IMG_7094.jpg

Vietimme eilen rakkaan enoni 60-vuotisjuhlia. Minä sain kunnian leipoa juhliin kakut. Tein kaksi kakkua, isomman ja vähän pienemmän. Niihin tuli muuten aika samanlainen ulkonäkö, mutta joitain koristeita laitoin vain jompaan kumpaan kakkuun.

Lähdin miettimän kakun ulkonäköä ja koristeita lapsuudestani. Muistelin lapsuuteni kesiä mummulan pihalla, jossa vietimme serkusten kanssa paljon aikaa. Mummula on maatilalla, jossa on iso pihapiiri navettoineen ja puuliitereineen. Enoni oli monessa mukana, aina kun vaan töiltään ehti. Ensimmäisenä tuli mieleen nuo kärryt. Niissä kuljetimme usein toisiamme. Yleensä vetäjä oli leikisti heppa. Joskus käytimme kärryä ihan hyödyllisestikin jonkin tavaran kuljettamisessa. Mummulassa on aina ollut kissoja eli kissa piti näkyä maisemassa :) Halusin tehdä kakun pintaan peltoa ja jonkin verran myös kukkaniittyä. Pienempään kakkuun laitoin muutamia viljantähkiä. Traktoria en meinannut alunperin tehdä. Sittenpä kuopukseni muovaili ja huomasin muovailuvahamuottien joukossa traktorimuotin. Minulla oli pikeeriä jäljellä tähkien ja kukkien terälehtien teon jäljiltä, joten teinpä sitten vielä sen traktorin :)

Kärry ja kissa:

Piirsin paperille mallin ja leikkasin ne irti. Yhdistin sokerimassaa ja kaulintamassaa. Värjäsin osan tummalla kaakaojauheella vaaleanruskeaksi ja osan mustalla pastavärillä harmaaksi. Kaulin massoista noin 3 mm paksut levyt. Leikkasin palat kaavojen avulla. Painoin puuosille kuviota puukuviomuotilla ja tein lautojen ääriviivat. Painoin marsipaanityökalulla renkaiden keskelle hieman syvennystä ja viilsin ulkopintaan kuviota veitsellä. Pyöritin harmaasta massasta ohutta pötköä, leikkasin sopivan mittaisen palan pois ja muotoilin sen vetoaisan malliseksi. Annoin sen kuivua. Muotoilin harmaasta massasta kissan. Tein vartalon osat erikseen ja liimasin ne toisiinsa sokerikuorrutteella. Annoin osien kuivua.

Liimasin kärryn sivulaudat sokerikuorrutteella. Annoin osien kuivua kunnolla kiinni. Pursotin mustaksi värjätyllä pikeerillä (valkuais-tomusokeri-sitruunamehuseos) renkaisiin "pinnat". Annoin pikeerin kuivua ja kiinnitin ne sokerikuorrutteella kärryyn kiinni. Laitoin kuivumisen ajaksi kärryn alle sopivankokoiseksi mytättyä foliota. Liimasin lopuksi kärryyn vetoaisan sokerikuorrutteen avulla. Piirsin kissalle silmät, nenän, suun ja viikset ohuella elintarviketussilla.

Kukat ja terälehdet:

Yhdstin sokerimassaa ja vaahtokarkin makuista kaulintamassaa. Kaulin massasta ohuen levyn ja painoin siitä kukkamuotilla kukkia. Levitin kukkien terälehtiä pyöreäpäisellä marsipaanityökalulla. Annoin kukkien kuivua konvehtimuoteissa, jotta terälehdet kuivuivat hieman koholleen. Tupsutin kukkien keskustaan hieman vaaleanvihreää tomuväriä. Kiinnitin lopuksi keskustoihin sokerikuorrutteella vaaleanvihreät sokerihelmet.

Tein pikeeriseoksen eli 1/2 rkl kananmunan valkuaista + 30-40 g tomusokeria + muutama tippa sitruunamehua + vihreää tomuväriä (erotin pikeeristä vain osan terälehtiä varten ja käytin loput viljantähkiin ja traktoriin). Lusikoin seoksen pieneen Minigrip -pussiin ja leikkasin kulman auki. Pursotin leivinpaperille pieniä terälehtiä. Annoin lehtien kuivia.

Viljantähkät ja taktori:

Käytin samaa pikeeriseosta, jonka tein kukkien terälehtiä varten. Värjäsin osan keltaisella tomuvärillä. Mustaa tomuväriä oli jäljellä kärryn renkaiden pinnojen pursotuksesta ja vihreää pikeeriä oli jäljellä kukkien terälehtien teosta. Pursotin tähkät leivinpaperille ja annoin niiden kuivua. Piirsin traktorimuotin leivinpaperille ja käänsin leivinpaperin nurinpäin. Pursotin ensin traktorin ääriviivat. Käytin renkaisiin mustaa pikeeriä, runkoon vihreää pikeeriä ja ikkunaan ja valoihin keltaista pikeeriä. Pursotin pikeeriä ääriviivojen sisäpuolelle. Annoin ensimmäisen kerroksen kuivua ja pursotin vielä toisen kerroksen, jotta traktori ei hajoaisi niin helposti.

Ikänumerot (60):

Piirsin paperille tarvittavat numerot. Piirsin ne leivinpaperille ensin "väärään suuntaan" ja käänsin sitten leivinpaperin nurinpäin. Sulatin muutaman palan tummaa suklaata ja laitoin suklaasulan pieneneen Minigrip -pussiin. Leikkasin kulmasta pienen palan pois. Pursotin mallinumeroiden päälle suklaiset numerot. Tarkensin ääriviivoja coctailtikun avulla. Annoin ensimmäisen kerroksen jähmettyä hieman ja pursotin päälle vielä toisen suklaakerroksen.

Kissa ja kärry :)

IMG_7084.jpg

IMG_7090.jpg

Kukkia ja terälehtiä.

IMG_7068.jpg

IMG_7071.jpg       IMG_7075.jpg

Traktori viljapellossa.

IMG_7076.jpg

IMG_7079.jpg

Suklaiset numerot.

IMG_7178.jpg