IMG_8701.jpg

Minua pyydettiin leipomaan pikkuleipiä kaveriperheen poikavauvan ristiäisiin. Toivomuksena oli, että pikkuleivät olisivat jalkapohjan mallisia, ne tehtäisiin herrasväen pikkuleipien tyyliin välissään vadelmahilloa, ja että päällä olisi mintunvihreä pikeerikuorrutus ja päällä olisi pikeerillä pursotettuna pojan lempinimi.

Tein pikkuleivät samalla ohjeella kuin nämä aiemmin leipomani Herrasväen pikkuleivät. Vähensin vaan hieman leivinjauheen määrää, koska en halunnut näistä yhtään pullukoita tai liikaa paisuneita :)

Tämä oli hauska ja mieluinen tehtävä :) Olen joskus vain kokeillut nopeasti pikkuleipien kuorruttamista pikeerillä eli sitä tuli nyt kunnolla samalla harjoiteltua. Ensimmäisen pikkuleivän kohdalla keskelle pursotettava pikeeri oli hieman liian jämäkkä ja se ei levittynyt kauniisti. Sitten homma sujuikin paremmin, kun tein pikeerin löysemmäksi (lisäsin joukkoon hieman lisää kananmunan valkuaista). Nimien pursottaminen hieman jännitti etukäteen, kun sitäkin olen tosi vähän tehnyt. Onneksi se sujui ongelmitta. Tein pikkuleipiä juhliin 50 kpl ja muutamia ylimääräisiäkin tein varmuuden vuoksi. Saimme sitten itsekin koemaistaa pikkuleipiä :)

Tuo jalkapohjamuotti on tarkoitettu vain toisin päin käytettäväksi. Ensin teinkin pelkästään toisella muottipuolella pikkuleipiä. Vasta kun olin ottanut viimeisenkin pellin pois uunista, tajusin, että puolethan pitäisi tehdä toisinpäin, että pikkuleivät voisi laittaa aina pohjaosat vastakkain ja silti varpaat samaan suuntaan. Tein sitten vielä puolikkaan satsin taikinaa ja otin muotin toisella puolella jalkapohjia. Niin se oli hankalampaa, koska muotin toinen puoli on tehty pyöreämmäksi. Siistin reunoja hieman veitsen avulla.

En löytänyt mistään valmiiksi mintunvihreää pastaväriä, mutta onneksi sen sai helposti tehtyä sinisestä ja vihreästä pastaväristä :)

Jalkapohjapikkuleivät

400 g voita

2 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

9 dl vehnäjauhoja (laitoin puolet puolikarkeita spelttijauhoja)

4 tl vaniljasokeria

1 1/2 tl leivinjauhetta

400-450 g vadelmahilloa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa kananmunat yksitellen joukkoon. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan olla kylmässä noin puoli tuntia.

Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja paina siitä muotilla pikkuleipiä. Taikinan alle kannattaa laittaa kunnolla jauhoja, koska taikina on aika pehmeää ja helposti tarttuvaa. Paina puolet pikkuleivistä muotin toisella puolella. Se toisen puolen reuna on pyöreämpi ja pikkuleivistä on siksi hankala saada yhtä hienoreunaisiksi, mutta näin saat vastakappaleet tehtyä. Paista pikkuleipiä leivinpaperoidulla pellillä 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täytä pikkuleivät vasta pikeerikuorruttamisen jälkeen. Minä etsin tässä vaiheessa pikkuleiville parit ja asetin ne päällekkäin alustalle.

Pikeerikuorrutus

kananmunanvalkuainen

noin 200 g tomusokeria

muutama tippa sitruunanmehua

sinistä ja vihreää pastaväriä

Vaahdota noin 2/3 tomusokerista munanvalkuaisen kanssa vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja tomusokeria tarpeen mukaan. Lisää coctailtikun avulla pienet määrät kerrallaan yhtäaikaa sekä sinistä että vihreää pastaväriä. Lisää väriä, kunnes se on sopivan vahvuista ja mintunvihreää.

Vatkaa seosta sen verran, että se jää aika löysäksi, mutta ei liian valuvaksi. Kaada suurin osa vaahdosta pursotinpussiin, jossa on pienehkö, pyöreä tylla. Vatkaa loppuseosta vähän lisää, kunnes vaahto on sopivan paksuista reunojen kuorrutukseen. Lusikoi seos pieneen pursotinpussiin, jossa on pieni, pyöreäpäinen tylla (tai leikkaa jämäkän pussin kulmasta pieni pala pois).

Kuorruta yksi pikkuleipä kerrallaan. Pursota ensin hieman jämäkämpää pikeeriä pikkuleivän ääriviivoiksi. Pursota sitten löysempää pikeeriä pikkuleivälle ja levitä seos vaikka coctailtikun avulla tasaisesti. Tikulla voi myös tökkiä ilmakuplia rikki. Kun kaikki pikkuleivät on kuorrutettu, anna niiden kuivua kunnolla.

Nimikoristelu

1/2 rkl kananmunan valkuaista

40 g tomusokeria

pari tippaa sitruunamehua

Sekoita 3/4 tomusokerista valkuaisen joukkoon ja vatkaa pienellä vispilällä. Lisää tomusokeria tarvittaessa lisää, kunnes seos on jäykähköä, mutta silti levittyvää. Lisää lopuksi sitruunamehu. Lusikoi pikeeri pieneen pursotuspussiin (käytin minikokoista Minigrip-pussia) ja leikkaa kulmasta pieni pala pois. Pursota pikkuleipien päälle haluttu nimi. Anna nimipursotusten kuivua.

Laita vadelmahilloa (Minigrip)pussiin, leikkaa kulmasta pala pois ja pursota hilloa pikkuleipien alapuoliskolle. Jätä reunoille tyhjää, ettei hilloa pursua ulos toista keksiosaa painettaessa päälle. Paina kansiosa hellästi kiinni pohjaosaan. Pikkuleivät voi täyttää vaikkapa edellisenä pivänä (niinkuin minä tein), jotta hillo asettuu ja pikkuleivät ehtivät mehevöityä ennen tarjoilua.

IMG_8694.jpg

Nimipursotus.

Jalkapohjapikkuleiv%C3%A4t.jpg

Vadelmahilloa pilkottaa välissä :)

IMG_8690.jpg

Pikkuiset varpaat :)

IMG_8705.jpg

IMG_8710.jpg

Jalkapohjapikkuleiv%C3%A4t2.jpg

Pikkuleipien pakkaamista laatikkoon. Pikkuleipiä tuli kahteen kerrokseen. Väliin laitoin kokkipaperia suojaamaan pikkuleipien pintaa.

Jalkapohjapikkuleiv%C3%A4t3.jpg

Laatikko piti solmia tiukasti kiinni kuljetuksen ajaksi, ettei kukaan päässyt kurkkimaan nimeä etukäteen (lempinimi viittasi etunimeen, jonka poika sai :)).

IMG_8718.jpg

♥ Paljon onnea "Hansulle", ristiäispäiväsankarille! ♥