IMG_7025.jpg

Osallistuin näillä hasselpuusteilla Leivontafoorumin marraskuun leivontahaasteeseen täällä. Haasteen aiheena on nyt 'Leipomus jonka aioin testata'. Leipomus piti valita vuosien 2012-2013 haasteista. Valintani oli lopulta tosi helppo, kun osuin 'Korvapuustin uudet kasvot' -haasteeseen, joka pidettiin helmikuussa 2013. Siinä piti miettiä perinteiselle korvapuustille vähän uutta makua ja/tai ilmettä. Minulta jäi siihen haasteeseen osallistumatta. Ihastuin näihin kyseisen haasteen Hasselpuusteihin, jotka leipoi PullaAkka. Annoin silloin hänen puusteilleen täydet pisteet ja mainitsin arvostelussa, että haluan kokeilla tuota viiltotyyliä. Ohjeessa kiehtoi myös vähän erilainen makumaailma kuten limen kuori ja kondensoitu maito taikinassa. Lisäksi halusin kokeilla vihdoinkin pullataikinan tekemistä yleiskoneella. Hasselpuustiohjeessa oli siihen hyvät ohjeet. Ohjetta tai aineksia ei saanut yhtään muutella. Tällä kertaa haasteessa on osallistumisaikaa koko marraskuu ja voittajat arvotaan joulukuun alussa. Ihan kivaa vaihtelua ja olisihan täysin erilaisia leipomuksia aika hankala arvioida ja pisteyttää.

Tykkäsin näiden puustien mausta kovasti. Ja tykkäsin superpaljon yleiskoneen käytöstä taikinanteossa. Oli niin näppärää ja taikinasta tuli paras tähänastisista pullataikinoista. Kone kun kuitenkin vaivaa taikinaa tasaisesti ja tehokkaasti. Olen siis tyytyväinen reseptivalintaani :)

♥♥♥

Haaste on nyt päättynyt. Koska osallistujia oli niin vähän (vain 7 kpl), niin arvontaa ei suoritettukaan. Sponsorien palkintojen lisäksi (4 kpl) jaetaan kolme extrapalkintoa ja näin kaikki saavat palkinnon :) Tuolla lopussa näkyvät puustien saamat kommentit :)

Hasselpuustit

(noin 30 kpl)

1 prk kondensoitua sokeroitua maitoa

2,5 dl vettä

2 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

½ tl vaniljajauhetta

kardemummaa halutessasi (laitoin 1 tl)

1 kananmuna

1 limetin raastettu kuori

125g voita

11-13 dl vehnäjauhoja

Täyte

1,5 dl hasselpähkinöitä

1 dl fariinisokeria

100g Voita

kanelia (laitoin 2 tl)

Paistemiseen

kananmunaa

Laita yleiskoneeseen taikinakoukku.

Kaada kulhoon kondensoitu maito ja reilusti lämmitetty vesi (lämmitin 42-asteiseksi). Nesteen lämpötila saa olla kädenlämpöä korkeampi. Sekoita hiivapussit desiin jauhoja ja lisää kulhoon. Laita kone pyörimään nopeilla kierroksilla. Lisää jauhoja 3 dl koneen käydessä vielä reippaasti. Lisää myös kananmuna, vanilja, (kardemumma) ja pestyn limetin raastettu kuori.

Laske koneen kierroksia. Lisää jauhoja (säästä loppuun ainakin 1,5 dl lisättäväksi, jos taikina jää löysäksi) ja anna taikinan pyöriä alemmilla kierroksilla noin 7 minuuttia. Lisää pehmeä voi, loput tarvittavat jauhot (minä en lisännyt) ja pyöritä vielä noin 5 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin kimmoisuuden.
Nostata kelmulla peiteltynä kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte.
Laita mixeriin kokonaiset pähkinät ja fariinisokeri, pyöritä hienoksi jauheeksi. Lisää pehmeä voi ja viimeistele tahnamaiseksi. Kanelin määrän voit itse päättää maun mukaan.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli ne levyksi. Leikkaa levyt pitkittäin kahteen osaan (eli saat yhteensä neljä suikaletta). Työskentele yhdellä osalla kerrallaan. Levitä täytettä suikaleelle ja taita kaitaleen pitkät sivut päällekäin, jolloin täyte jää levyjen väliin. Toista sama toisillekin taikinalevypuolikkaille
Kauli taitettuja levyjä yksi kerrallaan kevyesti, kunnes kaitaleiden korkeus on noin 10-12 cm. Leikkaa levyt paloiksi (leikkasin 6 cm leveitä paloja). Viillä palat ja kierrä ne rulliksi. Laita rullat leivinpaperoidulle uunipellille jättäen saumakohta alapuolelle. Kohota liinan alla ja voitele ennen paistoa munalla.

Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, tai kunnes ovat saaneet kullanruskean värin.

Vasemmalla valmis taikina ja oikealla kohonnut taikina.

IMG_6995.jpg    IMG_6998.jpg

Toinen taikinapuolisko kaulittu, leikattu kahtia ja täytetty.

IMG_7002.jpg

Täytetyt taikinasiivut taiteltuina päällekkäin.

IMG_7003.jpg

Taiteltu taikinasiivu kaulittuna sopivan korkuiseksi.

IMG_7007.jpg

Taikinasiivut leikattuina paloihin ja viillettyinä.

IMG_7012.jpg

Valmiita hasselpuusteja.

IMG_7036.jpg

IMG_7022.jpg

Dansukker on Leivontafoorumin marraskuun leivontahaasteen yksi sponsoreista.

IMG_7064.jpg

IMG_7056.jpg

Saamani kommentit Leivontafoorumin haasteessa:

- Hasselpuustit oli loistava valinta! Todella hienon näköisiä pullia ja reseptin perusteella mahtavan hyviä.

- Toisinto, joka onnistui täydellisesti. Ei erottaisi alkuperäisistä.

- Paljon plussaa siitä että otit monta kuvaa leipomisen varrelta! Todella herkullisilta näyttävät, näille ei voisi sanoa ei!