IMG_0104-normal.jpg

Tingelitaivas-blogissa täällä oli tosi herkulliselta vaikuttava piirakka, jossa oli hyödynnetty joulukinkkua. Päätin kokeilla ohjetta :) Minulla taikinaa riitti kahteen 28 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan, joten tein samalla joulukalkkunasta piirakan. Sen ohje löytyy täältä. Laitan tähän nyt puolikkaan annoksen taikinaa, joka siis riittää yhteen piirakkavuokaan. Tein joitain pieniä muutoksia ohjeeseen. Oli kyllä oikein makoisa piirakka! Juustoraaste sopi loistavasti tämän piirakan pohjataikinaan!

Joulun kinkkupiirakka

Pohja

125 g margariinia (tai voita)

2 dl puolikarkeita spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)

1/2 dl kaurahiutaleita

1/2 dl juustoraastetta

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl (ruusu)suolaa

1/2 dl kylmää vettä

Sekoita kulhossa jauhot, kaurahiutaleet, juustoraaste, leivinjauhe ja suola. Nypi sekaan paloiteltu rasva. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Voitele ja tarvittaessa jauhota kevyesti piirakkavuoka (minulla oli 28 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjainen piirasvuoka). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte

noin 12 cm pätkä purjoa (jätin nyt pois)

1 iso punasipuli

2 rkl oliiviöljyä

ripaus sokeria

1/2 suolakurkku

noin 5 dl joulukinkkua pieninä paloina

Pilko purjo, sipuli, suolakurkku ja sipuli pieniksi paloiksi (sipulin hienonsin ihan pieneksi). Kuullota pannulla öljyssä purjo- ja sipulipalat. Lisää ripaus sokeria. Sekoita joukkoon suolakurkku- ja kinkkupalat ja paista hiljalleen seosta vielä hetki. Kaada täyte pohjataikinan päälle vuokaan.

Päälle

2 kananmunaa

2 dl ruokakermaa

1/2 tl mustapippuria rouheena

1/4 tl (ruusu)suolaa

100 g juustoraastetta

Sekoita munat ja kerma keskenään ja lisää mausteet. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasolla 25-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja pohja on kypsynyt.

Uunista tullut piirakka.

IMG_0097-normal.jpg

IMG_0090-normal.jpg