IMG_4056-normal.jpg

Sain suuren kunnian leipoa tällaisen kakun erään ihanan tuttuni miesystävän 50-vuotissynttäreille. Tuttuni kertoi sankarin erilaisista projekteista sekä harrastuksesta ja antoi näin hyviä vinkkejä kakkuun. En tunne itse sankaria, mutta tällä tavalla pääsin vähän jyvälle :) Sankari on näyttelijä ja kirjoittaa parhaillaan filosofista esikoisromaaniaan, jota varten on tehnyt paljon taustatutkimusta. Hän kirjoittaa myös käsikirjoitusta elokuvaan sekä toimii kouluttajana leffalinjalla. Oikea moniosaaja siis! Kakku tuli sankarille yllätyksenä. Sankarilla oli ollut side silmillään ja sitten hänen edessään oli paljastunut hänen kakkunsa. Tosi hauskaa olla osallisena tällaisessa yllärissä!

Kakun muodoksi toivottiin avonaista kirjaa. Kirja kuvasi esikoisromaania. Sankarin tekeillä olevassa romaanissa on kolme eri aikakautta: ajanlaskun alun aika, viikinkiaika ja nykyaika. Vanha tammi on erityisen merkityksellinen ja yhteinen tekijä aikakausissa. Ajanlaskun alun ajassa Maria kätkee Joshuan pyynnöstä nuoren tammen sisuksiin häränsarvessa suuren opetuksen ihmiskunnalle. Viikinkiajassa viikingit seilaavat laivallaan Joshuan tiluksille ja rakentavat laivan vanhasta tammesta. Laiva uppoaa myöhemmin kirjassa. Nykyajassa päähenkilönä on meriarkeologi, joka löytää uponneen laivan Suomenlahdesta.

Koska vanha tammi oli suuressa roolissa kirjassa, halusin omistaa sille kokonaisen sivun. Koetin pursottaa rungosta mahdollisimman vanhan näköisen. Halusin tuoda esiin myös viikinkilaivan. Asetin viikinkilaivan seilaamaan kakun yläosaan ja aika pienenä, koska se kuvasti kaukaisempaa aikakautta. En tiedä miten laiva upposi, mutta tein myrskyävän meren sen ympärille.

Elokuvakäsikirjoitukseen kuuluivat kakussa olevat lätäkkö, johon pisara on muodostanut renkaita sekä kissanpennut. Pyörä liittyy sankarin rakkaaseen harrastukseen :) Kypärän olisi kuulunut olla musta, mutta hups vaan tein siitä epähuomiossa keltaisen :)

Näin mielenkiintoisten alustusten saattelemana sain hirmuisen paljon intoa ja motivaatiota kakuntekoon! Sain tehdä taas jotain ihan uutta ja sukeltaa samalla mystiseen maailmaan, joka esikoisromaanin pikkupaljastuksista huokui. Ihan huikeaa!

Vaniljakreemin tein tällä kertaa ohjeella, jonka löysin Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta. Laitoin nyt vanilja-aromia vaniljasokerin sijasta. Sankari oli toivonut mansikkaista täytettä kakkuun. Koska jouduin täyttämään kakun jo kaksi päivää ennen juhlia, en uskaltanut laittaa sekaan tuoreita mansikkapaloja. Tein tuoreista mansikoista hillon. Sivelin sitä täytteiden alle ja sekoitin täytteen joukkoon.

Vaikka kukaan ei tekisikään tätä kakkua ainakaan ihan tällaisenaan, niin laitan tähän silti ohjeen kakulle kokonaisuudessaan. Sieltä voi ainakin ehkä saada jotain vinkkiä kirjakakun tekoon :) Minä en muotoillut kakun sivuja viistosti, koska muuten kakun reunaosista olisi joutunut ottamaan kakkua pois mansikkatäytettä myöten. Mutta ne voi halutessaan veistellä niin!

Kirjakakku suklaa-mansikkatäytteellä

Pikeeri

(kakun yksityiskohtiin, voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen)

1/2 rkl kananmunan valkuaista

40 g tomusokeria

2 tippaa sitruunamehua

mustaa, vihreää, ruskeaa, keltaista ja punaista pastaväriä

Sekoita 3/4 tomusokerista valkuaisen joukkoon ja vatkaa pienellä vispilällä. Lisää tomusokeria tarvittaessa lisää, kunnes seos on jäykähköä, mutta silti levittyvää. Lisää lopuksi sitruunamehu. Jaa pikeeri eri kulhoihin. Värjää ne pastaväreillä haluamasi värisiksi. Lusikoi pikeerit omiin pieniin pursotuspusseihinsa (käytin minikokoisia Minigrip-pusseja).

