Tein tällaisia mansikkaisia vaahtokarkkeja ensimmäisen kerran reilu kaksi vuotta sitten tyttäreni synttäreille. Nyt halusin tehdä niitä taas, ihan muuten vaan. Löysin ohjeen Ewelyniltä täältä.

Sain näistä mansikkaisen makuisia tosi helposti. Makuaromeja en laittanut ollenkaan. Laitoin vaan tavallisen tomusokerin tilalle mansikkatomusokeria. Nämä ovat kyllä ihanan pehmoisia ja suussasulavia!

Tässä ohje miten itse tein.

Mansikkaiset vaahtokarkit

200 g sokeria

2 rkl vaaleaa hunajaa

1/2 dl vettä

7 liivatelehteä

100 g kananmunan valkuaista (noin kolmesta munasta)

1 rkl vaniljasokeria

(3-4 tippaa elintarvikeväriä tai hieman pastaväriä)

1 dl mansikkatomusokeria

1 dl maissitärkkelystä

Mittaa sokeri, hunaja ja vesi katilaan. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Erottele valkuaiset kaataen ne isoon kulhoon. Sekoita keskenään mansikkatomusokeri ja maissitärkkelys ja siivilöi ne pöydälle leivinpaperin päälle.

Kuumenna sokeriliemi kiehuvaksi keskilämmöllä. Kun liemen lämpötila on 100 °C, ala vatkata valkuaisia ja vaniljasokeria kovaksi vaahdoksi.

Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne esimerkiksi mikrossa juoksevaksi liemeksi. Lisää liivateliemeen halutessasi elintarvikeväriä tai pastaväriä. Minä laitoin vaaleanpunaista pastaväriä.

Kun sokeriliemi on 127-asteista, kaada se ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan samalla sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa seosta hetki täydellä teholla. Lisää sitten liivateliemi. Jatka vatkaamista, kunnes seos sakenee, muuttuu kiiltäväksi ja jäähtyy hiukan. Minä lisäsin vielä vatkausvaiheessa massan sekaan vähän vaaleanpunaista pastaväriä hammastikun avulla.

Laita pursotinpussiin pyöreä, sileäreunainen tylla. Minä laitoin pelkän tyllan liittimen, jossa on sileä ja pyöreä reuna. Pelkkään pussiinkin voi leikata reiän päähän. Lusikoi vaahtokarkkiseos pussiin.

Pursota vaahtokarkkiseoksesta pitkiä, paksuhkoja tankoja tomusokerilla ja maissitärkkelyksellä peitetylle leivinpaperille. Anna tankojen jäähtyä noin kaksi tuntia huoneenlämmössä.

Vaahtokarkkivaahto valmiina pursotettavaksi.

IMG_8219-normal.jpg

Pursotettuja vaahtokarkkitankoja.

IMG_8221-normal.jpg

Leikkaa tangosta terävällä veitsellä vaahtokarkkeja. Leikkaamista helpottaa, jos veitsen joko öljyää esim. rypsiöljyllä tai tomuttaa terän tomusokerilla lähes joka leikkauksen jälkeen. Pyörittele vaahtokarkit tomusokeri-maissitärkkelysseoksessa. Harjaa pullasudilla ylimääräiset jauhot pois.

Säilytä vaahtokarkkeja suljetussa rasiassa kuivassa ja huoneenlämmössä. Vaahtokarkit säilyvät hyvinä noin kolme viikkoa.

Huom! Vaahtokarkeista voi tehdä mieleisensä makuisia. Mansikkaisiin vaahtokarkkeihin voi toki laittaa lisäksi mansikka-aromia tuomaan vielä voimakkaampaa mansikan makua. Jos ei halua mansikkaisia vaahtokarkkeja, voi mansikkatomusokerin korvata tavallisella tomusokerilla. Makuaromeina voi käyttää esim. piparminttua, vaniljaa tai sitruunaa. Vaahtokarkkitaikinan voi sitten värjätä makunsa mukaisesti, esim, minttuiset vihertäviksi.