IMG_5737-normal.jpg

Osallistuin tällä kakulla tähän Leivontafoorumin toukokuun leivontahaasteeseen. Aiheena on nyt "Kakku & kukka". Tällä kertaa sponsorien edustajat arvostelivat ja pisteyttivät leipomukset. Tykkään tehdä kukkasia suklaasta ja niinpä tein tähänkin kakkuun niitä. Halusin kokeilla minulle uutta petal-pursotusta. Niin sain kakullekin vähän kukkamaisen pinnan.

Tein tämän kakun tyttärelleni, koska hänellä oli ensimmäinen, hienosti mennyt tanssiesitys tanssiryhmänsä kanssa. Kakussa on tyttäreni lempisävyjä ja -makuja. Suklaakukat pursotin vapaalla kädellä piirtämieni kukkamallien päälle. Kukat tanssivat kakulla tyttäreni lailla.

Olisi pitänyt ensin harjoitella tätä pursotustyyliä, mutta siihen ei nyt ollut aikaa. En ole täysin tyytyväinen lopputulokseen, mutta pääasia, että tyttäreni on kakusta iloinen :) Olisin halunnut värjätä kerman ja valkosuklaan punajuurella. Teinkin ensin niin eli pyörittelin raakaa punajuuripalaa vaahdotetussa kermassa ja sulatetussa suklaassa. Suklaassa se ihan toimi, mutta kermasta tuli puuromaista. Tulipahan testattua :D

Täällä lisää suklaakukista.

Hempeä suklaa-boysenmarjakakku

Tumma sokerikakkupohja

(täältä löytyy tarkempaa tietoa pohjasta)

5 kananmunaa

150 g (reilu 1 1/2 dl) sokeria

125 g (noin 2 1/4 dl) vehnäjauhoja

25 g (1/2 dl) tummaa kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vahdoksi. Sekoita kaakaojauhe jauhojen joukkoon ja siivilöi seos varovasti käännellen vaahdon sekaan. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. Kaada taikina siihen. Vältä vuoan heiluttamista.

Paista 170 C°:ssa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kumoa kakkupohja ritilälle tai muulle alustalle pian uunista ottamisen jälkeen. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten kolmeen osaan.

Kostutus

reilu 1 dl maitokaakaota (reilu 1 dl maitoa + 1 rkl kaakaojauhetta)

Suklaatäyte

100 g tummaa suklaata

2 1/2 dl vispikermaa

2 rkl kaakaotomusokeria

2 tl vaniljasokeria

125 g mascarponejuustoa

Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta se kaakaotomusokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon mascarponejuusto ja sulatettu suklaa.

Pese vuoka, jossa paistoit kakun. Leikkaa sopivankokoinen pala leivinpaperia vuoan pohjalle. Aseta kakkupohjan pohjaosa vuokaan. Kostuta se maitokaakaolla. Levitä päälle suklaatäyte. Laita vuoka jääkaappiin boysenmarjatäytteen teon ajaksi.

Boysenmarjatäyte

4 liivatelehteä

2 1/2 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

125 g mascarponejuustoa

200 g boysenmarjahilloa

1 rkl vettä

Upota liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon mascarponejuusto ja boysenmarjahillo. Kiehauta vesitilkka, purista liivatteet ja liuota kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana moussen joukkoon samalla sekoittaen.

Aseta keskimmäinen kakkupohjalevy vuokaan ja kostuta se maitokaakaolla. Levitä päälle boysenmarjatäyte. Laita kanneksi päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös se. Peitä kakku foliolla tai kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Kermapäällystys

2 dl vispikermaa

1 rkl tomusokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Levitä vaahto ohueksi kerrokseksi kakun päälle ja reunoille. Tasoita pinta esim. palettiveitsellä.

Pursotukset

7 dl Flora Vispiä

2 rkl tomusokeria

2 rkl vaniljakreemijauhetta

vaaleanpunaista pastaväriä

Vaahdota kerma ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Ota vajaa puolet vaahdosta toiseen kulhoon. Lisää coctailtikun avulla vaaleanpunaista pastaväriä vaahtoihin sen verran, että toinen on hieman tummempaa. Laita vaahdot omiin pursotuspusseihinsa. Käytä joko pyöreää tyllaa tai pelkkää liitinosaa (minä käytin pelkkää liitintä).

Aloita pursottaminen kakun reunasta. Pursota palloja päällekkäin niin, että kolme alinta palloa on tummempaa vaaleanpunaista. Vedä pikkulusikalla tai pienellä palettiveitsellä pallon päältä, jotta se litistyy. Pursota uusi pystyrivi palloja hieman edellisen pallon päälle. Jatka näin koko kakun reuna ja pääliosa. Pääliosaan pursotin vain vaaleampaa vaahtoa.

Suklaakukkaset

30 g tummaa suklaata

20 g valkosuklaata

vaaleanpunaista pastaväriä

valkoisia ja ruskeita suklaarakeita

sokerikuorrutetta (tuubista)

Sulata suklaat kulhoissa joko vesihauteessa tai mikrossa keskilämmöllä välillä sekoittaen. Värjää valkosuklaa hennon vaaleanpunaiseksi pastavärillä. Laita suklaat pieniin pusseihin, leikkaa pieni reikä kulmaan.

Piirsin etukäteen kukat leivinpaperille. Leikkasin suikaleita leivinpaperista ja piirsin muutaman kukan aina yhdelle suikaleelle. Käänsin suikaleet toisinpäin ja pursotin suklaata kukkamallia apuna käyttäen. Pursotin ensin tummalla suklaalla kukat. Terävöitin joitakin paikkoja coctailtikun avulla. Kiinnitin koristeiksi suklaarakeita. Laitoin kukat jääkaappiin jähmettymään. Sitten pursotin vaaleanpunaisia kukkia ja pursotin isoon kukkaan tehosteet. Kiinnitin suklaarakeet ja liimasin pikkukukat isompien kukkien keskustoihin sokerikuorrutteella. Laita jääkaappiin jähmettymään, kunnes laitat ne kakun päälle.

Suklaakukat ennen kakulle pääsyä.

IMG_5695-normal.jpg

Petal-kuorrutetta pursottamassa.

IMG_5691-normal.jpg

Maalasin kakkupaperin violetilla vesivärillä, jotta se sointui hyvin kakkuun :)

IMG_5698-normal.jpg

Valmis pursotus. Alempien kerrosten sävyero on niin pieni, että sitä ei juurikaan huomaa.

IMG_5703-normal.jpg

Tanssijattaren kukka.

IMG_5718-normal.jpg

IMG_5731-normal.jpg

IMG_5735-normal.jpg

Kukat tanssimassa kakulla.

IMG_5738-normal.jpg

IMG_5749-normal.jpg

IMG_5751-normal.jpg

Saamani kommentit Leivontafoorumin haasteessa

(4 pistettä)

- Ihastuttava nimi ja tarina reseptin takana! Hauska tekstuuri kakun pinnassa.
- 3 pistettä Hempeä kakku tanssijattarelle - kaunis myös sisältä, sama värimaailma kautta kakun.
- 1 piste Hempeä kakku tanssijattarelle