Leikkaa pusseista pieni kulma pois ja pursota niistä yksityiskohtia. Olin piirtänyt valmiiksi leivinpaperille mallit, joiden päälle pursotin eli pyörän, kissat, tammenlehdet ja viikinkilaivan. Kiven, tammenterhot ja kypärän pursotin ilman mallia. Anna pikeeripalojen kuivua seuraavaan päivään (tai kauemminkin).

Mansikkahillo

(voi tehdä vaikka edellisenä päivänä tai vähän aiemmin)

600 g tuoreita mansikoita

1 1/2 - 2 dl intiaanisokeria (oman maun mukaan)

2 rkl ohratärkkelystä (Ohrakas)

2 rkl vettä

Soseuta mansikat sauvasekoittimella. Lisää joukkoon intiaanisokeri. Kuumenna seos kattilassa keskilämmöllä kiehuvaksi. Sekoita ohratärkkelys vesitilkkaan ja kaada kattilaan. Keitä hilloa noin 3 minuuttia samalla sekoitellen. Kaada hillo purkkiin, laita kansi päälle ja anna jäähtyä haaleaksi. Laita hillo jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Pohja

♥ Tee pohjia 4 kpl ♥

4 kananmunaa

2 dl intiaanisokeria

1 dl puolikarkeita spelttijauhoja

1 dl ohratärkkelystä (Ohrakas)

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja intiaanisokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään ohrakas, jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe ja siivilöi ne muna-intiaanisokerivaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 5-6 minuuttia. Aseta leivinpaperi pöydälle ja sirottele sen päälle intiaanisokeria. Kumoa uunista tullut kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota sitten kääretorttupohjasta siinä kiinni ollut leivinpaperi.

Kostutus

3 dl maitoa

2 rkl intiaanisokeria

Sekoita maito ja intiaanisokeri keskenään.

Suklaatäyte

1 dl mansikkahilloa

200 g tummaa suklaata

4 1/2 dl vispikermaa

3/4 dl kaakaotomusokeria

200 g vaniljatuorejuustoa

Sulata suklaa vesihauteessa tai miedolla lämmöllä mikrossa välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta se kaakaotomusokerilla. Vatkaa hiljalleen joukkoon vaniljatuorejuusto (ei ihan jääkaappikylmänä, jotta suklaa ei kovetu liian nopeasti). Lisää sulatettu suklaa.

Aseta yksi kakkulevy tarjoilualustalle. Jos omistat säädettävän, suorakaiteen muotoisen reunavuoan, aseta se kakun ympärille. Laita sen ja kakkulevyn väliin reunakalvoa tai vaikka pehmeätä muovitaskua sopivaksi suikaloituna, jotta täytevälit tulevat tasaisiksi. Kostuta pohja intiaanisokerimaidolla. Levitä päälle mansikkahillo ja sen päälle suklaatäyte. Laita vuoka jääkaappiin mansikkatäytteen teon ajaksi.

Mansikkatäyte

1 dl mansikkahilloa

3 1/2 dl vispikermaa

200 g vaniljatuorejuustoa

300 g mansikkahilloa

6 liivatelehteä

1 1/2 rkl vettä

mansikkahilloa täytteen pinnalle

Upota liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa loppuvaiheessa hiljalleen joukkoon vaniljatuorejuusto. Sekoita joukkoon mansikkahillo. Kiehauta vesitilkka, purista liivatteet ja liuota kiehuvaan veteen. Kaada ohuena nauhana moussen joukkoon samalla sekoittaen. Jos täyte on kovin löysää, laita se hetkeksi jääkaappiin.

Aseta keskimmäinen kakkupohjalevy suklaatäytteen päälle ja kostuta se. Sivele pintaan mansikkahillo. Levitä päälle mansikkatäyte. Laita mansikkahilloa pieneen pussiin, leikkaa kulmasta pala pois ja pursota hilloa täytteen päälle. Laita kanneksi päällimmäinen kakkulevy ja kostuta myös se. Peitä kakku foliolla tai kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai mielellään yön yli.

Kakun muotoilu

noin 1/2 dl mansikkahilloa

Poista kakun ympäriltä reunavuoka ja reunamuovit. Mittaa kakun päältä keskiosa ja koverra veitsellä siihen kirjalle keskiosa. Syvennä keskiosaa aina mansikkatäytteen pohjaan saakka. Asettelin täytekohtaan keskelle ohuelti kakkupohjapaloja. Leikkaa neljännestä kakkulevystä suikaleet kakun molemmille "sivuille", jotta sivuille tulee lisää korotusta. Sivele palojen alle mansikkahilloa. Muotoile veitsen avulla sivuille sellainen muoto kuin on oikeassa avonaisessa kirjassa. Minulla oli vieressä mallina kirja aukaistuna. Koverra kakun päädyistä, kirjan kannan kohdalta, palat pois.

