J%C3%A4%C3%A4salaatin%20popsija.jpg

Jääsalaatti on herkkua :)

Tässä pieni katsaus sormiruokailuun :)

Inka-esikoinen söi noin 5 kk ikäisestä alkaen soseita. Tein soseet muuten itse, mutta joitakin hedelmä- ja marjasoseita ostin kaupasta valmiina. Tein aina isommat määrät soseita kerrallaan, annostelin jääpalamuotteihin ja pakkaseen jäätymään. Jäädyttyään kippasin palat pakastepussiin, jotta sain muotit käyttöön seuraavia soseita varten. Puuro piti alussa soseuttaa ja maissitkin survoin keitettynä siivilän läpi. Vasta 11 kk ikäisenä alkoivat karkeammat ruoat kiinnostaa/menemään alas.

Sitten silmiini osui artikkeli sormiruokailusta. Keskimmäisemme Mio oli silloin vauva ja päätin, että hän voisi kokeilla sormiruokailua. Mio oli 5,5 kk ikäinen, kun hän sitten aloitti. Mio kiinnostui ruoasta itse tosi paljon ja siksi ruokaan tutustuminen päätettiin aloittaa. Mio oli alusta saakka tosi innokas sormiruokailija. Söi paljon ja maistoi mielellään uusia makuja. Parsa oli yksi suosikeista. Nykyään parsa ei oikein kelpaa samoin kuin ananas. Muuten Mio syö edelleen hyvällä ruokahalulla.

Juomaksi olen antanut pojille ruoan kanssa vettä (alussa annoin keitettyä) ja noin 10 kk ikäisestä alkaen annoin pikkuhiljaa korviketta ja 1-vuotiaana lehmänmaitoa. Imetin sekä Mioa että Romeota 1-vuotiaaksi saakka.

Romeon kohdalla olikin sitten jo ihan selvää, että hänkin olisi sormiruokailija, jos vaan kaikki menisi suunnitellusti. Täysimetin 6 kk ikään saakka ja tasan 6 kk ikäisenä Romeo aloitti sormiruokailun. Romeo oli alussa paljon hitaampi ja varovaisempi tutustumaan ruokaan. Kesti noin kaksi viikkoa, ennenkuin Romeo tajusi miten ruokaa pyöritellään suussa ja niellään. Sitä ennen poika vaan sylki ruoan pois. Kuukauden päästä ruoka meni jo kohtuuhyvin alas. Kaksi ensimmäistä hammasta puhkesivat 9 kk ikäisenä, mutta hyvin sai ikenilläkin mutustettua. Romeo maisteli myös mielellään uusia ruokia. 10 kk ikäisenä hän söi jo lähes kaikkia ruokia. Mausteitakin aloin tuolloin laittaa vähän ruokiin. Suolaa en vielä ollut antanut. Sitä laitoin ruokiin sitten, kun Romeo oli noin vuoden vanha. Romeo oli 10-kuisena syönyt jo ainakin näitä:

bataattia, palsternakkaa, porkkanaa, perunaa, parsaa, maissinaksua, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, naudanlihaa, kanaa, lohta, seitiä, kananmunaa, päärynää, omenaa, banaania, avokadoa, mustikkaa, vadelmaa, kaikkia viljoja (vehnä, kaura, ruis, ohra) esim. teeleipänä ja puurossa, riisiä, riisikakkua, kuskusia, persimonia, joitakin mausteita ja yrttejä (basilika, oregano, kana-, jauheliha- ja kalamaustetta suolattomina) ja pian annan luonnonjogurttia, johon laitan sekaan marjoja.

Minusta on ihana katsoa, kun pieni lapsi syö ruokansa itse ja selvästi tykkää siitä puuhasta. Sotkua tietenkin tulee varsinkin alussa, mutta sotku vähenee iän ja osaamisen myötä. Nyt Romeo on 2 v. 5 kk ja ruokailu sujuu mallikkaasti. Sotkua tulee enää todella vähän jos ollenkaan. Romeo alkoi syödä lusikalla lähes kaikki ruoat noin 1-vuotiaana. Haarukkakin on nyt ollut useasti käytössä. Lusikan ja haarukan käyttö sujuivat sekä Miolta että Romeolta aika helposti, koska käsi oli jo tottunut tekemään lautaselta suuhun -liikettä.

Tässä pari linkkiä liittyen sormiruokailuun:

Täällä on perustietoa, joka perustuu Gill Rapleyn ja Tracey Murkettin kirjaan Omin sormin suuhun sekä kirjoittajan omiin kokemuksiin.

Täällä Bebesinfon 'Näin pääset alkuun sormiruokailussa' -ohjeistus.

Täällä on kiva blogi, jossa esim. ruokareseptejä pienelle ruokailijalle.

♥ Kategoriassa Sormiruokailua ja sormiruokaa löytyy muutamia ohjeita sormiruokailijalle :)

Mio 9 kk ikäisenä kurkkua syömässä.

Mio%20sy%C3%B6%20kurkkua.jpg

Mio 11 kk ikäisenä maitoa juomassa.

Mio%20juo%20maitoa.jpg

Romeon ensimmäisiä kertoja sormiruokailemassa. Enimmäkseen ruoan ihmettelyä ja siihen tutustumista.

Romeo%20sy%C3%B62.jpg

Jälkkäri eli päärynälohko vuorossa.

IMG_3985.jpg

Vesimeloni on hyvää.

IMG_4027.jpg

Päivää vajaa 8 kk, Romeo tykkää syödä puuronsa itse. Äiti auttaa puuron lusikkaan.

Romeo%20sy%C3%B6%20puuroa%20tupla.jpg

Ensimmäinen ikioma teeleipä. Alaoikealla suussa ensimmäinen mustikka. Ensin oli nyrpeä naama, mutta pian mustikoita meni lisää suuhun.

Romeo%20sy%C3%B6-sarja2.jpg

Kesäkurpitsamunakasta.

Romeo%20sy%C3%B6%20munakasta.jpg

Banaani pysyy kädessä, jos kuoresta jättää "kahvan".

Romeo%20sy%C3%B6%20banaania.jpg

Romeo harjoitteli välillä 10-kuisena ruoan syömistä lusikalla.

Romeo%20sy%C3%B6m%C3%A4ss%C3%A4%20lusika

Maissilettua mutustamassa.

Romeo%20sy%C3%B6%20maissilettua2.jpg