siis kimalteista lunta! Lumiukkokin sai vähän kimalletta :)

Talo edestäpäin sydänikkunoineen. Ovi on jo auki asukkaille.

Takaovi ja kynttilän (led) hämy.

Sitten katolle lennähti lintu.

Kuusen taakse kipitti jänö.

Takaovelle saapui lammas toivottamaan muutkin eläimet tervetulleeksi.

Kissa istahti talon taakse. Taisi paketti kiinnostaa ;)

Orava löysi siemenapajan talon nurkalta.

Koira tähyilee koppinsa päältä.

Lumiukkokin on löytänyt paketin!

Talon pihassa oli suuri laatikko, josta riitti makeisia ihan kaikille.

Rauhallinen joulutunnelma.

Pihatie oli makoisa, nougatmurua hiekkana ja minttupalloja reunuskivinä.

Orava iltahämyssä kimaltelevan lumen päällä.

Tein tällaisia sydämiä ja paketteja. Pohja on piparkakkua, päällä on suklaasiirtokuva ja pinnalla pikeeriä. Leikkasin suklaasiirtokuvasta oikeanmallisia paloja, sivelin ne valkosuklaalla ja painoin piparien päälle. Siirtokuva toimi lahjapaperina. Ei vaan ollut kovin jouluista "paperia", mutta eivät eläimet siitä suuttuneet! :)

Täytyy myöntää, että tämän piparkakkutalon ja hahmojen (ja kaavojen) tekemiseen vierähti aika monta tuntia. Aloitin melkein heti, kun tytär meni kahdeksalta nukkumaan ja lopetin yhden-neljän aikaan yöllä. Näin siis neljänä päivänä peräkkäin. Suihin tämä upposikin sitten aika paljon nopeammalla tahdilla :)