Tein ensimmäiset pavlova-kakkuni ja tutkin vähän samalla myös pavlovan alkuperää. Pavlova on siis marenkipohjainen pyöreä täytekakku, joka yleensä koristellaan hedelmillä. Se on päältä rapea ja sisältä pehmeä. Pavlova on nimetty balettitanssija Anna Pavlovan mukaan. Pavlova-kakku keksittiin Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Anna Pavlovan vierailun jälkeen. Pavlova-kakku on molemmissa maissa todella suosittu ja sitä on tapana syödä joulun tienoilla. Minusta se on myös oiva kesäherkku!

Äitini toi mustikoita ja ja vadelmia. Ne innostivatkin minua tekemään vielä yhden pavlovan. Edellisinä päivinä olin tehnyt vieraille jo kaksi tällaista vadelmapavlovaa. Halusin testata tähän myös kuningatarrahkaa. Sopi oikein hyvin!

Kuningatarpavlova

4 kananmunanvalkuaista

2 dl tomusokeria (tai erittäin hienoa sokeria)

2 tl maissitärkkelystä

1 tl valkoviinietikkaa

Täyte

2 dl vispikermaa

1 rkl tomusokeria

200 g kuningatarrahkaa (Valio)

Koristeeksi

200 g mustikoita

50 g vadelmia

25 g valkosuklaata

Siivilöi tomusokeri valmiiksi erilliseen kulhoon. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella. Kun ne alkavat vaahtoutua, ala lisätä vähitellen tomusokeri joukkoon samalla vatkaten. Vatkaa valkuaisia noin kuusi minuuttia, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Siivilöi loppupuolella sekaan maissitärkkelys ja lisää myös viinietikka.

Kokoa marenkivaahto leivinpaperoidulle uunipellille noin 22-25 cm halkaisijaltaan olevaksi pyöryläksi. Itse tein niin, että piirsin kiinniolevan irtopohjavuoan (24 cm ø) kehikon avulla leivinpaperiin ympyrän. Käänsin sitten leivinpaperin ympäri ja laitoin pellille. Ympyrä kuulsi läpi ja toimi mallina. Pinta saa jäädä aaltoilevaksi.

Paista marenkilevyä 110-asteisessa uunissa 1 1/2-2 tuntia tai kunnes marenkilevy tuntuu irtoavan helposti leivinpaperista (reunasta voi varovasti kokeilla). Itse paistoin 1 h 35 min. Avaa uuninluukku varovasti, sammuta uuni ja anna marenkilevyn jäähtyä kokonaan uunin lämmössä eli ainakin tunti.

Marenkilevy kannattaa täyttää vasta vähän ennen tarjoilua. Toisaalta itse täytin toisen vadelmapavlovan noin kaksi tuntia ennen tarjoilua ja säilytin sen jääkaapissa. Minusta kakku ehti kivasti tekeytyä, eikä ainakaan huonoa tykännyt moisesta.

Tee täyte. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla. Sekoita joukkoon kuningatarrahka. Levitä täyte marenkilevylle (varovasti, koska marenki on aika haurasta). Koristele mustikoilla, vadelmilla ja rouhitulla valkosuklaalla.

Jäähtynyt marenkilevy odottamassa täytettä ja koristelua.

Jotain vielä puuttuu :) Näinkin tosin toimisi hyvin!

Tällainen oli kuningatarpavlovan onnistunut, kuohkea ja paksu, marenkipohja.