IMG_2490-normal.jpg

Tein tällaisen kakun toukokuussa siskoni tyttären ristiäisiin. Kirjoitin tytön nimen tuohon ruokalappukoristeeseen vasta juhlissa nimen paljastuttua :) Alempana löytyy linkit koristeiden ohjeisiin.

Tyttövauvan ristiäiskakku

Pohja

7 kananmunaa

175 g (4 dl) intiaanisokeria

180 g (noin 3 dl) puolikarkeita spelttijauhoja

30 g (3/4 dl) tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja intiaanisokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kaakaojauhe jauhojen joukkoon ja siivilöi seos varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka ja kaada taikina siihen. Paista 175 °C:ssa noin 35 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyäja leikkaa se sitten kolmeen osaan.

Kostutus

1 3/4 dl maitoa

1/2 rkl intiaanisokeria

Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään.

Suklaatäyte

1/2 dl boysenmarjahilloa

130 g tummaa suklaata

3 dl vispikermaa

2 rkl kaakaotomusokeria

2 tl vaniljasokeria

125 g mascarponejuustoa

Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta se kaakaotomusokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon mascarponejuusto ja sulatettu suklaa.

Pese vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa pala leivinpaperia vuoan pohjalle. Aseta kakkupohjan pohjaosa vuokaan. Kostuta se intiaanisokerimaidolla. Levitä päälle boysenmarjahillo ja sen päälle suklaatäyte. Laita vuoka jääkaappiin boysenmarjatäytteen teon ajaksi.

Boysenmarja-vadelmatäyte

1/2 dl boysenmarjahilloa

2 1/2 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

125 g mascarponejuustoa

200 g boysenmarjahilloa

4 liivatelehteä

1 rkl vettä

100 g kotimaisia pakastevadelmia

Upota liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon mascarponejuusto ja boysenmarjahillo. Kiehauta vesitilkka, purista liivatteet ja liuota kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana moussen joukkoon samalla sekoittaen.

Aseta keskimmäinen kakkupohjalevy vuokaan ja kostuta se intiaanisokerimaidolla. Sivele pintaan boysenmarjahillo ja sen päälle boysenmarjatäyte. Upota täytteeseen vieri viereen jäisiä vadelmia. Laita kanneksi päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös se. Peitä kakku foliolla tai kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Tummasuklaakreemi

175 g tummaa suklaata 

225 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä

 1 rkl kevytmaitoa huoneenlämpöisenä

1/2 vaniljatankoa

250 g kaakaotomusokeria

Siivilöi kaakaotomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa voi, maito, raaputetut vaniljatangon siemenet sekä kaakaotomusokeri tasaiseksi suuressa kulhossa. Lisää sulatettu suklaa ja vatkaa, kunnes seos on paksua ja kermaista. Mitä enemmän vatkaat, sitä paksumpaa ja kiinteämpää kreemistä tulee.

Ota kakkuvuoka jääkaapista ja irrota reuna. Tasoita reuna tarvittaessa esim. palettiveitsellä. Levitä suklaakreemiä tasainen ja ohuehko kerros kakun päälle ja reunoille.

Kuorrutus

750 g valkoista marsipaania (Sallisen)

valkoista pastaväriä

vaaleanpunaista pastaväriä

tomusokeria

Värjää marsipaanipötköt ensin vaaleammiksi valkoisella pastavärillä. Värjää ne sitten vaaleanpunaiseksi vaaleanpunaisella pastavärillä. Väriä kannattaa lisätä vähän kerrallaan, kunnes väri on mieluisa (minä värjään aina ensin jokaisen pötkön erikseen ja yhdistän ne lopuksi yhdeksi palloksi). Mittaa kakun halkaisija alareunasta vastakkaiseen alareunaan ja lisää mittaan noin 4 cm. Saatu mitta tulee saada kaulituksi marsipaanilevystä. Eli niin, että levy ulottuu noin 2 cm kakun alareunan yli.

Sirottele ohut kerros tomusokeria silikoniselle alustalle. Kauli värjätty marsipaanipallo noin 2,5 mm paksuiseksi, pyöreäksi levyksi. Nosta levy kakun päälle. Tasoita pinta ja reunat kämmenen ulkosyrjällä. Leikkaa ylimääräinen reunaosa pois. Nosta kakku jääkaappiin ainakin tunniksi ennen koristelua.

Koristelu

valkoista sokerimassaa

vaahtokarkin makuista kaulintamassaa

vaaleanpunaista pastaväriä

tummaa kaakaojauhetta

kimallejauhetta

vaaleanpunaista tomuväriä

vaaleanpunaisia ja valkoisia sokerihelmiä

valkoisia ja hopeisia nonparelleja

sokerikuorrutetta (tuubista)

Sekoitin ensin keskenään yhden paketin sokerimassaa ja yhden paketin vaahtokarkin makuista kaulintamassaa. Säilytin massaa tiiviin tuorekelmukäärön sisällä ja otin massaa aina vähän kerrallaan koristeiden tekoa varten. Näin massa ei päässyt kuivumaan.

Rusetti: Ohje löytyy täältä.

Kukat ja perhonen: Ohje löytyy täältä.

Ruokalappu: Ohje löytyy täältä.

Kengät: Ohje löytyy täältä.

Nalle: Ohje löytyy täältä.

Kiinnitä koristeet sokerikuorrutteella. Laitoin kenkien, ruokalapun ja nallen pohjaan vain tipan sokerikuorrutetta, jotta ne saa helposti irrotettua siinä vaiheessa, kun kakkua aletaan syömään.

Mittaa kakun alareunan ympärysmitta. Kauli massasta pitkulainen, ohuehko levy, josta leikkaat nauhan kakun alareunaan. Leikkaa niin pitkä nauha, että se on noin 1 cm pidempi kuin mittaamasi ympärysmitta (varmuuden vuoksi). Tikkaa nauhan reunat. Sipaise kakun alareunaan sokerikuorrutetta ja kiinnitä nauha. Leikkaa ylimääräinen pala pois. Kiinnitä aiemmin tekemäsi rusetti siihen kohtaan, jossa nauhapalat kohtaavat. Näin saumakohta jää piiloon.

Intiaanisokerimaitoa kostukkeeksi.

IMG_2411-normal.jpg

Suklaatäyte.

IMG_2414-normal.jpg

Boysenmarja-vadelmatäyte.

IMG_2416-normal.jpg

Suklaakreemi levitettynä.

IMG_2421-normal.jpg

Kakku koristeita vailla.

IMG_2423-normal.jpg

IMG_2435-normal.jpg

IMG_2439-normal.jpg

IMG_2425-normal.jpg

Valmis kakku.

IMG_2491-normal.jpg

IMG_2545-normal.jpg

IMG_2492-normal.jpg

IMG_2504-normal.jpg

Perhonen kukkaniityllä.

IMG_2567-normal.jpg

Kengät odottamassa kulkijaansa.

IMG_2494-normal.jpg

IMG_2498-normal.jpg

Nalle mietteliäänä kukkaniityllä.

IMG_2499-normal.jpg

IMG_2608-normal.jpg