Päätin eilen ykskaks, että teen Runebergin päivän kunniaksi kakun. Pääsin aika paljon helpommalla kuin jos olisin tehnyt niitä perinteisiä torttuja. Ohje on Kotilieden sivuilta täältä. Runebergin tortuille ja kakuille on monenlaisia ohjeita. Tämä ohje oli eniten minun makuuni.

Itse en nyt laittanut kakkuun kostukkeeksi punssia, koska halusin että lapsetkin voivat sitä syödä. Enkä edes oikein tykkää alkoholillisista versioista. Karvasmanteliöljynkin jätin nyt pois. Kakkutaikinaan voi halutessaan lisätä noin 1/2 tl karvasmanteliöljyä. Kostukkeeksi voi halutessaan laittaa 1 dl vettä johon on sekoitettu 2 rkl punssia tai 1/2 tl karvasmanteliöljyä. Tässä ohje miten itse kakun tein.

Runebergin kakku

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

2 dl piparkakkuja jauhettuna

2 dl mantelirouhetta

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

150 g margariinia

1 dl maitoa

Voitele ja ja jauhota mantelijauhoilla (tai vehnäjauhoilla) irtopohjavuoka, jonka halkaisija on 24 cm, Sulata margariini ja anna sen jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.  Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne vaahdon joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon jäähtynyt rasvasula ja maito. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua 175-asteisessa uunissa alatasolla 30-40 minuuttia (minä pidin 30 minuuttia). Tarkista puutikulla kakun kypsyys (jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä). Anna kakun jäähtyä hetken aikaa ja irrota se vuoasta. Siirrä kakku tarjoilualustalle ja anna jäähtyä kokonaan.

Kostutus

noin 1/2 dl maitoa + 1/2 tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljasokeri maidon sekaan ja kostuta sillä kakku esim. pullasudin avulla.

Kuorrutus

230 g (1 prk) vadelmamarmeladia

1 1/2 dl tomusokeria

5-6 tl sitruunamehua

Laita vadelmamarmeladi pursotuspussiin/minigrippussiin (minulla oli pursotuspussi ja siinä pelkkä pieni pursotustyllan liitinosa). Pursota marmeladista renkaita kakun pinnalle. Sekoita keskenään tomusokeri ja sitruunamehu. Kaada kuorrutus pussiin ja leikkaa sopivankokoinen pala kärjestä pois. Pursota sokerikuorrutetta vadelmamarmeladirenkaiden väleihin.

Kakku ennen kostuttamista.

Pala Runebergin kunniaksi!