Toinen äitini synttärijuhliin tekemistäni kakuista oli suorakaiteen muotoinen. Paistoin siihen kolme suorakaiteen muotoista sokerikakkupohjaa. Paistoin ne säädettävässä reunavuoassa. Jännitin vähän etukäteen, että miten pohjan paistaminen onnistuu reunavuoassa, mutta se osoittautui todella helpoksi. Taikinavaahto on niin tiivistä, ettei se valunut ollenkaan reunojen alitse (sitä jännitin etukäteen).

Jos ei omista reunavuokaa, voi pohjat paistaa korkeareunaisella uunipellillä, joka on noin 34×42 cm kokoinen. Valmiiden pohjien reunat voi tällöin tasata veitsellä. Säädin reunavuoan melkein uunivuoan kokoiseksi eli 33,5×40,5 cm kokoiseksi.

Paista kolme neljän munan pohjaa, jolloin kakusta tulee 12 munan kakku. Jos laskee sen mukaan, että yksi muna riittää kolmelle henkilölle, niin tämä kakku riittäisi noin 36:lle henkilölle. Juhlissa oli vieraita noin 60 ja tein lisäksi pyöreän viiden munan kakun. Tämä levykakku riitti kuitenkin juuri viimeistä palaa myöten. Pyöreä kakku jäi sitten seuraavalle päivälle syötäväksi :)

Toki voi tehdä pienemmänkin kakun, johon tulee vain kaksi tällaista kakkulevyä ja yksi täyteväli. Ja lisäksi näistä levypohjista voi leikata vaikka muotokakun (kuten olen tehnyt kääretorttupohjista täällä).

Täältä löytyy tarkempi ohjeistus sokerikakkupohjaan.

Suorakaiteen muotoinen sokerikakkupohja

neljän munan pohja (tee kakkuun näitä 3 kpl

4 kananmunaa

120 g (noin 1 1/4 dl) sokeria

120 g (noin 2 dl) vehnäjauhoja

(noin 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta, jos haluat tumman pohjan)

Vatkaa huoneenlämpöiset munat sekä sokeri paksuksi, vaaleaksi vahdoksi. Siivilöi jauhot varovasti käännellen vaahdon sekaan. Jos laitat kaakaojauhetta, siivilöi se jauhojen seassa vaahtoon.

Jos käytät uunipeltiä, vuoraa se leivinpaperilla ja kaada taikina siihen. Jos käytät reunavuokaa, aseta reunavuoka leivinpaperoidulle pellille ja kaada taikina sen sisään (vuoan reunoja ei tarvitse voidella). Vältä vuoan heiluttamista. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 8 minuuttia.

Ota paistoleivinpaperin reunoista kiinni ja kumoa kakkupohja sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistoleivinpaperi ja tasoita veitsen avulla reunat. Jos käytät reunavuokaa, irrota reunat veitsen avulla vuoasta, ota kehikko pois, ota paistoleivinpaperin reunoista kiinni ja kumoa kakkupohja sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistoleivinpaperi.

Uunista tullut kakkupohja.

Irtoreunavuoka otettu pois. Seuraavana kippaus sokeroidule leivinpaperille.

Paistoleivinpaperi otettu pois. Valmista.

Tämän kakkupohjan voi tehdä myös tummana versiona. Silloin osa jauhoista eli noin 1/2 dl korvataan tummalla kaakaojauheella.