Siskoseni täytti pyöreitä uudenvuodenaattona (pienenä hän luuli, että ilotulitukset ovat hänen syntymäpäiviään varten, hihi). Siskoni pyysi, että tekisin yhden kakun hänen työkavereilleen ja toisen kakun kotikekkereihin. Siskoni kertoi väri- ja täytetoivomuksensa ja minä parhaani mukaan toteutin toiveet. Kakun päälle sisko toivoi nimeään ja hienon uuden kymmenluvun ja minä lisäilin mukaan omia pikku yksityiskohtia.

Alunperin suunnittelimme sellaisen kakun, jossa pelkkä kansi olisi ollut suklaamarsipaania ja reunat olisin pursottanut kermalla. Työpaikan kakku piti kuitenkin tehdä sen verran etukäteen, että päätimme, että kuorruttaisin koko kakun suklaamarsipaanilla. Näin ei tarvinnut pelätä, että pysyvätkö kermapursotukset hyvänä tarjoiluun saakka.

Siskoni toivoi täytteiksi manteli-nougattäytteen, jonka olen löytänyt Kinuskikissalta täältä sekä aiemmin kehittelemäni valkosuklaamangomoussen, jonka tein nyt vähän pienempänä annoksena. Manteli-nougattäytettä vähän muutin, koska halusin saada siihen vielä enemmän makua ja täyteläisyyttä. Vaniljakreemin ohjeen löysin Ihanat kuppikakut-kirjasta.

Nougat- mangotäytekakku

Pohja

Seitsemän munan sokerikakkupohja, ohje löytyy täältä.

Jaoin kakkupohjan kolmeen osaan. Täytin kakun samaan irtopohjavuokaan, jossa olin sen paistanut. Leikkasin alimman kakkulevyn alle pyöreän palan kakkupaperista jättäen siihen pienen siivekkeen siirtämistä helpottamaan.

Kostutus

noin 1 1/2 dl mangolientä

Kostuta esimerkiksi pullasudilla kakkupohjan pinnat mangotölkin sokeriliemellä.

Manteli-nougattäyte

Ohje löytyy täältä.

Valkosuklaamangomousse

4 liivatelehteä

1 rkl mangotölkin sokerilientä

2 dl (hyla) vispikermaa

1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

100 g appelsiinituorejuustoa (Viola)

200 g valkosuklaata (Panda)

1 tlk mangoviipaleita (ilman lientä eli 250 g mangoa)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen sokeri ja vaniljasokeri.

Sekoita keskenään haalea suklaasula ja appelsiinituorejuusto ja yhdistä seos kerman kanssa. Valuta mangopurkista neste ja soseuta mangoviipaleet. Huom. säilytä lientä 1 rkl täytteeseen ja 1 rkl mangopäällykseen! Lisää mangosose täytteeseen ja sekoita tasaiseksi.

Kiehauta mangoliemi. Sulata siihen puristetut liivatteet ja kaada ohuena nauhana valkosuklaamangomoussen sekaan samalla sekoittaen. Kaada täyte vuokaan keskimmäisen, kostutetun kakkulevyn päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa noin neljä tuntia.

Vaniljakreemi

Ohje löytyy täältä.

Suklaamarsipaanikuorrute

750 g marsipaania

tummaa kaakaojauhetta

Jaa marsipaanipötköt ainakin kahteen osaan (helpottaa muovailua) ja  pehmennä niitä vähän käsissä . Painele/muovaile massojen sekaan kaakaojauhetta sen verran, että väri on tarpeeksi tumma. Muovaile massoja, kunnes kaakaojauhe on sekoittunut niihin tasaisesti. Yhdistä massat lopuksi yhdeksi isoksi palloksi. Ripottele silikoniselle tai muunlaiselle alustalle hieman kaakaojauhetta. Kaulitse pallosta 2,5-3 mm:n paksuinen, pyöreä levy. Kakusta kannattaa mitata vastakkaisten reunojen välinen osuus, jotta marsipaanilevystä tulee varmasti tarpeeksi suuri. Levyyn pitää kaulita ainakin pari senttiä ylimääräistä, jotta pinnan tasoitus onnistuu paremmin.

Nosta marsipaanilevy kakun pinnalle. Tasoita ensin pinta ja ala sitten vähitellen tasoittaa kämmensyrjällä reunoja. Leikkaa lopuksi ylimääräiset reunat pois.

Koristeet

Tein koristeet marsipaanista. Osan värjäsin vaaleanpunaiseksi. Kirjaimet ja numerot tein uusilla muoteillani. Lumihiutaleet ja sydämet tein niin ikään uusilla muoteillani. Siskoni halusi vähän säihkettä kakkuihin, joten sivelin kaikkien koristeiden päälle hennosti kimallepulveria. Kiinnitin koristeet valkuais-tomusokeriseoksella.

Tein kakkujen reunoille ja päälle "reunapursotukset" vaaleanpunaiseksi värjätystä marsipaanista. Pursotin sileää ja poimuista nauhaa pursotuslaitteellani. Leikkasin sopivat pätkät ja kiinnitin nauhat valkuais-tomusokeriseoksella.Sain reunanauhat tasaisin välein tekemälläni apuvälineellä. Leikkasin leivinpaperista pyöreän palan ja piirsin viivat malliksi nauhoille.

Lopuksi sivelin hennosti koko kakun pinnalle kimallepulveria. Kuvista sitä ei juurikaan kyllä huomaa.

Tällaisen leivinpaperimallin tein avukseni.

Lähempi katsaus "reunapursotuksiin"...

...ja koristeisiin.

Kakku ylhäältä.

Kakku kätevässä kuljetuslaatikossa, joita ostin Kärkkäiseltä.

En halunnut tehdä kakuista täysin samanlaisia. Työkavereiden kakkuun laitoin isommat lumitähdet reunoille. Siihen en laittanut marsipaaninauhaa alareunaan. Muutamia muitakin pieniä eroja oli koristelussa.

Tässä työpaikalle tehty kakku, jota en saanut kuvattua paremmassa valossa.

Kiitos rakas siskosein, että sain askarrella kakkusi!