IMG_8115-normal.jpg

Ohjeita leivän juureen on erilaisia ja tässä on yksi. Ohje on Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirasta. Juuri antaa leivälle paljon aromia ja makua ja leivän sisuksests tulee mehevä. Omenaraaste nopeuttaa juuren käymistä.

Hapanjuuri

1.-3. päivä

100 g (1/2 dl) vettä

200 g ruis- tai vehnäjauhoja

100 g raastettua omenaa

Sekoita 35-asteinen vesi, jauhot ja omenaraaste keskenään kulhossa. Kaada seos 2 litran vetoiseen kannelliseen lasitölkkiin. Laita tölkki kolmeksi päiväksi lämpimään paikkaan (esim. suljettuun uuniin). Paras lämpötila on 26-30 astetta. Jouduta juuren käymistä sekoittamalla sitä pari kertaa päivässä.

4. päivä

200 g ruis- tai vehnäjauhoja

200 g vettä

Kaavi juuri suureen astiaan. Lisää jauhot ja 35-asteiseksi lämmitetty vesi. Sekoita juuriseos huolellisesti kauhalla. Anna juuren olla vielä yksi vuorokausi samassa lämmössä kuin aiemmin (peitin kulhon kannella).

5. päivä

Juuri on nyt valmis. Säilytä sitä jääkaapissa kannellisessa astiassa käyttöön asti.

Juuren säilytys jääkaapissa

Valmis juuri säilyy jääkaapissa hyvänä viikon ajan. Sen jälkeen sitä voi tarvittaessa ruokkia sekoittamalla joukkoon lisää vettä ja jauhoja (samaa jauholajia josta juuri on tehty).

Juuren säilytys kuivassa paikassa

Jos juurta jää yli eikä sitä heti tarvita, voi sen ottaa jääkaapista kuivasäilytykseen. Silloin juureen lisätään jauhoja sen verran, että seos on murumaista ja kuivaa. Säilytä sitä kannellisessa tölkissä. Kun juurta tarvitaan, voi siitä ottaa osan ja elvyttää sen sekoittamalla joukkoon haaleaa vettä sen veran, että seoksesta tulee puuromaista. Laita astia haaleaan veteen, jotta käyminen alkaa. Tämä kestää noin 3-4 tuntia. Lisää juureen vähän lisää vettä ja jauhoja, jotta käyminen jatkuu hyvin. Peitä astia kelmulla ja anna sen käydä seuraavaan päivään. Tämän jälkeen juuri on tarpeeksi hapanta käytettäväksi.

IMG_8119-normal.jpg