En ole ennen tullutkaan ajatelleeksi, että mantelimassaahan voi aika helpostikin tehdä itse. Sovelsin eri resepteistä itselleni sopivan reseptin. Tein tämän mantelimassan osana leivontafoorumin marras-joulukuun haastetta, johon nyt osallistuin ensimmäistä kertaa :) Tässä linkki haasteleipomukseeni.

Tästä ohjeesta tulee noin 200 g mantelimassaa.

Mantelimassa

1 1/2 dl (100 g) kokonaisia, kuorittuja manteleita

1 1/2 dl (noin 85 g) tomusokeria

1 kananmunanvalkuainen/ tai noin 1 rkl vettä

(muutama tippa-1/2 tl manteliaromia)

(1/2 tl vanilja-aromia)

Jauha mantelit tehosekoittimessa hienoksi jauheeksi. Lisää jauheen sekaan tomusokeri,  valkusinen/vesi, sekä halutessasi manteli- ja vanilja-aromi. Jatka massan sekoittamista joko tehosekoittimessa tai vaikka puulusikalla, kunnes seos on muuttunut pehmeäksi massaksi. 

Säilytä mantelimassa ilmatiiviissä rasiassa tai tiukasti tuorekelmuun käärittynä jääkaapissa tai pakastimessa. Jääkaapissa massa säilyy hyvänä noin kaksi viikkoa.

Huom! Jos kaapissa sattuu olemaan kuorellisia manteleita, saa niistä helposti kuoret pois näin: laita mantelit kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi, ota ne pois vedestä reikäkauhalla tai siivilöiden ja poista kuoret. Kuuman veden ansiosta kuori lähtee melkein itsestään pois. Jos kuoret ovat vielä tiukassa, anna olla vedessä vähän pidempään.

Mantelimassa sopii hyvin esimerkiksi taikinan tai täytteen sekaan ja siitä voi myös kaulia kuorrutteen pölysokeroidulla alustalla.