Amer.piirakkapala-normal.jpg

Laitan tämän piirakan ohjeen tänne uudestaan. Edellinen ohje löytyy täältä. Siellä on paljon veihekuviakin! Nyt korvasin fariinisokerin intiaanisokerilla ja sopi tosi hyvin! Täältä löytyy amerikkalaista piirakkaa mansikka-raparperitäytteellä, täältä omena-rusinatäytteellä, täältä persikkatäytteellä ja täältä raparperitäytteellä.

Amerikkalainen omenapiirakka

Pohja/kansi (Plain pastry)

2 cups/ 4,8 dl hiivaleipäjauhoja/vehnäjauhoja

3/4 tsp./ 3/4 tl ruususuolaa

2/3 cup/ 150 g voita (tai margariinia)

4-6 rkl kylmää vettä

"Leikkaa" kahdella haarukalla tai taikinasekoittajalla voi jauho-suolaseokseen, kunnes taikina on murumaista. Lisää vesi vähitellen, kunnes taikina pysyy koossa. Taikinaa ei saa vaivata, vaan vesi sekoitetaan nopeasti. Liika vesi tekee kuoresta kovan ja taas liian vähän vettä saa kuoren repeileväksi kaulittaessa. Kokeillen löydät sopivan määrän.

Täyte

6 isoa, hapanta omenaa (paloiteltuna 4-5 cups/9,6-12 dl)

1 cup/ 2,4 dl intiaanisokeria (tai fariinisokeria)

1/4 tsp./ 1/4 tl ruususuolaa

2 Tbsp./ 2 rkl hiivaleipäjauhoja/vehnäjauhoja

voinokareita

Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko isoiksi lohkoiksi. Lisää intiaanisokeri, suola ja jauhot ja sekoita, kunnes sokeriseos on tarttunut omeniin.

Jaa pohja-kansitaikina kahteen osaan niin, että toinen on vähän isompi. Kauli molemmat noin 3 mm paksuiksi pyöreiksi levyiksi. Aseta isompi eli pohjataikina paksuun, noin 5-6 cm korkeaan piirakkavuokaan. Taikinan pitää ylettää ainakin vuoan yläreunoihin asti ja saa mennä reunan ylikin. Huom. piirakkavuokaa ei tarvitse voidella!

Laita omenatäyte vuokaan pohjataikinan päälle. Omenakasasta tulee aika kukkurainen. Laita muutama voinokare täytteen päälle.

Laita toinen taikinalevy kanneksi. "Liimaa" kansiosa pohjaosaan vedellä vähän täytteen yläpuolelta. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä ylimääräiset reunat pois niin, että taikinareunaa jää noin kahden sentin leveydeltä. Tee veitsellä haluamasi näköiset viillot piirakan kanteen. Viillot täytyy tehdä, jotta höyry ja ylimääräinen neste voivat haihtua. Tällainen tiiviimpi kansi (verrattuna raparperitäytteisen piirakan kanteen) sopii omenatäytteelle, koska silloin omenat pääsevät hyvin kypsymään ja muhimaan kannen alla. Nipistä piirakan reunat yhteen sormenpäillä tai haarukalla.

Paista piirakkaa ensin 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laske sitten lämpö 190-asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. Siitä tietää, että piirakka on valmis, kun se on saanut kauniin kullanruskean värin ja kannen viilloista pulppuaa täytenestettä. Omenat ovat kannen alla osin soseutuneet ja osin pehmeinä paloina ♥

Piirakkaa voi tarjoilla joko lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. Parhaiten piirakan kanssa sopii vaniljajäätelö, mutta esim. vaniljakastikekin käy hyvin! Tällä kertaa oli suklaajäätelöä :)

Amer.piirakkapala2-normal.jpg

IMG_5337-normal.jpg

Taikinaa jää yleensä jäljelle vähän. Äiti aina laittaa ne pikkuruisiin piirasvuokiin (sellaisiin lasten) tai kaulitsee ne pyöreiksi levyiksi uunipellille, laittaa vähän kanelia ja sokeria päälle ja uuniin paistumaan, kunnes taikina on kypsää. Niinpä tein minäkin :) Eipähän mene jämäpalat hukkaan!

Taikinalevy menossa uuniin.

IMG_3401-normal.jpg

Nyt pinnalla oli kanelia ja intiaanisokeria.

IMG_3403-normal.jpg