Tässä kaksi ohjetta, joilla minä teen kinuskikuorrutteet. Kuvan kinuski on tehty kakkosvaihtoehdon mukaan (kuohukerma+tomusokeri).

Kinuskikuorrute 1

2 dl kuohukermaa

1 dl fariinisokeria

1 dl sokeria (tai 2 dl pelkkää fariinisokeria)

1-2 tl voita

(1 tl vaniljasokeria)

Kinuskikuorrute 2

2 dl kuohukermaa

2 dl tomusokeria

noin 1 rkl siirappia

1-2 tl voita

(1 tl vaniljasokeria)

Tässä teko-ohje kumpaankin versioon.

Mittaa kerma ja sokerit/tomusokeri kattilaan, mielellään teflonpintaiseen. Kuumenna seosta kunnes se kiehuu. Alenna sitten lieden lämpötila keskiteholle tai sen verran, että seos kiehuu ja kuplii hiljalleen. Sekoittele seosta samalla. Keitä kinuskia noin 15-20 minuuttia. Paras tapa on varmistaa aina onko kinuski valmista. Varmistamisen voi tehdä kahdellakin tavalla:

Vesilasitesti: Tipauta lusikalla pieni loraus kinuskia vesilasissa olevaan kylmään veteen. Jos kinuski liukenee ja hajoaa veteen, se ei ole vielä valmista. Jos kinuski jää palloksi ja sen voi nostaa lasista sormella pois ja siitä voi muotoilla pallon, on kinuski valmista.

Kakkutesti: Tipauta kinuskia lusikalla pieni loraus kakkupohjan pinnalle. Jos kinuski imeytyy kakkuun, ei se ole vielä valmista. Jos kinuski jää kokonaan kakkupohjan pinnalle, on se valmista.

Jos kinuski ei testien mukaan ole vielä valmista, pitää kinuskia keittää vielä hetki. Testejä voi tehdä useastikin kinuskin valmistuksen aikana. On varmistettava, että kinuskia ei keitä liian kauan. Silloin kinuski jähmettyy kakun päälle liikaa (jopa kivikovaksi) ja leikkaaminen voi olla hankalaa.

Kun kinuski on valmista, niin...

Kinuskikuorrute 1: lisää voi (ja vaniljasokeri) ja sekoita hyvin, jotta voi sekoittuu kinuskiin tasaisesti. Anna kinuskin vetäytyä noin minuutin ajan ja kaada se sitten kakkupohjan päälle. Levitä kinuski palettiveitsen tai tavallisen veitsen avulla.

Kinuskikuorrute 2: lisää siirappia vaikka jo vähän ennen kun kinuski on valmista. Laita siirappia sen verran, että kinuski on väriltään sellaista kuin haluat. Lisää sitten voi (ja vaniljasokeri) ja sekoita hyvin. Anna kinuskin vetäytyä noin minuutin ajan ja kaada se sitten kakkupohjan päälle. Levitä kinuski palettiveitsen tai tavallisen veitsen avulla.

Ei kannata odottaa ainakaan minuuttia kauempaa kinuskin kaatamista kakun päälle, koska kinuski jähmettyy nopeasti. Kun ei aikaile liikaa, kinuskin levittäminen onnistuu hyvin ja pinnasta tulee tasainen.  Kinuskikuorrute on oikein keitettynä suussasulavan pehmeää ja hyvin leikattavaa, vaikka se on ollut pidemmänkin aikaa jääkaapissa.

Kinuskikuorrutteen voi hyvin tehdä kakun päälle jo edellisenä päivänä.

Kinuskin sopiva määrä erikokoisille kakuille:

Noin 24 cm halkaisijaltaan oleva kakku:

2 dl kuohukermaa

2 dl valitsemaasi sokeria

(Noin 1 rkl siirappia)

1-2 tl voita

(1 tl vaniljasokeria)

Noin 26 cm halkaisijaltaan oleva kakku:

2 1/2 dl kuohukermaa

2 1/2 dl valitsemaasi sokeria

(Noin 1 1/2 rkl sirappia)

2 tl voita

(1 tl vaniljasokeria)

Noin 28 cm halkaisijaltaan oleva kakku:

3 dl kuohukermaa

3 dl valitsemaasi sokeria

(Noin 1 1/2-2 rkl siirappia)

2-3 tl voita

(1 tl vaniljasokeria)