J%C3%A4%C3%A4salaatin%20popsija-normal.j

Jääsalaatti on herkkua :)

Laitan nyt oman kategorian sormiruokailijalle ja sormiruoalle. Laitan sinne vinkkejä ja muutamia ruokaohjeita. Tässäkin postauksessa esiintyvien ruokien ohjeita laitan tänne (esim. maissiletut ja riisi-lohivuoka).

Inka-esikoinen söi noin 5 kk ikäisestä alkaen soseita. Tein soseet muuten itse, mutta joitakin hedelmä- ja marjasoseita ostin kaupasta valmiina. Tein aina isommat määrät soseita kerrallaan, annostelin jääpalamuotteihin ja pakkaseen jäätymään. Jäädyttyään kippasin palat pakastepussiin, jotta sain muotit käyttöön seuraavia soseita varten. Puuro piti alussa soseuttaa ja maissitkin survoin keitettynä siivilän läpi. Vasta 11 kk ikäisenä alkoivat karkeammat ruoat kiinnostaa/menemään alas.

Sitten silmiini osui artikkeli sormiruokailusta. Keskimmäisemme Mio oli silloin vauva ja päätin, että hän voisi kokeilla sormiruokailua. Mio oli 5,5 kk ikäinen, kun hän sitten aloitti. Mio kiinnostui ruoasta itse tosi paljon ja siksi ruokaan tutustuminen päätettiin aloittaa. Mio oli alusta saakka tosi innokas sormiruokailija. Söi paljon ja maistoi mielellään uusia makuja. Parsa oli yksi suosikeista. Nykyään parsa ei oikein kelpaa samoin kuin ananas. Muuten Mio syö edelleen hyvällä ruokahalulla.

Juomaksi olen antanut pojille ruoan kanssa vettä (alussa annoin keitettyä) ja noin 10 kk ikäisestä alkaen annoin pikkuhiljaa korviketta ja 1-vuotiaana lehmänmaitoa. Imetin Mioa 1-vuotiaaksi saakka ja näin on tavoite Romeonkin kanssa.

Romeon kohdalla olikin sitten jo ihan selvää, että hänkin olisi sormiruokailija, jos vaan kaikki menisi suunnitellusti. Täysimetin 6 kk ikään saakka ja tasan 6 kk ikäisenä Romeo aloitti sormiruokailun. Romeo oli alussa paljon hitaampi ja varovaisempi tutustumaan ruokaan. Kesti noin kaksi viikkoa, ennenkuin Romeo tajusi miten ruokaa pyöritellään suussa ja niellään. Sitä ennen poika vaan sylki ruoan pois. Kuukauden päästä ruoka meni jo kohtuuhyvin alas. Kaksi ensimmäistä hammasta puhkesivat 9 kk ikäisenä, mutta hyvin sai ikenilläkin mutustettua. Romeo on onneksi myös mielellään maistellut uusia ruokia. Nyt menee jo lähes kaikki ruoat. Mausteitakin olen alkanut laittamaan vähän ruokiin. Suolaa en vielä ole antanut. Romeo on syönyt jo ainakin näitä:

bataattia, palsternakkaa, porkkanaa, perunaa, parsaa, maissinaksua, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, naudanlihaa, kanaa, lohta, seitiä, kananmunaa, päärynää, omenaa, banaania, avokadoa, mustikkaa, vadelmaa, kaikkia viljoja (vehnä, kaura, ruis, ohra) esim. teeleipänä ja puurossa, riisiä, riisikakkua, kuskusia, persimonia, joitakin mausteita ja yrttejä (basilika, oregano, kana-, jauheliha- ja kalamaustetta suolattomina) ja pian annan luonnonjogurttia, johon laitan sekaan marjoja.

Minusta on ihana katsoa, kun pieni lapsi syö ruokansa itse ja selvästi tykkää siitä puuhasta. Sotkua tietenkin tulee varsinkin alussa, mutta sotku vähenee iän ja osaamisen myötä.

Tässä pari linkkiä liittyen sormiruokailuun:

Täällä on perustietoa, joka perustuu Gill Rapleyn ja Tracey Murkettin kirjaan Omin sormin suuhun sekä kirjoittajan omiin kokemuksiin.

Täällä Bebesinfon 'Näin pääset alkuun sormiruokailussa' -ohjeistus.

Täällä on kiva blogi, jossa esim. ruokareseptejä pienelle ruokailijalle.

Mio 9 kk ikäisenä kurkkua syömässä.

Mio%20sy%C3%B6%20kurkkua-normal.jpg

Mio 11 kk ikäisenä maitoa juomassa.

Mio%20juo%20maitoa-normal.jpg

Romeo ja ensimmäinen tutustuminen sormiruokailuun! Ensimmäisenä maisteltavana bataattipala.

Romeo%20ja%20bataatti.jpg

Romeon ensimmäisiä kertoja sormiruokailemassa. Enimmäkseen edelleen ruoan ihmettelyä ja siihen tutustumista.

Romeo%20sy%C3%B62-normal.jpg

Jälkkäri eli päärynälohko vuorossa.

Romppa%20sy%C3%B6-normal.jpg

Vesimeloni on hyvää.

IMG_4027-normal.jpg

Päivää vajaa 8 kk, Romeo tykkää syödä puuronsa itse. Äiti auttaa puuron lusikkaan.

Romeo%20sy%C3%B6%20puuroa%20tupla-normal

Ensimmäinen ikioma teeleipä. Alaoikealla suussa ensimmäinen mustikka. Ensin oli nyrpeä naama, mutta pian mustikoita meni lisää suuhun.

Romeo%20sy%C3%B6-sarja2-normal.jpg

Kesäkurpitsamunakasta.

Romeo%20sy%C3%B6%20munakasta-normal.jpg

Banaani pysyy kädessä, jos kuoresta jättää "kahvan".

Romeo%20sy%C3%B6%20banaania-normal.jpg

Romeo harjoittelee välillä ruoan syömistä lusikalla.

Romeo%20sy%C3%B6m%C3%A4ss%C3%A4%20lusika

Maissilettua mutustamassa.

Romeo%20sy%C3%B6%20maissilettua2-normal.

Romeon ihmetys oli suuri, kun kädet värjääntyivät hassun värisiksi mustikoiden syömisen aikana :)

Romeo%20ja%20mustikat2.jpg