Tumman sokerikakkupohjan ohje löytyy täältä.

Tässä aluksi muutamia vinkkejä sokerikakun paistoon :)

Kananmunien on oltava huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuvat mahdollisimman hyvin!

♥ Osan vehnäjauhoista voi myös korvata perunajauhoilla. Eli esimerkiksi yhden munan kakkupohjaan voi laittaa 15 g vehnäjauhoja ja 15 g (tai vähemmän) perunajauhoja. Itse en käytä perunajauhoja.

♥ Leivinjauhettakin voi toki laittaa jos haluaa, mutta kakkupohja kohoaa hyvin ilmankin. Leivinjauhetta voi laittaa 1/2-1 tl kakkupohjan koosta riippuen. Itse en käytä leivinjauhetta. Joskus käytin, mutta silloin kakkupohjat lässähtivät herkemmin ja niistä tuli hötöisempiä.

♥ Kakkupohjan voi tehdä irtopohjavuokaan tai reunavuokaan. Irtopohjavuoka voidellaan ja jauhotetaan, mutta reunavuokaa ei tarvitse voidella tai jauhottaa. Kun kakku otetaan uunista, voi veitsellä käydä läpi kakun reunan, että se irtoaa joka kohdasta vuoasta. Sitten reunan voi irrottaa ja kakun kipata alustalle. Irrota pohja varmistettuasi veitsellä, että pohja ei ole tarttunut siihen.

♥ Tässä oman kokemuksen mukainen esimerkki siitä, minkäkokoiseen vuokaan kannattaa tehdä minkäkinkokoinen taikina:

3 munan kakkupohja 18 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

4 munan kakkupohja 20 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

5 munan kakkupohja 24 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

7 munan kakkupohja 26 cm Ø irtopohjavuokaan/reunavuokaan

Sokerikakkupohja

Tämä ohje on muunneltavissa oman tarpeen mukaan

1 kananmuna

30 g (1/4 dl) sokeria

30 g (1/2 dl) vehnäjauhoja

Esimerkkinä kolmen munan kakkupohja

3 kananmunaa

90 g (1 dl) sokeria

90 g (reilu 1 1/2 dl) vehnäjauhoja

Esimerkkinä viiden munan kakkupohja

5 kananmunaa

150 g (reilu 1 1/2 dl) sokeria

150 g (2 1/2 dl) vehnäjauhoja

Esimerkkinä seitsemän munan kakkupohja

7 kananmunaa

210 g (vajaa 2 1/2 dl) sokeria

210 g (vajaa 3 1/2 dl) vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi kuohkeaa, kun pintaan tekee kuvion ja se jää siihen hetkeksi. Jos haluat laittaa lisäksi perunajauhoja ja/tai leivinjauhetta, sekoita ne jauhojen joukkoon. Siivilöi jauhot varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele vuoka ja jauhota se (reunavuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa). Kaada taikina vuokaan. Vältä vuoan heiluttamista.

Paista 160-175-asteisessa uunissa alatasolla 30-45 minuuttia. Paistolämpötilaan ja paistoaikaan vaikuttaa kakkupohjan koko. Pieni kakku paistuu pienemmässä lämpötilassa ja nopeammin ja suurempi kakkupohja taas päinvastoin (esim. 5 munan pohjan paistan 170 C°:ssa 30 min. ja 7 munan pohjan 175 °C:ssa 35 min.). Vältä uuniluukun availuja paiston aikana, jotta kakkupohja saa rauhassa nousta, eikä se lässähdä. Kumoa valmis kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen jälkeen.

Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kahteen tai kolmeen osaan pohjan korkeudesta riippuen. Yhden kerroksen korkeus voi olla noin 1-1 1/2 cm. Leikkaa ensin ylin kerros. Minä leikkaan kerrokset sahalaitaisella, terävällä isolla veitsellä. Työnnän veitsen kakun keskiosaan ja lähden leikkaamaan kakun ympäri.

Leikatun kakkupohjan pinta.

Seitsemän munan sokerikakkupohja päälipuoli ylöspäin.

Seitsemän munan sokerikakkupohja pohjapuoli ylöspäin.

Teen joskus kakkupohjan pakkaseen odottamaan käyttöä. Leikkaan sen valmiiksi osiin. Laitan väleihin leivinpaperinpalat. Niissä on läpät sivuilla, jolloin pohjaosia on helppo siirrellä. Alin leivinpaperi on kiinnitetty teipillä kartonkiin, joka tukee kakkupohjaa. Kun otan kakkupohjan pakkasesta, laitan osat erikseen sulamaan. Niin ne sulavat todella nopeasti.

Löysin tämän minulle sopivan ohjeen sokerikakkupohjaan Pullahiiren blogista.