IMG_5856-normal.jpg

Leivontafoorumilla on nyt toukokuussa myös tämä Valion järjestämä extrahaaste. Tehtävänä on valmistaa rahkaherkku jotakin (tai joitakin) Valion maustettua rahkaa käyttäen. Makuja on seitsemän, joten piti hieman miettiä, minkälaista makumaailmaa haluaa. Valio myös valitsi palkinnon saajat tässä haasteessa.

Oma valintani rahkan suhteen oli lopulta aika helppo. Tykkään kuningatarrahkan väristä ja mausta ja se sopii hyvin väriltään ja maultaan toisen herkkuni eli suklaan kanssa. Päätin tehdä pieniä rahkaherkkuja, jotka soveltuvat hyvin juhliin tarjottaviksi. Tein rahkaherkuille suklaakupit. Rahkan sisään kätkin mustikoita piristykseksi. Hilloraita tuo rahkalle juhlavuutta ja suloista makeutta. Kuningatarherkkujen kruunuiksi leivoin sydämenmuotoiset kaakaokeksit pursotettavasta taikinasta. Maalasin kakkupaperin reunan vesiväreillä violetiksi, jotta se sointui hyvin värimaailmaan.

Tein ensin koesatsin täytettä pursottaen sen italianvuokiin. Halusin varmistaa maun ja oikean täytteen määrän. Tein ensin koristeiksi suklaasydämet, mutta huomasin, että ne eivät kestäneet rahkan sisällä hyvänä,vaan pehmenivät ja kallistuivat. Sitten tein keksisydämet.

Suklaakupit voi nostaa sellaisenaan lautaselle, mutta ne voidaan tarjoilla myös paperisista leivosvuoista. Herkun voi syödä monella tapaa. Minä lusikoin ensin täytteen ja söin lopuksi suklaakupin. Mieheni haukkasi herkun sellaisenaan muutamalla haukkasulla :)

Kuningattaren rahkaherkut mustikkasydämellä

12 kpl

Pursotettavat kaakaokeksit

(keksejä tulee noin 50-60 kpl, mutta ylimääräiset keksit voi tarjota sellaisenaan)

75 g voita

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria

1/2 kananmuna

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

Vaahdota vehnäjauhot ja pehmeä voi. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja laita puolet siitä taikinaan. Lisää sokeri ja kaakaojauhe. Vaahdota massa. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperoidulle uunipellille sydämenmuotoisia keksejä. Käytin pientä tähtityllaa (Städter 16-incx). Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla 5-8 minuuttia riippuen keksien paksuudesta.

Suklaakupit

(12 kpl)

500 g tummaa suklaata

italianvuokia (tai muita napakoita vuokia)

Leikkaa tuorekelmusta reilut palat italianvuokien sisään. Laita vuoat johonkin vuokaan, jossa niitä on helppo siirrellä. Täytä vuoat vedellä ja laita ne pakkaseen. Anna veden jäätyä kokonaan.

Sulata suklaa ja laita se syvään kulhoon. Ota yksi vuoka pakkasesta kerrallaan, koska jää sulaa nopeasti. Ota italianvuoka pois ja irrota kelmu jäämuotista. Jos kelmu hajoaa, leikkaa uusi pala jäämuotin ympärille. Kasta muotti suklaaseen ja valuta liika suklaa pois. Suklaa jähmettyy nopeasti. Tipauta jääpala pois ja irrota kelmu varovasti suklaakupin sisältä. Säilytä kuppeja jääkaapissa.

Rahkatäyte

400 g (2 prk) Valio maustettu rahka kuningatar

2 1/2 dl Valio vispikermaa

1 rkl tomusokeria

1 dl kuningatarhilloa

1/2 dl mustikoita

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon rahka. Mausta tomusokerilla. Lusikoi täyte joko yhteen suureen tai kahteen pienempään pursotinpussiin. Pidä pursotinpussia vaakatasossa, jotta päälle jää hieman tyhjää tilaa. Laita hillo pieneen pussiin, leikkaa aukko kulmaan ja pursota hillo pursotinpussiin täytteen päälle tasaiseksi vanaksi. Hillon ei tarvitse ylettyä kärkeen saakka.

Pursota kaikkiin suklaakuppeihin pieni annos rahkatäytettä pohjalle. Laita neljä mustikka täytteen keskelle kuppeihin. Säästä loput mustikat koristeluun. Pursota päälle täytettä. Hillo näkyy hauskana raitana täytteessä.

Koristelu

mustikoita (täytteestä jääneet)

12 kpl vadelmia

12 kpl kaakaokeksejä

Upota sydänkeksit rahkatäytteeseen. Laita vierelle mustikoita ja vadelmia. Säilytä valmiit rahkaherkut jääkaapissa.

Suklaakuppia tekemässä. Suklaa on juuri jähmettynyt. Seuraavaksi sisältä tipautetaan jäämuotti ja kelmu irrotetaan.

IMG_5812-normal.jpg

Valmiita suklaakuppeja.

IMG_5818-normal.jpg

Sisään piiloutuvat mustikat.

IMG_5823-normal.jpg

Koristelua vailla.

IMG_5839-normal.jpg

Suklaasydämiä, jotka eivät näihin rahkaherkkuihin soveltuneetkaan.

Syd%C3%A4nsuklaat-normal.jpg

Keksisydän

Syd%C3%A4nkeksi-normal.jpg

IMG_5858-normal.jpg

IMG_5852-normal.jpg

Lusikalla kun koukkaisee, paljastuu sisältä ujoja pikku mustikoita :)

IMG_5877-normal.jpg

IMG_5854-normal.jpg