Vaniljakreemi

750 g voita

7 1/2 dl (noin 450 g) tomusokeria

5 rkl maitoa

1 tl vanilja-aromia

valkoista pastaväriä

Vatkaa kaikki kreemin ainekset vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdottamiseen kuluu aikaa useita minuutteja. Värjää lopuksi vaahtoa valkoisemmaksi pastavärillä. Kuorruta kakku ensin ohuella kerroksella kreemiä. Siirrä kakku jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Lisää kakun päälle toinen kerros kreemiä (laitoin mahdollisimman ohuen kerroksen, jotta makea kreemi ei pääsisi liikaa valloilleen) ja tasoita pinta esimerkiksi palettiveitsellä. Säästä loppu kreemi kakun koristeluun. Peitä kreemi muovikelmulla. Tee haarukalla kakun reunoille viivoja kirjan "sivuiksi". Siirrä kakku jääkaappiin jäähtymään ainakin puoleksi tunniksi.

Koristelu

loppu vaniljakreemi

tummaa kaakaojauhetta

sinistä ja vihreää pastaväriä

aiemmin tehdyt pikeeriyksityiskohdat

sokerikuorrutetta (tuubista)

Siirrä osa kreemistä toiseen kulhoon, siivilöi joukkoon tummaa kaakaojauhetta haluttu määrä ja sekoita. Lusikoi kreemi pursotinpussiin, jossa on pieni- ja pyöreäkärkinen tylla. Pursota kakun alareunaan ohut kerros kreemiä kirjan kantta muistuttamaan. Pursota nauhat myös päätyihin koverrettuihin kohtiin. Pursota vasemmalle sivulle tammipuun runko. Asettele tammen oksille ja ympärille pikeeristä tehdyt tammenlehdet. Laita kakku ainakin puoleksi tunniksi jääkaappiin kylmenemään.

Värjää osa kreemistä siniseksi. Levitä pikkulusikan avulla kreemiä kakun oikean sivun yläosaan vedeksi. Muotoile lusikalla aaltoja. Levitä kreemiä myös saman sivun alalaitaan lätäköksi. Muotoile lusikalla lätäkön pintaan renkaita. Aseta aaltoileville laineille viikinkilaiva ja alemmalle lätäkön reunalle kissanpentu juomaan vettä. Aseta istuva kissa tammipuun viereen. Aseta kivi haluamaasi kohtaan. Kiinnitä kypärä kiven päälle sokerikuorrutteella. Laita pikeeripyörä nojaamaan kiveen. Laita kakku jääkaappiin kylmenemään ainakin puoleksi tunniksi.

Värjää osa kreemistä vihreäksi ja siirrä kreemi pursotinpussiin, jossa on pieni- ja pyöreäkärkinen tylla. Pursota kakkuun ruohotupsuja sopiviin kohtiin.

Mansikkahilloa.

IMG_3974-normal.jpg

Mansikkahilloa täytteeseen :)

IMG_3978-normal.jpg

Valmis mansikkatäyte.

IMG_3987-normal.jpg

Mansikkahilloa mansikkatäytteen päällä.

IMG_3993-normal.jpg

Hyytynyt kakku.

IMG_3998-normal.jpg

Kakku muotoiltu kirjaksi.

IMG_4000-normal.jpg

Vaniljakreemillä päällystetty kakku. Muutaman kerran sai palettiveitsellä siloitella ;)

IMG_4006-normal.jpg

IMG_4005-normal.jpg

Haarukalla tehdyt sivut.

IMG_4004-normal.jpg

Värjäsin tummalla kaakaojauheella vaniljakreemiä ja pursotin siitä puun rungon.

IMG_4012-normal.jpg

Valmis kakku.

IMG_4059-normal.jpg

Vielä on monta sivua luettavana :)

IMG_4051-normal.jpg

IMG_4050-normal.jpg

Kakun tarinoita.

IMG_4024-normal.jpg

Isossa roolissa kakussa ollut tammi.

IMG_4072-normal.jpg

Koetin tehdä tammesta vanhan näköisen.

IMG_4045-normal.jpg

Olin aiemmin pursottanut lehdet ja tammenterhot pikeeristä ja asettelin ne puiden oksille.

IMG_4063-normal.jpg

Tarinaa kirjasta ja elokuvan käsikirjoituksesta sekä harrastuksesta.

IMG_4026-normal.jpg

IMG_4062-normal.jpg

Viikinkilaiva heiluu eteenpäin myrskyssä.

IMG_4039-normal.jpg

Viikinkilaiva%20laineilla-normal.jpg

Sankarin harrastus :) Tästä kuvasta voi bongata kakkuun piilottamani sankarin iän ;)

IMG_4035-normal.jpg

Lätäkkö, jonka pinnalle pisara on muodostanut renkaita. Kissanpentu on menossa juomaan :)

IMG_4033-normal.jpg

ONNEA SANKARILLE!!